Index helyes használata előzéskor! Hogyan is kell?
Nagyon sok autós az alábbi technikát alkalmazza: jelzi előzési szándékát bal index 3x villogtatással, majd megelőzi a járművet (nincs folyamatos index) és a végén a megelőzőtt autós elé besorol ugyancsak index NÉLKÜL. Ez szabályos-os, mert nagyon sokan ezt csinálják?!
Kell-e folyamatos index az előzés során, illetve mikor visszasorol a saját sávba a megelőzőtt autós elé? Erre vonatkozóan valami KRESSZ szabály???
Köszönöm a válaszokat!
Előzésnél, kikerülésnél akkor kell irányjelezni, ha a manőver irányváltoztatással jár. Irányváltoztatásnak jelen esetben a sávváltás, a terelővonal átlépése minősül. Tehát akár előzök, akár kikerülök, a balra sávváltásnál balra jelzek, amíg a bal sávban megyek addig nem, majd a jobbra sávváltásnál jobbra jelzek, FÜGGETLENÜL attól, hogy párhuzamos közlekedésre alkalmas-e az út vagy sem.
Természetesen ha az előzés vagy a kikerülés nem jár irányváltoztatással, akkor nem kell jelezni. Előzésből ilyen pl., ha egy nyomon haladó járművet előzök sávon belül, kikerülés pedig ha olyan akadály van, amely mellett való elhaladáshoz nem kell érinteni a terelővonalat/az úttest képzeletbeli felezővonalát.
A szabály ez, természetesen ezzel nem a valódi helyzetet próbáltam vázolni, illetve az is elképzelhető, hogy nem ez a leglogikusabb megoldás. De hogy szabályszerűen így van, és ezt is oktatják, az biztos.
Én egy régi teherautót vezetek. A gyorsulása egyenlő a nullával. :)
Igyekszem segíteni a mögöttem lévőket, de nekem is segítség, ha látom, hogy mit akar.
Mellesleg, ha már már világításnál járunk: a ködlámpa mi a f+szomnak kell?!?!? Valaki monja már meg!!!!
Az első is rohadt zavaró tud lenni, de hogy annyi emberség nincs a másikban, hogy a hátsót levegye?! Sok kilóméteren keresztül követni egy ilyen majmot kimondott élvezet!
Hát engem ma megállított a rendőr két falu között. 50-55 km/h sebességgel poroszkált este 10 óra körül, és én megelőztem.
Hát nem tetszett neki, és tolta utánam (85 km/h körül mentem) egyszer elkezdett villogni meg szirénázni.
Megállított és mondta hogy nem használtam az indexet az előzéshez. Én meg mondtam, hogy az nem igaz, mert mindíg használom, nem csak egy rendőrautó előzésekor.
Akkor jött azzal, hogy de nem használtam végig. Mondtam, hogy nem is kell mert az index csak az irányváltoztatási szándék jelzésére szolgál a manőver befejezéséig. A sávváltással pedig a manőver befejeződött. Akkor jött, hogy de a visszatéréskor nem jeleztem. Mondtam, hogy ez igaz, de én úgy tanultam, hogy mivel kötelező jobbra tartás van a nem párhuzamos közlekedésű úton nem is kell. (hozzáteszem, csak ketten voltunk az úton, sehol senki más.) Végül is elengedett egy figyelmeztetéssel, és nem büntetett meg. Mikor visszaadta a papírjaimat, azért megjegyeztem neki, hogy az előbb a faluban bezzeg semmit nem szólt a kerékpárosnak, hogy sötétben világítás nélkül közlekedik, velem meg egy ilyen jelen pillanatban nem is balesetveszélyes dolog miatt kötözködik. Hát köpni nyelni nem tudott. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!