Ebben a helyzetben mi a teendő?
Ilyen helyzetben az se mindegy, hol tartózkodik a gyalogos.
A szabály azt írja, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a gyalogosnak megkülönböztetett elsőbbsége van, az átkelésben még zavarni sem szabad.
Tehát, ha a gyalogos közelít a zebra felé, lassítani kell, át kell engedni, zebra előtt álló autó mellett pedig tilos megállás nélkül tovább haladni.
A gyakorlat azonban más lehet, mert ha a szélső sávban közelít az autós, és látja a gyalogost lassítani, megállni kellene, de ha egy többsávos úttesten a belső sávban közlekedik az autós, és mellette a többiek nem hajlandóak megállni, mi a logikus, ámbár nem kimondottan szabályos?
A vizsgán megállnék, a valóságban nem.
A forgalmi vizsga minősítő lapon is látható, hogy a "galogoscsalogatás" csak hibapontot ér, míg ha nem állsz meg, akkor fennáll az "elsőbbségadási kötelezettségének nem tesz eleget", ami azonnali bukást eredményez.
Persze, ha nagyon akar, mindkettőért megbuktathat, de szerintem a megállás a biztosabb megoldás.
Jól döntöttél, lehet egy másig vizsgabiztos meg is buktat rögtön ha nem állsz meg. Amúgy átmentél?
Persze én, a jogsival a zsebemben már nem szoktam megállni 4 sávos utaknál akkor, ha a gyalogos még bőven a másik oldalon van.
Pontosan ilyen helyzetben voltam vizsgán!! 4 sávos, rajta zebra középen szigettel. Gyakorlati órán folyton megálltunk akkor is ha nekem balról érkezett a gyalogos és más nem állt meg, direkt mindig mondta az oktató hogy álljak meg ha már bal oldalon látom vagy belefékezett hogy megjegyezzem.
Vizsgán a gyalogos az egyik pillanatban még messze volt, majd futni kezdett... erősebb fékkel (nem satu) megálltam mert ugye bal oldalon elindult, mellettem lévő nem állt meg persze. Amikor visszaértünk annyit mondott a vb hogy: Ha nem állok meg akkor bukás, de az életben nem kell már ennyinél megállni, várjam meg amíg a közepéig elér, mert sokan nem tudják hogy el kéne engedni, simán megtorpedóz hátulról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!