Kinek van elsőbbsége az alábbi helyszínen a leírt szituációban?
A Csömöri úton megfordulna egy autó az alábbi kereszteződésben, és a használaton kívüli villamossíneken állva megadják az elsőbbséget azoknak, akik a Csömöri úton a belváros felé haladnak (tehát gyakorlatilag szemközti sávban jönnek).
Mindeközben én a Fűrész utcából kanyarodnék ki balra a Csömöri útra, ugyancsak megadva az elsőbbséget azoknak, akiknek a fenti szituációban a másik autós.
Ha a fent említetteket "elengedtük", kinek van kettőnk közül elsőbbsége? Nekem, vagy a megfordulni kívánó autósnak? Látszólag mindketten balra kanyarodunk, viszont én elvileg egyenesen megyek egészen a másik sávig, ahol egy újabb elsőbbségadás kötelező tábla van.
Persze a helyzetet bonyolítja, hogy neki is van táblája, miután besorolt a belső, kanyarodó sávba.
Egyébként érdekes kérdés, jól ismerem a környéket, de ebbe a szituba még nem kerültem bele.
Neked van elsőbbséged.
Persze vesztem én már ezen össze autós oktatóval is csak nem itt, hanem a Mogyoródi-Pillangó sarkon. Ott is hasonló a szitu, csak nincs villamossín, de a tanulókkal rendszeresen ott fordulnak meg az oktatók:
Mondjuk ha én vagyok a képen az ezüst autóval, a másik jön a Róna utca felől és itt akar megfordulni, én se engedem el.
Na lehet lepontozni.
Szóval amikor még én tanultam (majd megkeresem a könyvet), akkor még benne volt, hogy ha az elválasztó sáv 5 méternél szélesebb, akkor olyan, mintha kereszteződés lenne.
De közben megtaláltam az alábbi írást is. Tudom nem mérvadó egy cikk az autozz.blog-ról, de hasonló a szituáció.
Röviden: Ha a megforduló autónak nincs macisajtja és egy ívben fordul, akkor elsőbbsége van. Ha - mint a képen - ki van téve a macisajt, akkor egyenrangú a betorkolló úttal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!