Vasúti átjárónál áthaladás nem működö sorompóval mekkora büntetésre számíthatok?
Nappal volt, 12 órás műszak után vezettem haza a megszokott útvonalon, és nem vettem észre, hogy nem villog a sorompó, szemben a rend őrei trafipaxával találtam magam, olyan 50-60 km/h körül hajtottam át külterületen ahol a sebességhatár 90
Mekkora büntetésre számíthatok?
Véleményem (!) szerint semmire.
A KRESZ csak legkisebb sebességet ír elő, legnagyobb sebbességet nem szabályoz eltérő módon.
Nem kell megállni, ha tábla, útburkolati jel nem kötelez rá.
A fokozott óvatosságot nem lehet pontosan definiálni. Lehet, de nem úgy, mint egy gyorshajtást.
Te akkor ott úgy ítélted meg, hogy a biztonságosan átdöngethetsz.
A kocsiban ülő rendőrök nem tudhatják, hogy te mit látsz stb.
A dologból ilyen nem/de, nem-nem/de-de bizony vita alakulhatna ki.
Meg kellett volna állnod.
Ha nem működik a jelzőber., akkor meg kell állni. Majd pár hét alatt kiderül, kapsz-e csekket.
Aki lepontozott, annak remélem nincs jogosítványa.
Nem népszavazás dönti el, meg kell-e állni, hanem a KRESZ.
A KRESZ, vagyis az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet mai napon hatályos szövege szerint:
39. §
...
(3) A vasúti átjáró előtt a 98., 99., 99/a. vagy 99/b. ábra szerinti jelzésnél, vagy a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt meg kell állni, ha
...
e) fénysorompó vagy félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést nem ad,
...
(6) A vasúti átjárót biztosító jelzőberendezés üzemzavara esetén járművel a vasúti átjáróra - a (3) bekezdésben említett megállást követően - abban az esetben szabad ráhajtani, ha
..... (innentől lényegtelen)
Tehát ha van fénysorompó, de nem működik, akkor meg kell állni, akárki, akárhogy pontoz a gyakorin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!