Mit csináljak ezek után? Ismerem-e még a kreszt? Egy jobbra ívelő kanyarba közlekedtem haza felé. A kanyar előtt előzni tilos és megállni tilos tábla van. A kanyar közepén buszmegálló, öböl nélkül.
A kanyar közepétől balra egy utca van ahová befordultam. Busz állt a megállóba. Indexem folyamatosan ment a kanyar előttől, ami jelezte befordulási és egyben a busz melletti elhaladási szándékomat. Elengedtem egy szembe jövőt és befordultam. A kocsim bal hátsó ajtajának neki koccant egy kocsi. Nem ismerte el a hibáját ezért rendőrt hívtam.
A rendőr engem talált hibásnak a kresz 31§ balra kanyarodás szabályának megszegése miatt. Nincs hely előzésre, és tábla is tiltja. 40 km zóna. Három autó nem fér el egymás mellett az úton. A közlekedés folyamatos volt. Elővette a kresz könyvet mutatta ez a szabályt ha elismerem 10 ezer Ft, hanem 20 ezer. 10 ezer lett. Várom a véleményt, mi a teendőm ezek után. Véleményem szerint nem vagyok hibás, az illető gyorsan jött, ha nem nekem akkor az oszlopnak megy. A helyszínelést megcsinálta.
Előzni tilos, megállni tilos. Te a buszt megkerülve akartál bekanyarodni. Az biztosan nem szabályos.
Meg kellett volna várnod, amíg elmegy a busz (Ez a megállás nem az a megállás!)
Hátulról ráfutás volt? A kanyarodó járműved oldalába ment bele? ha igen, akkor jobbról vagy balról?
Nekem nem tiszta az esetleírásod.
Tehát akkor ha jól értem, aki beléd ment valószínüleg azt hitte, hogy azért indexelsz balra, mert kerülöd a buszt, nem azért mert be akarsz kanyarodni, így nem számított ekkora sebességcsökkenésre a részedről, így belédrongyolt. Nekem ez jött le ebből. :D
Mondjuk ez még mindig nem tiszta. Eleve ő ment neked, tehát ő is hibás kell legyen bizonyos %-ban. A másik meg ha Te szabálytalankodtál azzal, hogy kerülted a buszt, akkor ő is szabálytalankodva kerülte ki és így ment beléd. Indexed, féklámpáid működtek. Nem értem, hogy hozták ki őt ártatlannak...
Ha jobbra ívelő kanyar közepén állt egy busz a megállóban, ez mellett elhaladva akartál a balra lévő utcába bekanyarodni, mely szándékodat jelezted is..40-es tábla volt, tehát a mögötted jövő sem repülhetett elméletileg. Ha megvártad a szembejövőt, akkor tényleg lassan kanyrodtál a balra nyíló utcába...hogy hátulról megkínált a versenyző, ez furcsa..valami nem stimmel.
Remélem záróvonal közel-távol nem volt? Mert ha nem, akkor nem te vagy a hibás, el kellett volna utasítani a rendőr ajánlatát, másik helyszínelőt kérve.
Ha volt záróvonal, akkor már izgalmasabb...
(miközben a busz az utasokkal szöszmötölt... a buszos nem lehetett tanu? ...bármiért is?)
Mindenek előtt szerintem tisztázzunk néhány dolgot.
Fontos lenne tudni, hogy a kanyarban van-e záróvonal például. Ha van, akkor a záróvonal átlépéséért a kérdező mindenképpen hibás (a másik autóst egyelőre hagyjuk). Ha nincs záróvonal, akkor pusztán az irányjelzés, és balra tartás miatt nem hibás a kérdező, ugyanis az előzni tilos tábla, mint ahogy az a nevéből is kiderül, az előzést tiltja, a kikerülést (álló jármű mellett való elhaladást) nem.
Másik kérdés magának a balra kanyarodásnak a szabályossága. A Kresz szerint a balra kanyarodó autó vezetőjének a kereszteződés előtt meg kell győződnie arról, hogy nem előzik-e őt, még abban az esetben is, ha a kereszteződésben egyébként tilos az előzés. Ilyen módon a kérdező ennek elmulasztása miatt mindenképpen hibás. Ugyanakkor fontos megjegyezni azt is, hogy a rendőr elég nagy baklövést követett el, ha csak a kérdezőt találta hibásnak, ugyanis a másik autós az előzés miatt (amely a tábla, a kereszteződés, és ha van, akkor a záróvonal miatt is tilos) mindenképpen hibás.
Vagyis mindketten hibáztatok, és ilyen esetben sajnos sokszor a kanyarodót szokták kihozni vétkesként, ezzel számolni kell.
Ennyiből nem tudom megmondani, elég zavaros a leírásod.
Annyit azonban nem árt tisztázni, ahogy már előttem is írták: a "Előzni tilos" tábla nem vonatkozik az álló busz kikerülésére, mert az nem előzés, hanem kikerülés.
Előzni csak haladó járművet lehet.
Mi az, hogy három autó nem fér? Azt írod volt a busz, mellette te, és elment valaki szemből. Ez estben elfért három jármű egymás mellett.
Egyébként nem tudsz mit csinálni.
A bírságtömb aláírásával elismerted a felelősséget, helyszíni bírság ellen felebezés nem lehetséges, önként lemondtál a jogorvoslati lehetőségről.
Azt sem nagyon értem, hogy milyen helyszínelést csinált és minek, ha egyszer helyszíni bírsággal zárta az intézkedést.
"Előzni tilos, megállni tilos. Te a buszt megkerülve akartál bekanyarodni. Az biztosan nem szabályos."
Ez jól le lett pontozva. Bizonyára az én hibám, ha félreérthető.
A kerülés nyilván nem előzés. Tiszta sor. De nyilvánvaló, hogy az előzés tilos tábla egy jobbos kanyarban (és bizonyára a másik irányban is) azért van kint, mert nem lehet belátni, az előzés veszélyes.
A busz kikerülése nem előzés, de veszélyességét tekintve nyilván csak alig marad el az előzésétől.
A kikerülését csak vakon lehet elvégezni. A busz mögül a kérdező nem láthatta, jön-e valaki szemben.
A balesetet olyan zavarosan írja le, hogy azt senki nem érti, hogyan történt.
"A kikerülését csak vakon lehet elvégezni. A busz mögül a kérdező nem láthatta, jön-e valaki szemben. "
A kérdező azt írta, hogy a busz mellett elhaladva akart bekanyarodni, nem mögüle. Még azt is írta, hogy egy szemből jövőt elengedett, mielőtt kanyarodni kezdett -
De ez tényleg zavaros.
Egy pontos helyszín sokat segítene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!