A lenti rajzon látható kereszteződésben kié az elsőbbség? (Elkanyarodó főútvonal. )
Nem mellesleg a két jármű szempontjából irreleváns a főút is, s az is, hogy ki merre kanyarodik.
Egymáshoz képest egyenlőek, azaz mindkettő elsőbbségadásra kötelezett. A jobbról érkezőnek elsőbbsége van, bármerre is folytatja az útját.
Jobbkéz szabály érvényesül.
Az 1-nek is irányjelezni célszerű. De ha jobbra irányjelez az nem azt jelenti, hogy a másik útra megy, mert oda már kettős irányváltoztatás kell.
Hülyén hangzik, de egyesnek miért kell irányjelzést
adnia? A főút kanyarodik, nem ő :) Az irányjelzés megté-
vesztő lehet, és ha a 2-es esetleg balra fordulna, már
ott is lenne a koccanás.
Melyik a súlyosabb vétek, az irányjelzés elmulasztása,
vagy a megtévesztő magatartás?
Személy szerint ilyen kereszteződéssel nem is emlékszem,
hogy találkoztam volna, (dupla alárendelt útvonallal),
olyannal sokszor, amikor a főút kanyarodik, viszont egye-
nesen is tovább lehet haladni (de az már alsóbb rendű út).
Utolsó:
Akkor egy kis ismétlés csak neked, csak most. Ne kapcsolj el!
Az ábrán jelzett két jármű azonos státusban van, azaz kettejükre a jobbkéz-szabály érvényes. Kettejük szempontjából a főútvonal érdektelen.
1. köteles elsőbbséget adni a tőle jobbra levő 2.-nek, függetlenül attól, hogy a 2. merre szándékozik tovább haladni.
Így irányjelzése semmiképpen nem lehet megtévesztő, akár a jobbra halad tovább, akár egyenesen.
Az meg ügye csak vicc, hogy ilyen kereszteződést még nem láttál. Minden kanyarodó főútvonal ilyen.
Ja, s 15-ös:
Poénnak is gyenge, amit a főútvonal kanyarodásáról írsz.
A kanyarodó fűútvonalat tekintsd úgy, mint egy hegyi szerpentint. Az is kanyarog össze-vissza. De ha te arra ráhajtasz, jelezned kell merre, akkor is, ha fizikailag egyenes mégy tovább.
Nem poénnak szántam. Ilyen kereszteződéssel (pedig jártam már sok felé) nem igazán találkoztam, ahol ez a felállás
lenne. Illetve találkoztam, de ott általába lámpa volt,
városon belül, vagy úgy volt. Illetve, hogy hogy a 2 mel-
lékút között egy fél méter követte a főút vonalát, tehát
nem egy kereszteződés volt, hanem valójában 2, ahol már
indexelni kell a főútra rákanyarodásnál, viszont a 2-esnek
nem lenne elsőbbsége, mivel 2 kereszteződésnek számít.
Hirtelen ez ugrott be, ez szép nagy kereszteződés, viszont itt egyiknél stop tábla van, másiknál elsőbbségadás
Ah, 83%-os! Google első találat a fűútvonal balra kanyarodik kulcsra:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!