Ennél az előzésnél kinek van igaza?
szántóvető, te ott voltál talán, hogy ilyen magas lóról beszélsz?
Szerintem ezek a legkevésbé sem egyértelmű helyzetek, ha baleset történik. Mert mit mond a szabály? Azt, hogy nem kezdheted meg az előzését valakinek, aki már megkezdte az előtte haladó jármű előzését. Márpedig a balindex előzés megkezdésének minősül, hiszen maga az előzés az előzési szándék jelzésével kezdődik.
Másrészt pedig azt is mondja a szabály, hogy nem kezdhet előzésbe olyan jármű, amelynek előzését már megkezdték.
Ergo a helyes eljárás a következő: mielőtt kiteszed az indexet, belenézel a tükörbe. Ha mögötted gyorsabban érkező és balra indexelő járművet látsz vagy pedig már kihúzódott, de nem feltétlenül indexelő másik járművet tapasztalsz, akkor nem teszed még ki az irányjelzőt. Majd csak utána. DE: még ezután is figyelned kell a bal tükrödet, mert mindig számítanod kell idióta balfåsz gyökerekre, akik mindannyiunk életére törnek "menő", "sportos", "raj", "laza" vezetési stílusukkal.
Ha pedig már megvan a baj, jöhetnek a szakértők, mert jellemzően mindkét fél azt mondja, hogy a másik bizony nem indexelt, honnan tudhatta volna, hogy mit lép.
A napokban volt egy olyan baleset, ahol meghalt két Osztrák biciklista, és hasonló lehetett a helyzet, de a teherautó vezetőt ítélték el.
Gyakorlatilag csak a sofőrök elmondása számíthat a bíróságon.
az igaz hogy nem voltam ott de ettől még a kérdezőnek nem volt fogalma a mögöttes forgalomról hiszen majdnem nekiment.ezen vagy felháborodva 5-ös ha jól értem?
ha a hátulról jövő szabálytalanul előz,akkor sem illik ledúrni az útról.ha nekimész oldalról kérdező akkor te lettél volna a hibás(lehet lepontozni.)
Szántóvető, azt te honnan tudod, hogy nem volt fogalmam a mögöttem jövő forgalomról?
Képzeld, nem rúzsozásra használom a tükröket, kiraktam az indexet, mert láttam, közeledik egy akadály, a mögöttem jövő még ott jött mögöttem, és ahogy kezdtem elfordítani a kormányt, már mellettem volt az autó. Teherautóból ezt elég nehézkes látni.
A kérdező kommentje:
"Csak közeledtem az előzendő járműhöz, de kiraktam az indexet, hogy előznék, de a mögöttem jövő gyorsan megelőzött mindkettőnket, én meg majdnem nekimentem, mert holt térben volt a mögöttem jövő."
A holttérre nem hivatkozhatsz. A te felelősséged - és kötelességed - meggyőződni arról, hogy téged még nem kezdett el előzni senki. Egészen pontosan így szól a jogszabály (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet):
"34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha
[...]
b) az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg;
[...]"
Ennyi. Sehol nem szerepel, hogy kivéve a holttérben. Kutya kötelességed meggyőződni arról, hogy nincs senki a holtteredben. Nem jogosít fel baleset okozására, hogy a másik nálad gyorsabban halad, hogy szürke színű az autója, hogy fáj a nyakad és ezért nem tudsz hátrafordulni, vagy hogy párás a tükör.
A kérdésből és a kommentedből egyértelműnek tűnik, hogy már megkezdték a te előzésedet, te pedig ezt nem észlelted, és majdnem balesetet okoztál.
Az autóvezetés veszélyes üzem, nem arról szól, hogy beülünk, elprüntyögtetünk néhány számot a hifin aztán ott is vagyunk. Folyamatosan figyelned kell a környezetedet, tisztában kell lenned azzal, ha jön mögötted egy másik jármű, és ha hirtelen nem látod, akkor nem arra kell gondolni, hogy jaj de jó, biztosan elrabolták az ufók, hanem hogy a holtteredben van.
Ha nem gondolkodsz, nem figyelsz, legközelebb már édesanyád fogja kiírni a kérdést, hogy ki volt a hibás a balesetben, amiben meghalt a kisfia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!