Körforgalom esetén ki hibázik az adott szituációban?
Adott egy két sávos körforgalom, aminek a belső sávjában halad egy autó...
A körforgalomhoz érő autós mivel látja hogy a körforgalomban haladó autó a belső sávban halad, így behajt a körforgalom külső sávjába(vagyis nem keresztezték egymás utját és így nem is kellett elsőbséget adjon neki.
A körforgalom belső sávjában haladó autó a következő lehajtásnál ki hajt a körforgalomból a belső sávból, és így a már a körforgalom belső sávjában már behajtott autóval ütközik.
Én olvasgattam a neten a körforgalmi szabályokat, de a konkrét esetre vonatkozólag konkrétan nem találtam semmit
Annyit találtam hogy a körforgalmat a belső sávból elhagyni tilos, előbb ki kell jönni a külső sávba.
Igen ám de azt is írja a kresz hogy a "körforgalomban haladó autó részére elsőbbséget kell adnia a körfogalomba behajtó autósnak.
Tehát itt az a kérdés hogy ha a körforgalom belső sávjában jön autó akkor behajthat-e valaki a körforgalom külső sávjába?
Mert ha igen akkor az a hibás aki a belső sávból akart kihajtani a körforgalomból.
Ha viszont a belső sávban közeledő autót is el kell engedni mielőtt behajtanánk a körforgalomba akkor viszont mind a káét fél hibázott.
Várom a szakértő válaszokat
köszi
A behajtás szabályos volt, mert valószínű akkor még nem indexelt, jelezvén, hogy majd ki szeretne hajtani..
Aki a külső sávban haladt, az nem kell hogy elsőbbséget adjon a belső sávból kifelé tartónak...akár ki akar menni, akér csak sávot váltana..
egyértelműen a belső sávot elhagyónak kellett volna jobban figyelni..
Itt ahol lakom, mindenperces az ilyen szituáció..és ez jelzi a járművezető-oktatás hiányosságait(is)
Az érdi háromsávos körforgalomról már nem is beszélve...pedig az (is)logikusan van megcsinálva, és kitáblázva..
A körforgalomba történő behajtáskor kell sasolni, utána már párhuzamos közlekedésnek számít...kivéve, ha nagyobb autója van, és az asszony szól, hogy erre kell menni...akkor nincs ellenfél..
igen gyakori ez a belső sávból kihajtás az tuti
És aztán az anyázás is:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!