Valaki lenne olyan kedves és elmagyarázná nekem az egyenrangú útnál lévő szabályokat, illet azoknál a kereszteződéseknél levő szabályokat, ahol főútvonal is van?
Azt tudom, hogy jobb kézszabály van az egyenrangúnál, de amikor a tesztet töltöm, még se egyértelmű.
Pl, ha mellettem nincs senki, csak balra meg szembe, akkor ki mehet? Meg ha valaki egyenesen/kanyarodva megy akkor van-e valami változás? Befolyásolja-e, ha villamos is közlekedik?
A másiknál pedig, ha főútvonalról letér valaki, vagy rámegy akkor elsőbbséget kell adnia valakinek?
Meg ha a főútvonal kanyarodik akkor ott nem kell a gyalogosnak elsőbbséget adni, ugye? Mert olyan, mintha egyenesen haladnék, mert főútvonal.
Nagyon megköszönném, ha valaki józan paraszt ésszel elmondaná a lényegét, mert ugye ezek 3 pontosak és ezt nem lehet betanulni, valaki vagy megérti miért úgy van, vagy nem.
Előre is köszönöm a segítséget.
Ha melletted nincs senki, csak balra meg szembe akkor te mész először, mert neked akadálytalan.
Ha mindenhol áll autó és egyenrangú, akkor kölcsönös udvariasság dönt. Ha 1 valaki kanyarodik, akkor ő megy először.
A főútvonalról érkezőknek szinte mindig elsőbbségük van az alárendelt úton közlekedőkkel szemben. Ezért főútvonal.
A főútvonalon, ha kanyarodik nem kell elsőbbséget adni, ha csak nincs zebra. Ha nem érted várom a kérdést.
A kérdés talán arra vonatkozott, hogy adott egy kereszteződés, amiben a főútvonal kanyarodik, tehát nem egyenesen megy tovább.
Ilyen kereszteződésben minden gyalogosnak elsőbbséget kell adni, akár a mellékutat, akár a főutat keresztezi, mert a gyalogostól nem várható el, hogy tisztában legyen a kanyarodó főút fogalmával. (A sofőrök egy része sincs tisztában, és indexelnek a főutat követve, azaz kanyarodva, viszont nem indexelnek egyenesen letérve.)
Egyenrangú útkereszteződésnél annak van elsőbbsége aki rálát a másik autójának a tetejére :)
Na de komolyan:
Jobb kézszabály van ha egyenrangú az út, ha valaki neked jobbról érkezik a kereszteződéshez akkor neki lesz elsőbbsége ha nem jön senki jobbról akkor neked lesz elsőbbséged minden esetben, de azért óvatosnak kell lenni mert nem minden autós ismeri a jobb kézszabály fogalmát és nem biztos, hogy megadja az elsőbbséget!!!
A gyalogosnak kanyarodó járművel szemben minden esetben elsőbbsége van!!
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek.:) Ment a zöld kéz.:)
Örülök, hogy végre felteszek egy kérdést és normálisan elmagyarázzák, nem pedig lehurrognak, hogy nem tudom.:)
Tehát köszönöm, hogy segítettetek. :)
Szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!