Ha nem tévedek akkor ezért nem én lettem volna a hibás?
Van egy kanyarodósáv ahol bő 10 percig kell várni ,hogy zöldet mutasson, van,hogy mindenki áll, de ez a lámpa akkor sem vált, kb.10 autó fér el a kanyarodósávban, mielőtt megnyílna a sáv előtte záróvonal van.
Tegnap mentem, üres volt a kanyarodó éppen zölden világított, de már elég régóta zöld volt, tehát várható volt az,hogy visszavált másodperceken belül így én már nem siettem, de a mögöttem lévő igen, és a záróvonal ellenére kielőzött én meg,hogy őszinte legyek nem néztem bele a tükörbe,hiszen tudtam,hogy záróvonal van, nem lehet ott még motoros sem, csak indexeltem és áttértem a kanyarodóba, de a mögöttem lévő Toyota ekkor már előzött és a kanyarodóba akart érkezni, de mivel bevágtam elé átment a szembe sávba (szerencsére üres volt) és onnét jött vissza a kanyarodóba majd az éppen pirosra váltó lámpán még átslisszolt.
Tudom,hogy bele kellett volna néznem a tükörbe,de azért az nagyobb vétség,hogy a záróvonalon előz, én meg simán hazudhattam volna,hogy de belenéztem csak hát olyan gyorsan jött blabla.
Ilyen esetben megmondod, hogy hirtelen jött.
Nincs nagyobb prosztóság mint kanyarodó sávban előzni.
Valóban bele kell nézned a tükörbe és a holt térbe is, ha bevallanád ezt a hibád, akkor te is ki lennél hozva valamennyire hibásnak, de ez csak a szabályok miatt lenne így. Valójában emberileg nem lennél hibás.
Az első forgalmi vizsgámon azért is kaptam a fejemre, mert balra kanyarnál nem néztem ki balra. Mondta a biztos, hogy sohasem tudhatom, hogy egy őrült mikor előz ott szabálytalanul. Magyarul neked azért kell belenézned, hogy megvédd magad a szabálytalankodóktól. Ergó ilyen esetben nyugodtan mondhatod, hogy gyorsan történt, és nem láttad. El is fogják hinni. Egyedül a saját érdekedben tedd meg, hogy legközelebb figyelsz.
A záróvonal átlépése valóban szabálytalan, de akár megszegte a szabályt akár nem akkor is éppen előzött téged, így az ő szabálytalansága ellenére te nem válthattál volna sávot. Szerintem.
Mindkettőtökben lehetett volna szabálytalanságot találni.
Természetesen részben te is hibás lettél volna, hiszen csak tükörbe nézés után válthatsz sávot. Persze a bizalmi elvre hivatkozva próbálhatnád enyhíteni a felelősséged, de nem hiszem, hogy megúsznád ennyivel.
Amúgy 10 percig semmilyen lámpa nem mutathat tiltó jelzést, kivéve a vasúti átjárókat. Szóval e hibát mindenképp jelezd a közút kezelője felé!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!