Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ki mennyire bűnös ebben a...

Ki mennyire bűnös ebben a helyzetben?

Figyelt kérdés

Szerintem tipikus helyzet.

Egy autónak elsőbbségadási kötelezettsége van egy védett útra merőleges allsóbb rendű útról. Jobbra kanyarodik, ezért a bal oldalát elkapja egy a védett úton közlekedő autó, aki 50-es táblánál 90-nel megy.

Az előbbi autó sofőrje azzal védekezik, hogy ha a másik 50-nel ment volna, ő megláthatta volna, de még ha elé is megy, annak lett volna ideje lassítani.

2016. nov. 23. 13:24
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
0%
Honnan látszik a helyszínelésnél? Jegyzőkönyvbe bekerült? Értem én, hogy gyorsan jött, de értsd meg, az egy másik eljárás, ha feljelenti valaki. De bizonytani kevés az, hogy én láttam, hogy gyorsan jött.
2016. nov. 23. 16:17
 12/27 A kérdező kommentje:

Hát megnézik a fékutat, a kár mértékét. Nem mondom, hogy km/h-ra pontosan, de meg tudják mondani, hogy 30-cal jött, vagy 70-nel, vagy 150-nel. Személyes jó barátunk igazságügyis, és mondta, hogy mindig számolgatják a helyszínelésnél.

De ha feltesszük, volt biztonsági kamera a környéken, és/vagy fedélzeti kamera, akkor az még plusz bizonyíték, ráadásul egyértelmű.

2016. nov. 23. 16:42
 13/27 anonim ***** válasza:
Fedélzeti kamera semmit nem bizonyt, a térfigyelő pláne. Vagy trafipax van bele szerelve?? A fékút egy ABS-szel szerelt autónál nem mérhető. De a kérdés az volt, hogy a jegyzőkönybe mi került??
2016. nov. 23. 16:50
 14/27 anonim ***** válasza:

Most az a probléma, hogy kilencvennel jött, vagy hogy 6-os BMW-vel?.mert akkor némi gyűlölet is érezhető.

A féknyom sem olyan egyszerű. Milyen volt az útfelület, hány fokos volt az aszfalt, milyen minőségű gumi volt a száguldó kocsin...stb...stb..

Ha tényleg egy jól karnatartott 6-os BMW jött kilencvennel, az nem csúszik bele a kikanyarodóba...feltéve, ha magánál volt a sofőr. És az a kilencven mennyire volt hatvan se?

2016. nov. 23. 17:19
 15/27 anonim ***** válasza:
100%
A hatóság vizsgálni fogja, hogy a gyorshajtás ténye hozzájárult-e a baleset bekövetkeztéhez. Nagyon furcsa lenne, ha halálos baleset okozasa miatt lecsuknák azt a teherautóst, aki egy 30-as táblaval védett kanyarban lassan kikanyarodik a 70-nel érkező motoros elé az alárendelt útról. Vagy ha a héten történt balesetnél az elhunyt versenyző autósok helyett az eléjük kanyarodó buszsofőrt vennék elő, mikor az adott kereszteződes geometriaja miatt 60 helyett 120-szal érkező boyracereket esélye sem volt észrevenni.
2016. nov. 23. 17:31
 16/27 A kérdező kommentje:

14-es

Első mondat: nem az a baj, hogy 6-os BMW, az a baj, hogy gyorshajt, és ha összetöri, még én leszek a hibás :)

A másik oldalra meg egy aluljáró van nem messze onnan, semmit nem látni belőle, főleg, hogy nappal lámpa nélkül jön a sötét színű autó.

Második mondat: tudom, elvileg ezeket beleszámolják. Persze a fedélzeti kamera nem trafó, de látszik a sebesség közelítőleg. A törés mértékét is nézik. A technikus erre van kiképezve.

Harmadik mondat: hát nem is 30 volt :) Nem feltétlen csúszik belém, max letér az útról és valami más történik, de akkor is az lesz a hibás, aki elé jött.

2016. nov. 23. 17:37
 17/27 A kérdező kommentje:
De asszem megvan a kiskapu. Minél hamarabb kell kikanyarodni, és akkor a kocsim seggét kapja el. Elvileg ráfutásnál a hátulról érkezőt veszik elő, mert a követési távolságot az előtte haladó helyette nem tudja betartani. Na? :D
2016. nov. 23. 17:37
 18/27 A kérdező kommentje:

15-ös.

Ja, pont ezen gondolkoztam. A 4-esen van egy hely, ahol egyik faluból át lehet menni a másikba a négyesre merőlegesen egyik alárendelt útról a másikra. Baromi veszélyes kereszteződés. Nem messze pedig felhajtó, felüljáró van és kanyarodik az út. És tucatnyi busznak kell ott keresztbe átcammogni naponta.

60-as tábla van, útburkolatba épített jelzőfények, mert annyira rossz hely. Na most, ha valaki 120-150-nel megy, és belerántja magát az árokba, akkor a buszos lesz a hibás, mert "eléjött"?

2016. nov. 23. 17:42
 19/27 A kérdező kommentje:
Még annyi jutott eszembe (persze tudom, hogy egyáltalán nem egy nyomós érv), de-főleg idős embereknél-ilyenkor közrejátszhat, hogy látja az autót, de nem tudja valamiért megítélni a sebességet és kimegy elé, mert nem gondolná, hogy 3x annyival jön, mint itt szoktak, vagy egyáltalán. Persze ez a defenzív vezetés hiánya, de attól még...
2016. nov. 23. 17:44
 20/27 anonim ***** válasza:

Ebben az esetben mindketten hibáaak DE milyen útról beszélünk?

Egyenes útról vagy kanyarodó/be nem látható útról? Ugyanis ha egyenes útról akkor az hibázható nagyobb mértékben aki kikanyarodott a 90-el hajtó kocsi elé ugyanis látnia kellett volna hogy a védett úton lévő kocsi jóval gyorsabban megy 50-nél

Viszont ha be nem látható útról van szó akkor szinte teljes mértékben az hibáztatható aki túllépte a sebességhatárt.Ilyen esetekben még akkor is érdemes lassítani ha nincs kitéve 50-es sebességkorlát tábla

2016. nov. 23. 17:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!