Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Nemrég kaptam kézhez a jogsim,...

Nemrég kaptam kézhez a jogsim, nem teljesen világos minden. A motorfék használjam inkább vagy üresbe guruljak?

Figyelt kérdés
Nemrég szereztem meg a jogosítványt és azóta vezettem kb 100-120 kmt de nem teljesen vagyok biztos abban,hogy mindent jól csinálok.Először is az lenne a kérdésem,hogy: Ha pl. látom,hogy 400-500 m távolságra egy stop tábla van (2 helység között) és megyek mondjuk 70-el. Ilyenkor melyik jobb a motornak? Ha kiveszem üresbe és odagurulok,vagy motorféket használva visszaváltogatok és megállok? Valamint az rosszabb az autónak,ha 5.ből veszem ki üresbe.mintha 3.ból mondjuk? Tehát van a kettő között különbség?Ami árthatna az autónak vagy bármi? Igazából én eddig,nemigazán használtam a motorféket,és azt sem,hogy visszaváltogatok amikor látom,hogy meg kell állnom.Az oktatóm úgy tanította,hogy váltsak vissza mert úgy "elegánsabb" de szerintem ez nem tesz jót a kuplungnak,sokkal egyszerübb kivenni üresbe és elgurulni ameddig szükséges.Várom a véleményeket,észrevételeket,esetleg tanácsokat,hogy hogyan tudok minél inkább autókímélően vezetni.Előre is köszönöm a válaszokat.

2017. febr. 26. 11:20
1 2
 11/13 anonim válasza:
Gyakorolni kell, 5ben 40ig simán vissza tudod engedni motorfékkel, aztán pici fék és áll. Ezt kb. 150 m belül. Ha gyorsabban akarsz megállni akkor vissza 3 csúszó kuplung párhuzamosan nyOM a fék finoman és áll. Ennyi.
2017. febr. 27. 05:38
 12/13 anonim válasza:

Visszaváltani gázfröccsel elegáns, sokkal szebb, finomabb lesz az egész, kíméled az egész hajtásláncot (nincsenek hirtelen nagy erők), de elsősorban a kuplung fogja sokkal tovább bírni.

Persze ez kocsifüggő is, vezettem már olyan kocsit, amivel nagyon könnyű eltalálni a szükséges fordulatot, de olyannal is volt már dolgom, amiben az istennek se akart menni.

Ha érdekel a technika, Youtube-on találsz hozzá klassz tutorialokat, Rev Matching néven, az egyik legjobb, amit láttam:

https://www.youtube.com/watch?v=FnXLZg_O1rk

A kérdésre válaszolva:

Amúgy a 4-es válaszíró mondja jól, helytálló az okfejtése. Annyit tennék még hozzá, hogy arra azért figyelj, hogy (benzinesnél legalábbis) ne igazán essen 1500 alá a fordulatszám, nem lesz megfelelő kenése a motornak.

2017. febr. 28. 18:52
 13/13 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenki válaszát,ment a zöld! :)
2017. márc. 3. 17:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!