Ha kertvárosban középen megyek/állok, és úgy történik baleset, akkor felelősségre vonhatnak azért mert nem tartottam jobbra?
Jobbkezes utcánál lassítottam, és eközben balról rám fordult egy autós, majdnem belém jött.
Nem adta meg a jobb kezet.Mint észrevettem, sokan azt hiszik,hogy ha ők jobbra fordulnak akkor felesleges jobb kezet adni (mert úgyis elférnek).
Ő is így volt vele, de igazából ha nem középen állok gond nélkül elfért volna a padkára húzódva.
(természetesen nincs felfestve semmi, tipikus kertvárosi utcát kell elképzelni, sehol egy macisajt, vagy felfestés)
Vedd elő a KRESZ könyvet, és ne csak a jobbra tartás szabályait ismételd át, hanem az elsöbbségadás szabályait is:-)
A neked balról érkező, jpbbra kanyarodó elsőbbségi viszonyban van veled, ha nem állod el a sávját?
Ha szemből érkezik jármű, amelyik egyenesen haladna tovább, annak is ugyanígy elállod az útját.
Balra kanyarodáshoz is csak akkor szabad a felezőhöz behúzódni, ha azzal nem akadályozod azokat, akiket megillet az elsőbbség. Kis utcákban gyakran annyira szűk a keresztezödés, hogy a balra kanyarodáshoz is jobbra kell húzódni, hogy melletted elférjen, ali oda tart.
Meg tudod nekem mutatni a Kertvárosi közlekedés Rendszabályai elnevezésű rendeletet?
Ha nem:
Elsőbbsége az útnak van. Tehát mivel te jobbról érkeztél, a másik jármű vezetője köteles elsőbbséget adni neked. Akkor is, ha elvileg nem kereszteznétek egymás útját, vagy te teljesen átmentél a túlsó sávba.
Ez egy megállapítás.
A másik pedig az, hogy te indokolatlanul mentél középen. Tehát baleset esetén a felelősség osztott.
Ha nem lenne világos valakinek az első:
Számos olyan kétszer egysávos út van, ahol nem tiltott a várakozás, de az ott álló kocsik az egyik irányt teljesen elfoglalják.
Ha én ott elmegyek mellettük, akkor szabályos vagyok, s aki elém kanyarodik balról, az szabálytalan.
Pl. ezen a helyen: [link]
Persze ki lehet magyarázni. Kátyús a széle az útnak, csatornafedelek nagyon kiállnak, vagy bemélyednek, állatott kerültél.
Csak hát a kocsi törik, azon már ez nem segít. Meg vita tárgya is lehet, amit meg is kell nyerni.
Nem te voltál a hibás. A másik autós nem kanyarodhat vakegér módjára be a kereszteződésbe! Ha előtte áll egy ember egy kirakott kuka ,egy parkoló kocsi foglalja helyet ,vagy bármi ,akkor vígan nekihajt mert az "nem is lehetne ott" ? Talán nézni kellene hová kanyarodunk be!
Ráadásul az ilyen utcácskákban kb senki sem húzódik teljesen jobbra,mert akkor pont nem lát be rendesen a kereszteződésbe, meg eleve teli van bóklászó gyalogokkal bicajosokkal az út széle..
5-ös! Hogy ki hol kóricál és miért, az egy dolog. A jogi felelősség pedig egy másik.
Indokolatlanul nem mehet középen.
Ez a középen menetel olyan dolog,hogy igazából mindenki ott megy, néhány komment esetében nem tudom eldönteni,hogy okoskodásként mondja e, de lássuk be, ti is ott mentek,és mindenki más.Szaladgálnak a macskák,gyalogosok, rossz az út széle,kilóg ez-az stb....
Ezen hozzászólásomat nem sértődötten írom, tudom,hogy elvileg nem lehetne középen menni, hisz már a kérdésben is megfogalmaztam, de ahogy írták, egy reális probléma.
Köszönöm a válaszokat, negatívat senkinek sem adtam (természetesen)
"sokan azt hiszik,hogy ha ők jobbra fordulnak akkor felesleges jobb kezet adni"
Hűha, megint tanultam valamit! Fura, hogy 30 évem telt el boldog tudatlanságban!
Csaxólok, hogy a jobbkezes utcában a jobbra kanyarodó nincs a tőle jobbról jövővel forgalmi kapcsolatban.
Kertvárosban, faluban és tanyasi bekötőúton is jobbra tarts van!
Tessék rendesen közlekedni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!