Hogyan koncentráljak jobban a vezetésre?
Tudnátok tanácsot adni, gyakorló autósok, és olyanok is, akik most tanulnak vezetni? Jelenleg vezetni tanulok, már 16 órát vezettem az oktatóval, de még mindig egy nagy káosz van a fejemben. Alapból szétszórt vagyok, mindig is ilyen voltam, és az hogy vezetés közben figyeljek mindig egyszerre 100 dologra, nagyon nem megy. Biztos idővel egyre könnyebb lesz, de azt hittem, megtanulok vezetni és kész, már mehetek is, de rájöttem, még hosszú évek gyakorlására lesz szükség ahhoz, hogy ez rutinosan menjen.
Próbálok koncentrálni, figyelni tudatosan, és akkor jól is megy minden, aztán egyszer csak valamit kihagy az agyam, és akkor már valamit kifelejtek és hibázok.
Pl. lámpához közeledünk, ami már messziről piros, akkor elkezdek lassítani, fékezni, visszaváltani, gurulni a lámpa felé, majd mivel még mindig piros mire odaérek, megállni, de ekkor elfelejtettem a visszapillantóba nézni, hogy vannak-e mögöttünk fékezhetek-e, és így fékeztem a mögöttünk lévő meg majdnem belénkjött. Aztán mondjuk zöld a lámpa én kis ívben kanyarodok jobbra, és nem figyeltem, hogy a gyalogosátkelőhelyen is zöld, feleslegesen felgyorsítottam majd hirtelen lefékeztem az autót, és újabb balesetveszély. A körforgalom megközelítéséről meg ne is beszéljünk. Szóval minden tanórán van 2-3 hülyeség amit megcsinálok, és elvileg nem lenne szabad azon a szinten amilyen szinten tudok már vezetni, ilyenkor az oktató is morog, miért nem figyelek, de tényleg, miért nem figyelek, miért nem megy, hogy folyamatosan két órán keresztül minden képben legyen, miért hagy ki időnként az agyam?
Mivel tudok ezen javítani, mert az oktató szerint ez fejben dől el, na de akkor mit csináljak a fejemmel?
Szedjek valamit ami segít? Vagy tudtok valami szimulációs játékot ami segít ezt gyakorolni? Vagy mi segíthet?
Hozzáteszem, nő vagyok és 35 éves, nem is várok magamtól nagy csodát, de muszáj valahogy alakulnom, mert vezetnem kell majd és nem akarok egyből közlekedési balesetet okozni.
Fogalmam sincs másoknak hogy megy ennyi óra után a vezetés, nincs ismerősöm aki most tanul vezetni, többnyire a fiatalabbak tanulnak, nekik még biztos gyorsabb a reakcióidejük mint nekem. Az oktatót ha kérdezem, hogy milyen tehetségű vagyok, csak kitérő válaszokat ad, azt mondja nem vagyok a legbénábbak közé sorolható, meg menne ez ha jobban figyelnék. Na most akkor hogy tudok még magamon segíteni?
Bármi tanács, ötlet, egyéni tapasztalat jól jön, kérlek írjatok nekem bármit ami segít!
Semmi gond nincsen veled, amiket leírtál azok természetesnek tekinthető hibák, amelyek, majd idővel kijavítasz, a 16 óra vezetés még szinte semmi.
Konkrét hibák felismerése után próbáld ki, hogy hangtalanul, gondolatban végig mormolod a helyes cselekvési sorrendet, és úgy cselekedni.
Élettani sajátosság, hogy az ember idősebb korban már nehezebben tanulja a vezetést, ne légy türelmetlen magaddal szemben, de próbálj kitalálni valamit arra, hogy ne hagy ki fontos lépést (pl. sávváltás előtt kötelező oldalra nézni, kevés csak a tükörből tájékozódni).
Az említett jobbra kanyarodáskor is már előre gondolj arra, hogy a gyalogosokra is figyelned kell majd...
Én 48 évesen vizsgáztam le, úgy, hogy előtte semmiféle vesztési gyakorlatom nem volt.
Elsőre sikerült a vizsgám, de a kötelező 30 óra vezetés után még közelében sem voltam annak, hogy vizsgára jelentkezzek.
Kellett 60 óra gyakorlás, s ha asz oktatóm azt mondja, hogy még gyakorolni kellene, akkor sem ellenkeztem volna, de ő mondta, hogy azzal a tudással már nyugodtan mehetek vizsgázni...
Hasonló problémákkal küzdöttem, mint amiket leírtál.
A nehezebb tanulásra pedig az oktatóm adott választ: a fiatalok még könnyen elhagynak egy-egy szokást, ami esetleg rossz, az idősebbeknél már be vannak csontosodva, nehezet tudnak változtatni, de képesek rá, csak több idő, és türelem kérdése.
Nálam nem lehetsz bénább :D
Én is nagyon sokat bakiztam, volt olyan óra, ahol sikerült 22-szer lefulladnom :D
Az a baj 30 óra kevés vezetésre. Elsőre megvágtak a vizsgán, 2. nál átmentem.
Azóta vezetek, minden nap. 3 hónapja van jogsim. Múlt héten el kell vinnem valakit, aki teljesen meg volt lepődve, hogy nekem 3 hónapja van jogsim :D azt mondta, ő azt hitte már vagy 3-4 éve vezetek :D
Ja én 34 vagyok, ennek semmi köze a korhoz.
Vegyél plusz órákat. Az segíteni fog.
Engedd meg, hogy megosszam veled az én történetemet:
Idén tavasszal tettem le a jogsit. 30 óra után mentem vizsgázni. Eleinte mindig féltem az autóban, aztán a vége felé már sikerült kicsit ellazulnom. A vizsga előtti pár órában aztán megint nagyon stresszeltem, volt, hogy már majdnem ott sírtam, hogy nekem ez nem fog menni, nem vagyok képes rá. Az oktatóm azonban bíztatott, ő helyettem is hitt benne, hogy meg tudom csinálni. És neki lett igaza, átmentem! Nagyon boldog voltam, el sem mertem hinni! 3 hét múlva a kezemben volt a jogsim, és bizony akkor szembesültem vele, hogy attól még, mert valakinek megvan a jogsija, nem biztos, hogy tud is vezetni. Az oktatáson te csak egy alapot kapsz, amivel el lehet indulni, de messze vagy még a jó sofőrtől. Azt hittem, hogy magabiztos leszek, de ehelyett ugyanúgy félve ültem be az autóba. Szerencsére olyan párom van, aki mindenben támogat, így ő a segítőm, most még csak vele vezetek, általában gyér forgalomban, ismerős terepen. Ő mindig biztat, dicsér, és ez sokat tud dobni az ember önbizalmán. Sokat gyakorlok, tanulok, ha valamit nem értek, otthon átbeszéljük. Így előbb - utóbb eljön az idő, amikor egyedül is bátran megyek majd.
Csak azt akartam kihozni ebből az egészből, hogy szerintem nem vagy alkalmatlan, csak még kezdő. Én is annak hittem magam sokáig, de most már látom, hogy nem vagyok reménytelen, csak sokat, nagyon-nagyon sokat kell gyakorolnom, és menni fog. Sok sikert vizsgádhoz!!!
Az elején szerintem teljesen normális egy kis félsz. Sőt, aki nem fél, az szerintem veszélyes.
Aki kicsit fél, jobban figyel. Szerintem.
Aztán a városi km hozza majd a rutint :D
Kedves kérdező!
Azóta már biztos megvan a jogsid!
De, hátha másnak segítek.
Nos én 32 éves fejjel kezdtem el a jogsit.
4-en vagyunk testvérek, a szüleinknek nem volt pénzük rá, hogy kifizessék tini korunkban. Most, hogy önálló keresetem van, gondoltam belevágok. Novemberben kezdtem el vezetni. Az oktatóm tanácsára egy alkalommal 50 percet megyek. Nem baj, mert így tudom, mire mennyi időm lesz a vizsgán. Most vagyok túl a 15.órán. Két és fél hét kihagyás után vezettem a múlthéten. Ahhoz képest jól ment... Vannak bénázások, nyilvánvalóan.
De! Lehet, hogy gáz és dedós, de én mindent leírok vezetés után. Ráadásul most még kiválasztok gondolatban útvonalakat, és azt is leírom pontról pontra, hogy mit hogy csináljak, mire figyeljek stb. Mintha vezetnék és mondanám közben. Szerintem ez segíthet másnak is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!