Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha már leléptem a zebrára,...

Ha már leléptem a zebrára, akkor ugye az autósnak kell megállnia?

Figyelt kérdés
Azért kérdezem, mert ma egy kocsi majdnem elütött, amikor át akartam haladni az úton a zebrán.Már egy ideje várakoztam, úgy hogy már alapból észrevehetett, amikor már az zebra közepén haladtam kb. nagy fékcsikorgatással lefékez egy autó.Később pedig még ő kezd el pampogni, h miért nem nézek körül!!! lol Ha jól tudom, akkor NEKI kell megállnia, főleg ha már a zebra közepén vagyok, mellesleg körülnéztem, de nem számítottam arra , h vki a zebra előtt még direkt rágyorsít és esze ágában sincs megállni.Ekkora egy f*** t :@:@:@
2010. jan. 6. 17:36
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
55%

engem két hónapja ütöttek el majdnem négysávos úton lévő zebra közepén verőfényes napsütésbe délután fél3kor..bő gatyába járok a gatyámhoz már hozzáért...körülnéztem balra,jobbra semmi két öreg nénivel indultam útnak egyszer csak csikorgás ...picit meghűlt bennem a sz@r:D 2-3perc múlva eszméltem fel hogy hoppáá, egy közepes terepjáró volt ez mellette a kb 9-10 éves gyerek..két öregcsaj elkezdte osztani én meg mentem mert picit veszélybe éreztem magam:D

amúgy zebrán menni úgyhogy nem nézel körül olyan mint az oroszrulett:D

2010. jan. 6. 18:39
 12/25 anonim válasza:
93%
Így igaz, ahogy fentebb írták. Már a szándéknak is elsőbsége van. Mióta nagyapám régi, kemény műanyagból készített aktatáskájával járok,- és ha hosszú várakozás után nem kapok elsőbséget - határozottan előre lendítem induláskor, lelépni sem kell, és megáll az autós :) OBI-ban vásárolt alumínium szerszámkofferrel is működik ... :)
2010. jan. 6. 18:39
 13/25 anonim ***** válasza:
100%

Én is sokat "zebrázok" Budapesten, ahol elég nagy a forgalom és sok helyen nincs lámpa amerre én közlekedek.

Egy bevált szokás, amikor lelépek és látom hogy jön egy autó, akkor mindig felemelem a kezem, ezzel megköszönve neki hogy "átenged"... ha nem is akarna akkor is megszoktak állni az esetek 90%-ban mert látta hogy jeleztem neki és át fogok menni.

Én is tudom hogy a kresszben az van hogy a gyalogosnak van elsőbbsége, én mindig megköszönöm ha elmegyek egy autó előtt. Nem tart semmiből és az autós is jobban érzi magát.

2010. jan. 6. 18:41
 14/25 A kérdező kommentje:

Én is úgy emlékszem, amikor csináltam a jogosítványt, h már akkor is meg kell állni ha egy gyalogos a zebra elején áll, mivel nagy valószínűséggel át szeretne kelni, de ettől függetlenül még nem az a legfölháborítóbb, h nem állt meg, mert a KRESZ-nek kb csak az 50%át tartják be sokan vizsga után, hanem, h még ő van fölháborodva, ha hibázott legalább maradjon csöndben, én azt hittem tovább hajtott, de akkor direkt leparkol szinte elém és elkezd okoskodni, jól leordítottam, aztán gyorsan el is húzott.

Nem messze lakom a Horvát határtól, sok Horvát jön át ide vásárolni, és érdeke, h a Horvát kocsik 90%-a minden körülmény között már akkor lelassít ha pl. a zebra elejéhez állok, gondolom Horváto.-ban szigorúbban büntetik az ilyesmit.Mondjuk sok Német is van, de az egyik válaszolóval ellentétben nekem velük kapcsolatosan inkább az a tapasztalatom, h kb. ugyanúgy figyelmen kívül hagyják a zebrát mint a Hazai sofőrök, egyedül a Horvátoknál tapasztaltam az ellenkezőjét, megjegyezném ez lenne a normális hozzáállás.

Hozzáteszem, h világos nappal történt, mert vki fölvetette, h esetleg nem látott tisztán, persze éjszaka érthető, ha nem látjuk meg a gyalogost, ugyanis az nincs kivilágítva, de ha fényes nappal nem vesz észre, az figyelmetlenség....de én nézzek körül.... lol

Mindegy,az a tanulság, h úgy ajánlatos gyalog közlekedni, mintha nem lenne zebra,tehát fokozott óvatossággal, persze ez sem garancia.... ez van...:D

Köszönöm a válaszokat!

2010. jan. 6. 18:45
 15/25 anonim ***** válasza:
34%

Én is autós vagyok nagyrészt, és higgyétek el, renfeteg balfax gyalogos van, ott áll, aztán lelép meg visszalép meg elkezd beszélgetni, aztán mégse lép, na agybajt lehet kapni némelyiktől komolyan.

Nekem anno az oktató, jó fej volt, azt mondta, hogy a zebrát úgy kell megközelíteni, hogy a gyalogosnak esze ágába se jusson lelépni ... hát ez is egy megközelítés végül is :-DD

2010. jan. 6. 18:47
 16/25 anonim ***** válasza:
5%
Tévedésben vagytok. A gyalogosnak csak akkor van elsőbbsége, miután lelépett a zebrára. Volt róla szó hogy behozzák azt is ha már ott áll akkor is meg kell álni de végül eltörölték. Külföldön így van. Ezért van Német rendszámú autó majdhogynem 100% hogy átenged. De ajánlom sok embernek hogy nyisson ki egy Kresz könvyet, mert a gyalogosnak csak akkor van elsőbbsége ha lelépett a zebráról, azért mert ott ácsorog nincs elsőbbsége. De egyébként aki tanult vezetni, nem hiszem hogy az ő oktatójával minden zebránál megállt ahol állt valaki. És azért nem mert nem lépett le. Ha lelépett a gyalogos köteles vagy megállni illetve lassítani. Viszont a gyalogos addig nem léphet le az úttestre amíg nem győződött meg annak veszélytelenségéről. Az udvariasság megint más kérdés, mert aki normális az int hogy menjél. De az udvariasság meg a szabályzat az 2 külön dolog.
2010. jan. 6. 18:53
 17/25 anonim ***** válasza:
90%
Utolsó válaszadó: te nézz utána! Ez így van benne a KRESZ-ben.
2010. jan. 6. 19:06
 18/25 anonim ***** válasza:
100%

Neharagudjatok, tudom hogy OFFolás, de megosztanám Veletek a kedvenc kis zebrás videómat :) Az öreg néni és a mercis :)

www.youtube.com/watch?v=mji82PQTYeo

A témába vág és vicces, azért linkeltem :)

2010. jan. 6. 19:13
 19/25 anonim ***** válasza:
Uccsónak LOL XD
2010. jan. 6. 19:20
 20/25 anonim ***** válasza:

NINCS elsőbbsége, csak ha lelépett, és ez most se változott. Azért gondoljunk már bele józanul, ott beszélget Józsi néni a szomszédjával, én meg álljak ott 20 percet mert nem tudom vajon most mi a szándékuk és lelépnek vagy sem? Ez viccnek is rossz.

Az udvariasság pedig valóban más kérdés.

De ez a veszekedés is csak nálunk megy ám, mert érdekes, olaszoknál, osztrákoknál stb, úgy mennek egymás között tulképpen autók-gyalogosok és mégse üti el, valahogy érdekes módon képesek figyelni egymásra

Hát ez mentalitás kérdése, a magyar ilyen

2010. jan. 6. 19:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!