Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mit csináljak ezek után?...

Mit csináljak ezek után? Ismerem-e még a kreszt? Egy jobbra ívelő kanyarba közlekedtem haza felé. A kanyar előtt előzni tilos és megállni tilos tábla van. A kanyar közepén buszmegálló, öböl nélkül.

Figyelt kérdés

A kanyar közepétől balra egy utca van ahová befordultam. Busz állt a megállóba. Indexem folyamatosan ment a kanyar előttől, ami jelezte befordulási és egyben a busz melletti elhaladási szándékomat. Elengedtem egy szembe jövőt és befordultam. A kocsim bal hátsó ajtajának neki koccant egy kocsi. Nem ismerte el a hibáját ezért rendőrt hívtam.

A rendőr engem talált hibásnak a kresz 31§ balra kanyarodás szabályának megszegése miatt. Nincs hely előzésre, és tábla is tiltja. 40 km zóna. Három autó nem fér el egymás mellett az úton. A közlekedés folyamatos volt. Elővette a kresz könyvet mutatta ez a szabályt ha elismerem 10 ezer Ft, hanem 20 ezer. 10 ezer lett. Várom a véleményt, mi a teendőm ezek után. Véleményem szerint nem vagyok hibás, az illető gyorsan jött, ha nem nekem akkor az oszlopnak megy. A helyszínelést megcsinálta.

2016. márc. 4. 15:58
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

10-es! Nem érted. A lepontozók sem értik. Nem azt írtam, hogy a busz mögött akarna kanyarodni, hanem azt, hogy a jobbra ívelő kanyar miatt nem látja, hogy jönnek-e szembe a kerülés megkezdésekor.

Ezen a helyen történt az eset:

[link]

2016. márc. 5. 11:12
 12/23 anonim ***** válasza:
51%
Valószínű, hogy az történt, hogy a megállóban álló buszt más jármű is kerülte, s az elé kanyarodott a kérdező.
2016. márc. 5. 11:18
 13/23 anonim ***** válasza:
48%

Nem érthető a szitu...

1. az előzési tilalom mellé záróvonal szokott járni, ha ott is van, de nem bontják meg a te sávodból szaggatott vonallal, akkor nem kanyarodhatsz át rajta: az egy virtuális betonfalnak tekintendő..

2. az előzési tilalmat nem belátható, ergo veszélyes minősítésű kanyar szokta kapni, ahol pont ezért tilos megállni, mivel a kikerülés is veszélyes lenne a nem belátható szembejövő sáv igénybevétele okán.

Tehát akkor miért is akarnék elhaladni _a busz mellett_ ott, ahol "Három autó nem fér el egymás mellett az úton." + "A kanyar közepén buszmegálló, öböl nélkül." + "előzni tilos"?

Megvárom a buszt, a felezőhöz húzódva irányváltoztatási szándékot jelzek, és bekanyarodom - ha szabad. Ha nem szabad, az első szabályos lehetőségnél (kapubejáró v. utca balra) visszafordulok, és jobbra kanyarodok az említett utcába (hogyha nekem abszolút ott van dolgom, és máshonnan nem lehet, v. túl körülményes megközelíteni).

2016. márc. 5. 11:25
 14/23 anonim ***** válasza:
Nincs ott záróvonal, ahol történt.
2016. márc. 5. 11:29
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Ha a térképet te mellékelted, kérdező: az öböl nélküli megálló egyenesben van, de nem látni utcát, ami a megállási és előzési tilalmat feloldaná.

Tehát mész, szabályosan kikerülöd a buszt, kinnhagyva az indexet visszasorolsz jobbra, xy jön szintén kikerülve a buszt (indexel hozzá vagy nem), aztán érzékeli vagy nem a lassításodat, és esetleg úgy van vele, hogy ha te nem, ő haladna, úgyhogy megelőz, az utcatorkolattól ez már tábla hiányában nem tilos(?), persze mondhatja, hogy kikerült, mert álltál...

Tehát visszasorolsz, indexelve, majd gondolva, hogy ezzel mindent megtettél, befordulsz a téged előző elé, aki emiatt nem tudja elkerülni az ütközést.

Bekövetkezett volna, ha:

1. nem sorolsz vissza, hanem a szembesávból fordulsz balra? (nem tévedhet a mögötted jövő, sem nem érhet a bal hátsó ajtódhoz, mert mögötted marad végig)

2. meggyőződsz arról, hogy a másik kikerülő nem kezdett az előzésedbe?

Kb. ez a kettő a tanulság, ha a mellékelt helyszín stimmel, meg jól képzeltem mellé a történteket.

2016. márc. 5. 11:41
 16/23 anonim ***** válasza:
50%

# 11/13 Időpont ma 11:12

Ha valóban ott történt, akkor ott semmi tiltja a kanyarodást a balra kanyarodást. A kanyar a kanyarodáshoz szükséges mértékig bőven belátható - nem egy pótos szerelvény folyamatos szembe sávban haladva történő előzéshez szükséges belátási távolság kell hozz.

Ráadásul a kereszteződés fel is oldja mindkét tábla hatályát, hiszen aki onnan balra kanyarodik rá arra az útra, az nem tudhatja, a kereszteződéstől jobbra a "távolban" korábban milyen táblák vannak kinn.

"az előzési tilalmat nem belátható, ergo veszélyes minősítésű kanyar szokta kapni, ahol pont ezért tilos megállni, mivel a kikerülés is veszélyes lenne a nem belátható szembejövő sáv igénybevétele okán.

# 13/13 Időpont ma 11:25

Tehát akkor miért is akarnék elhaladni _a busz mellett_ ott, ahol "Három autó nem fér el egymás mellett az úton.""

Lehet itt "agyalni"

Értsd már meg, hogy az álló mellet elhaladás nem "Előzés", hanem "Kikerülés"! Teljesen más szabályok.

És ha a képet megnézed, a buszmegállónál ki van annyira szélesítve az út, hogy a busz a megállóban, jobbra az útszélhez lehúzódva bőven hagy annyi helyet, hogy el lehessen menni mellette.

2016. márc. 5. 11:43
 17/23 A kérdező kommentje:
A hely: Alsózsolca Kossuth útról Jókai útra való balra fordulás. A maps térképen nagyon jól látni a fényképes helyszínt. A buszon túl voltam, elengedtem a szembe jövőt, balra fordultam. Az index folyamatosan ment. A bal hátsó ajtónak koccant neki. A kanyar előtt előzni tilos tábla, 40 zóna. Erre járok haza sokad magammal. Rá szaladt. A kocsim bal indexét látni kellett, mert az nem volt a busz takarásában.
2016. márc. 5. 11:44
 18/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, és hogy időt szenteltetek rám.
2016. márc. 5. 11:46
 19/23 A kérdező kommentje:
Még annyit, hogy a busz előtt saját sávomból fordultam.
2016. márc. 5. 11:51
 20/23 anonim ***** válasza:
31%

Teljesen egyértelmű. Nem a kérdező a hibás.

-nincs semmi látnivaló, kérem oszoljanak.

-szabadna a tanuk nevét?..hé, ne szaladjanak el, legalább ketten maradjanak!

2016. márc. 5. 13:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!