Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Körforgalom. Ki volt a hibás?

Körforgalom. Ki volt a hibás?

Figyelt kérdés

Kis városban élek, nagyon kellemetlen helyzetbe kerültem. Adott egy körforgalom. Várakoztam, hogy bemehessek. A tőlem balra lévő, már a körforgalomban hajtó autó indexelt jobbra, tehát jogosan feltételeztem, hogy elhagyja a körforgalmat, így én simán mehetek.

Kijöttem és majdnem egymásnak ütköztünk, anyázott ezerrel.

Ki a hibás?

Ha indexel a kijáratnál, nem azt jelenti, hogy kimegy a körforgalomból? Vagy ennyivel előre indexel? Vagy ezért indexel, hogy bejön? Nem értem az egészet.

2016. szept. 15. 10:17
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
21%

Gyakorlatban az autó nem az indexxel kanyarodik, hanem a kerekével.

Az index megtévesztő volt. De bizonyítani nehéz. Te szavad az övé ellen, de a szitut a rendőrség máshogy fogja látni.

Sajnos ez ellen a KRESZ nem véd meg, ha a másik volt a hibás, akkor is téged hoz ki a rendőrség hibásnak.

2016. szept. 15. 16:47
 12/16 anonim ***** válasza:
18%
Béci írja helyesen..Hiába hiszed azt hogy igazad van, ha utána a biztosító se fizet neked egy fillért sem,meg a rendőr is elmeszel. Az index csak szándékot jelez, nem tényt ,hogy le is fog kanyarodni. Ez olyan mint mikor te látod int valaki hogy mehetsz, és te kihajtasz ,aztán ő belédcsattan. Utólag mondhatsz bármit, ő csak egy legyet hessintet el. Az index is csak ilyen hessintés, nem több. Az meg megint más kérdés ,hogy gyakorlatban bizonyíthatatlan ki mikor meddig indexelt,ehhez kb 360 fokban körbekamerázott kocsi kellene.
2016. szept. 15. 18:29
 13/16 anonim ***** válasza:
32%
Amúgy tényleg kár Bécit leszavazni, akinek van egy csöpp esze az nem várja meg az első balesetet, hanem az index észlelésén kívül figyeli a jármű mozgását és keresi a szemkontaktust.
2016. szept. 15. 18:32
 14/16 anonim ***** válasza:
31%
Én is úgy tudom, hogy az lesz a hibás, aki kikanyarodik az indexelő autó elé. Anyám is egyszer kiment, aztán ő lett a hibás. Úgyhogy én már tudom, hogy ne induljak el azért mert valaki indexel. Csak akkor indulok el, ha már látom a lassítást meg esetleg már a kanyarodást is. Szerintem, ha tudod bizonyítani, hogy indexelt, akkor is téged büntetnek. De ez nem bizti.
2016. szept. 15. 19:45
 15/16 anonim ***** válasza:
18%

Mondjuk, hogy 50-50.

Az egy dolog, hogy az irányjelzés nem lehet félrevezető, viszont védett útra felhajtani csak akkor szabad, ha a vezető meggyőződött ennek veszélytelenségéről.

Bizalmi elv meg tényleg csak elv, nem szabály.

Még mikor tanultam vezetni, akkor mondott az oktató egy példát, hogy a balról érkező, jobbra indexelő autó elé kihajtott valaki, pedig az a kereszteződés utáni első kapubejáróba akart beállni.

Erre figyelemmel is vagyok, csak akkor megyek ki ilyen esetben, ha egyértelműnek látom, hogy az illető tényleg ott akar lekanyarodni, és ehhez alkalmas módon fékez.

Nem egy alkalom volt 28 év alatt, hogy tényleg megszívtam volna, ha hiszek az irányjelzőnek.

Ahol most lakom, felénk van egy parkoló egy viszonylag forgalmas kereszteződés után pár méterrel, és aki oda be akar állni, az már a kereszteződés előtt indexel, nehogy a mögötte lévő belecsattanjon, hanem készüljön a fékezésre. De igaza is van, mert ha csak 5 méterrel a leparkolás előtt jelezne, akkor sokat járna a biztosítóhoz.

2016. szept. 17. 21:08
 16/16 anonim ***** válasza:
75%
Ugyanez van pl a balra kanyarodó főutaknál ,amit egyenesen akarsz elhagyni az egyik mellékút felé. Indexelned kell idejében, pedig a jobbról becsatlakozó mellékúton várakozó azt hiheti mellé akarsz bekanyarodni. Ha csattantok nem az indexelő lesz a hibás,hanem az aki nem adta meg az elsőbbséget.
2016. szept. 18. 10:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!