Most akkor lehet vagy nem első ülésen menetiránynak megfelelően bekötött gyerekülésben gyereket szállítani?
Itt azt olvasom, hogy lehet, meg már több autóban is láttam, de nem találom erről a jogszabályt sehol. Mindenhol azt írják, hogy csak menetiránnyal ellentétesen lehet bekötni.
Nekünk van 2 autónk is, amiben nincs gyárilag hátsó biztonsági öv, akkor azokban egyáltalán nem lehet gyereket vinni??
Köszönöm Harkonnen!
De elolvastam, és én úgy értelmezem, hogy 3 év alatt nem szállíthatok egyáltalán gyereket, 3 év kor felett de 150 cm alatt pedig nem köthetem előre.
De lehet, csak én vagyok fáradt, és nem jól értelmezem.
Én 1 éves gyerekkel szeretnék közlekedni.
bekötheted előre.
többen kértünk ezügyben állásfoglalást a felügyelő hatóságtól, és mindig az a válasz érkezett, hogy kresz szerint szabályos, ha előre gyereket kötsz be, akár menetiránynak háttal, akár menetirány szerint.
"A gépkocsi és a mopedautó üléseihez - a vezető ülését kivéve - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be.
"Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták."
Vagyis az első ülésre HÁTTAL csak akkor köthetsz gyereket, ha a légzsák nem működik!
Ez a jelenlegi hatályos jogszabály!
Még van türelmem, szájbarágós Bucsek rdy:
1. 3 Évnél fiatalabb gyermek:
-elől szállítható csak gyerekülésben menetiránnyal megfelelően.
-szállítható gyermekülésben menetiránnyal ellentétes irányban, ha a légzsák kikapcsolható, vagy nincs az autóban.
2. 3évnél idősebb gyermek, aki még nem érte el a 150cm-t:
kizárólag gyerekülésben, vagy ülésmagasítóban szállítható elől. Hátul 135cm-ig van mindez. Elől és hátul 3 év felett tilos menetiránynak háttal ülni.
Érted?
Bucsek!
Elmondanád kérlek, hogy ezt honnan vetted? Mert én ilyet sehol sem találtam!
Hogy honnan vettem? :D
Azt a hosszú és érthetetlen KRESZ jogszabályt fejből leírtam érthetően.
"elől szállítható csak gyerekülésben menetiránnyal megfelelően."
Ezt írtad Te.
És ez van a Kreszben:
"Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták."
Vagy van más rendelkezés is, amit nem találtam meg?
"Még van türelmem, szájbarágós Bucsek rdy:
1. 3 Évnél fiatalabb gyermek:
-elől szállítható csak gyerekülésben menetiránnyal megfelelően.
-szállítható gyermekülésben menetiránnyal ellentétes irányban, ha a légzsák kikapcsolható, vagy nincs az autóban.
2. 3évnél idősebb gyermek, aki még nem érte el a 150cm-t:
kizárólag gyerekülésben, vagy ülésmagasítóban szállítható elől. Hátul 135cm-ig van mindez. Elől és hátul 3 év felett tilos menetiránynak háttal ülni.
Érted?"
Hú... nem véletlen, hogy ennyire nem értelmezik a kreszt!
Ezt aztán jól megcifráztad!
Megpróbálom teljesen hétköznapi módon leírni!
A magyar kresz szabályozása egyértelműen kimondja, hogy:
150cm magasságig kötelező a testsúlyhoz igazodó gyerekülés.
Kresz 48§. 7:
"A gépkocsi és a mopedautó üléseihez - a vezető ülését kivéve - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be.... "
A vezető ülésen kívül, bárhová rögzíthető gyermekülés.
Pont. Akár előre, akár hátranéző.
"...Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. "
Első ülésre háttal csak akkor rögzíthetsz gyerekülést, ha a légzsák NEM aktív. Nincs kor meghatározás.
Lehet 5hónapos, vagy 4éves.
"A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható."
Ezt azért konkretizálja, mert a gyermekbiztonsági rendszer fogalmát a Köhém határozza meg. (vagyis ülésmagasítóban nem szállítható 3év alatti gyermek.)
"Elől és hátul 3 év felett tilos menetiránynak háttal ülni. "
ezt mégis hol írja a kresz???
nincs ilyen tiltás benne sehol
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!