Miért hajtanak be egyre többen a körforgalomban haladó autó elé lassítás és elsőbbségadás nélkül?
Abszolút értelemben nyilván azért, mert egyre több a körforgalom.
Relatív értelemben én nem érzem,hogy lenne ilyen probléma és a baleseti statisztikákban sem látok erre utaló jeleket. Ha mégis létező gond ez, akkor az valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a körforgalmak szamának növekedésével a rutinunk, magabiztosságunk is erősödik, olykor túlzottan is.
Szerintem mert néhányan nem tudják felmérni a közeledő autó helyzetét, távolságát és sebességét és úgy ítélik meg, hogy még beférnek biztonságosan elé. Ugyanez van a mellékútról főútra a másik elé kikanyarodóknál is. De a körforgalomban annyival jobb a helyzet, hogy ott az autók nagyon lassan haladnak és azonnal le lehet fékezni, ha valaki bemegy az ember elé.
Olyan is van, hogy aki elé bekanyarodtak, az mérte fel rosszul és ítéli meg úgy hogy túl közel van a másik autó.
2-nek és 3-nak (6-tal kiegészítve) igaza van, de mondanék egy másik szempontot is.
Azért, mert az autósok jelentős része oly bunkó, hogy nem indexel jobbra, mikor elhagyja a körforgalmat. Ezért mások a nem indexelő autónál is arra számítanak, hogy ki fog hajtani (ha pl. sokan mennek abba az irányba). Tehát azt kényszerítik lassításra, aki nem csinált szabálytalanságot, míg aki szabálytalanul (index nélkül) kihajtott a körforgalomból, az nem is veszi észre magát.
Ő akkor fogja észrevenni magát, ha bicikliút van átvezetve a zebra mellett, és egy biciklis azért hajt ki eléje, mert azt gondolja, az autós marad a körforgalomban - hisz nem indexelt. Persze a bunkó, indexelni nem hajlandó autós akkor sem veszi észre magát, csak dudál és szidja a biciklist.
Az még hagyján, de miért mennek egyre többen 80km/h-val körforgalomban? És ha látja, hogy bemegyek, nyom egy nagy gázt is hozzá, pedig jó messze van még(vagy 50m biztosan) és akkor hőbörög, hogy bementem elé.
Meg amúgy is, minek ennyi körforgalom?
Főleg a forgalmat kitakaró táblákkal...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!