Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ebben a helyzetben mi a teendő?

Ebben a helyzetben mi a teendő?

Figyelt kérdés
Adott egy széles út, min. egy 4 sávosnak megfelelő. Ezt zebra keresztezi. Ha a távolabbi felemről látom a gyalogost akkor is ugyanúgy megkell állnom, főleg ha a másik sávban még nem álltak meg? Egyik ismerősömnek azért volt konfliktusa a vizsgabiztossal, hogy ő meglátta a gyalogost a balra eső részen, de a többi autós nem állt meg. Erre aztmondta neki a vb hogy nem kellett volna neki megállnia.
2016. nov. 7. 16:57
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
ezt a vizsgabiztossal kell tisztázni, esetleg a KRESZ könyvet fellapozni. Én azt gondolom, hogy akkor kell megállni, ha a gyalogos már olyan közelségben van, hogy megzavarná, ha nem állna meg az autós. Arra gondolok, ha már pl. majdnem a fél úttesten átment, akkor illene megállni. De itt a vizsga és az élet eltérhet egymástól, szóval ne itt akarj tuti tippet hallani.
2016. nov. 7. 17:07
 2/7 anonim ***** válasza:
71%

Ilyen helyzetben az se mindegy, hol tartózkodik a gyalogos.

A szabály azt írja, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a gyalogosnak megkülönböztetett elsőbbsége van, az átkelésben még zavarni sem szabad.

Tehát, ha a gyalogos közelít a zebra felé, lassítani kell, át kell engedni, zebra előtt álló autó mellett pedig tilos megállás nélkül tovább haladni.

A gyakorlat azonban más lehet, mert ha a szélső sávban közelít az autós, és látja a gyalogost lassítani, megállni kellene, de ha egy többsávos úttesten a belső sávban közlekedik az autós, és mellette a többiek nem hajlandóak megállni, mi a logikus, ámbár nem kimondottan szabályos?

2016. nov. 7. 17:10
 3/7 bithorlo válasza:
62%
Gyalogoscsalogatás, nagyon balesetveszélyes helyzet. Vb-nek volt igaza, ha a gyalogoshoz közelebbi autók nem álltak meg.
2016. nov. 7. 17:29
 4/7 anonim ***** válasza:

A vizsgán megállnék, a valóságban nem.

A forgalmi vizsga minősítő lapon is látható, hogy a "galogoscsalogatás" csak hibapontot ér, míg ha nem állsz meg, akkor fennáll az "elsőbbségadási kötelezettségének nem tesz eleget", ami azonnali bukást eredményez.

Persze, ha nagyon akar, mindkettőért megbuktathat, de szerintem a megállás a biztosabb megoldás.

2016. nov. 7. 18:33
 5/7 anonim ***** válasza:

Jól döntöttél, lehet egy másig vizsgabiztos meg is buktat rögtön ha nem állsz meg. Amúgy átmentél?

Persze én, a jogsival a zsebemben már nem szoktam megállni 4 sávos utaknál akkor, ha a gyalogos még bőven a másik oldalon van.

2016. nov. 7. 18:54
 6/7 anonim ***** válasza:

Pontosan ilyen helyzetben voltam vizsgán!! 4 sávos, rajta zebra középen szigettel. Gyakorlati órán folyton megálltunk akkor is ha nekem balról érkezett a gyalogos és más nem állt meg, direkt mindig mondta az oktató hogy álljak meg ha már bal oldalon látom vagy belefékezett hogy megjegyezzem.

Vizsgán a gyalogos az egyik pillanatban még messze volt, majd futni kezdett... erősebb fékkel (nem satu) megálltam mert ugye bal oldalon elindult, mellettem lévő nem állt meg persze. Amikor visszaértünk annyit mondott a vb hogy: Ha nem állok meg akkor bukás, de az életben nem kell már ennyinél megállni, várjam meg amíg a közepéig elér, mert sokan nem tudják hogy el kéne engedni, simán megtorpedóz hátulról.

2016. nov. 7. 21:21
 7/7 anonim ***** válasza:
Speciel ez egy olyan helyzet, ahol a vizsgán alkalmazott szigorúbb elbírálást volna jobb sztenderddé tenni a mindennapokban is, hiszen még mindig rengeteg gyalogost csapunk el a zebrán. Én autósként nem érezném túl nagy áldozatnak, ha emiatt mindig 10 másodpercekre meg kellene állnom. Vizsgán egyértelműen a megállás a jó reakció, pontosan azért, mert a vizsgabiztosoknál nagyon szűk a mezsgye...
2016. nov. 8. 07:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!