Az alábbi szituációban kinek van elsőbbsége a körforgalomban?
Kissé furcsa helyzet ez,de feltételezem,hogy a zöld autó nem szabadott volna behajtson,hiszen valószínűleg jól látható,hogy a sárga autó már benn volt előtte.
Köszönöm a válaszokat!
Köszönöm a választ! :)
Szóval a sárga köteles lett volna átmenjen a külső sávra,ha elhagyja a körforgót?Ez minden esetben így kéne történjen?
Többsávos körforgalomban ugyanúgy értelmezendőek a forgalmi sávok, mint egyenes úton. Belső sávból nem kanyarodunk jobbra, tehát a felvázolt szituációban a narancsnak el kell engednie a zöldet.
Azt viszont nem értem, a zöld hova indexel...
Azt viszont nem értem, a zöld hova indexel...
menne belsőbe?
Mindkettő szabálytalan.
A narancs azért, mert belső sávból nem hagyjuk el a körforgalmat, csak a sávváltás után.
A zöld azért, mert aki nem az első kijáraton megy ki, annak a belsőbe kell behajtania. Ha így karikázik mindenki a külsőben, semmi értelme a két sávnak.
Azon viszont csodálkoztam, hogy a zöld indexelése nem tetszik valakinek. Olykor én is kiteszem a bal indexet, hogy biztosan tudja mindenki: maradok a körforgalomban.
"Mindkettő szabálytalan.
A narancs azért, mert belső sávból nem hagyjuk el a körforgalmat, csak a sávváltás után.
A zöld azért, mert aki nem az első kijáraton megy ki, annak a belsőbe kell behajtania. Ha így karikázik mindenki a külsőben, semmi értelme a két sávnak. " - ez hülyeség.
Ez egy klasszikus kétsávos körforgalom, két sávból lehet behajtani, két sáv van a körforgalomban, és két sávra lehet onnan kihajtani.
Úgy, ahogy az ábrán is látható: aki szélsőből érkezik, az a szélsőbe hajt be, és a szélsőbe hajt ki - neki egyszerű a dolga, behajtáskor elsőbbséget kell adnia, ha a szélsőben közelít valaki.
A körforgalomhoz a belsőben érkező köteles a belsőbe behajtani, és onnan a belsőbe hajt ki - neki összetettebb a feladat, gyakorlatlan vezetőnek ezért már a körforgalom előtt érdemes kisorolni a szélsőbe.
A belsőben közlekedő behajtáskor köteles elsőbbséget adni a körforgalom külső és a belső sávjában közlekedőknek is, kihajtáskor pedig a szélsőben (egyenesen haladónak) ad elsőbbséget.
Nem tilos a sávváltás, de egyszerűbb (és szabályos) így közlekedni az ilyen korforgalomban, nem sávváltással cikázni, arról meg nem is szólva, hogy a kihajtónál is két sáv van, a szélső sávból tilos a belsőre kihajtani.
A leírtak alapján a narancssárga elsőbbséget ad a szélsőben közlekedő zöld színű járműnek.
A zöld viszont ne idexeljen balra, párhozamos közlekedésre alkalmas úton a minimum sávváltást jelet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!