A mellékelt képen miért van elsőbbségem?
Te megnézted az a képet amit belinkeltél?!
Ott a "macisajt" a másik két járműnek. Mindkettővel szemben elsőbbséged van.
#1.:
"Ha senkinek sincs táblája, akkor a másodikként a helyes válasz. Jobbkézszabály."
Tévedés.
Ha senkinek nincs táblája, akkor a balról érkező villamosnak elsőbbsége van.
KRESZ:
"Elsőbbség az útkereszteződésben
28. § (1) Az útkereszteződésben - ha a (2) bekezdés rendelkezéseiből más nem következik - a járművel elsőbbséget kell adni
a) a jobbról érkező minden jármű és
b) a balról érkező villamos
részére."
Nem bonyolítom a helyzetet a "mi lenne, ha" kezdetű variációk sorolásával, a kulcsszót már előttem leírták: macisajt van a villamos és a jobbról érkező jármű előtt is.
Ennek a gyakorlásnak az is az előnye, hogy megtanulod a képeket gyorsan kielemezni, először figyelmesen nézd meg, van-e elsőbbséget szabályozó tábla. Figyelmesen, mert ez a kép is jó példa arra, mennyire el tud veszni egy fontos részlet.
1-es vagyok
Elnézést, nem láttam hogy a villamosnak macisajt van. De így is a második a helyes válasz.
Ezt el is felejtettem hogy a balról jövő villamosnak elsőbbsége van, a gyakorlatban soha nem adódik ilyen helyzet, hogy ne legyen se lámpa, se tábla (biztos van kivétel). Így az emberek el is felejtik az ilyeneket.
#5.:
"Elnézést, nem láttam hogy a villamosnak macisajt van. De így is a második a helyes válasz."
Nem igaz. Linkeltem a jogszabályt.
A balról érkező villamosnak csak akkor van elsőbbsége, ha az a kereszteződés jobbkezes. A példában szereplő kereszteződés nem az.
Akkor van elsőbbsége a balról érkező villamosnak ha a kereszteződés egyébként "jobbkezes".
Ha a villamosnak is van "macisajt" akkor nincs elsőbbsége.
Bárcsak annyi millióm lenne, ahányszor ilyen esetben helyszíneltem! :-)
Én azt oszlopnak néztem...
A program szerint az első válasz a helyes egyébként. De így már, macisajtal ez egyértelmű is.
Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!