Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Most akkor lehet vagy nem...

Most akkor lehet vagy nem első ülésen menetiránynak megfelelően bekötött gyerekülésben gyereket szállítani?

Figyelt kérdés

Itt azt olvasom, hogy lehet, meg már több autóban is láttam, de nem találom erről a jogszabályt sehol. Mindenhol azt írják, hogy csak menetiránnyal ellentétesen lehet bekötni.

Nekünk van 2 autónk is, amiben nincs gyárilag hátsó biztonsági öv, akkor azokban egyáltalán nem lehet gyereket vinni??

2014. jan. 28. 16:47
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm Harkonnen!

De elolvastam, és én úgy értelmezem, hogy 3 év alatt nem szállíthatok egyáltalán gyereket, 3 év kor felett de 150 cm alatt pedig nem köthetem előre.

De lehet, csak én vagyok fáradt, és nem jól értelmezem.

Én 1 éves gyerekkel szeretnék közlekedni.

2014. jan. 28. 21:15
 12/28 anonim ***** válasza:

bekötheted előre.

többen kértünk ezügyben állásfoglalást a felügyelő hatóságtól, és mindig az a válasz érkezett, hogy kresz szerint szabályos, ha előre gyereket kötsz be, akár menetiránynak háttal, akár menetirány szerint.

2014. jan. 30. 09:06
 13/28 SMILE'S válasza:

"A gépkocsi és a mopedautó üléseihez - a vezető ülését kivéve - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be.

"Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták."

Vagyis az első ülésre HÁTTAL csak akkor köthetsz gyereket, ha a légzsák nem működik!

Ez a jelenlegi hatályos jogszabály!

2014. jan. 30. 11:54
 14/28 anonim ***** válasza:

Még van türelmem, szájbarágós Bucsek rdy:

1. 3 Évnél fiatalabb gyermek:

-elől szállítható csak gyerekülésben menetiránnyal megfelelően.

-szállítható gyermekülésben menetiránnyal ellentétes irányban, ha a légzsák kikapcsolható, vagy nincs az autóban.

2. 3évnél idősebb gyermek, aki még nem érte el a 150cm-t:

kizárólag gyerekülésben, vagy ülésmagasítóban szállítható elől. Hátul 135cm-ig van mindez. Elől és hátul 3 év felett tilos menetiránynak háttal ülni.

Érted?

2014. jan. 30. 14:58
 15/28 A kérdező kommentje:

Bucsek!

Elmondanád kérlek, hogy ezt honnan vetted? Mert én ilyet sehol sem találtam!

2014. jan. 31. 18:50
 16/28 anonim ***** válasza:

Hogy honnan vettem? :D

Azt a hosszú és érthetetlen KRESZ jogszabályt fejből leírtam érthetően.

2014. febr. 1. 12:08
 17/28 A kérdező kommentje:

"elől szállítható csak gyerekülésben menetiránnyal megfelelően."

Ezt írtad Te.

És ez van a Kreszben:

"Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták."

Vagy van más rendelkezés is, amit nem találtam meg?

2014. febr. 1. 21:36
 18/28 anonim ***** válasza:
Az ellentétes irányú beszerelést írja, hogy csak akkor ha nincs légzsák, vagy kikapcsolható. Ebből következik az, hogy menetiránnyal megegyezően is be lehet rakni.
2014. febr. 1. 23:43
 19/28 SMILE'S válasza:

"Még van türelmem, szájbarágós Bucsek rdy:

1. 3 Évnél fiatalabb gyermek:

-elől szállítható csak gyerekülésben menetiránnyal megfelelően.

-szállítható gyermekülésben menetiránnyal ellentétes irányban, ha a légzsák kikapcsolható, vagy nincs az autóban.

2. 3évnél idősebb gyermek, aki még nem érte el a 150cm-t:

kizárólag gyerekülésben, vagy ülésmagasítóban szállítható elől. Hátul 135cm-ig van mindez. Elől és hátul 3 év felett tilos menetiránynak háttal ülni.

Érted?"

Hú... nem véletlen, hogy ennyire nem értelmezik a kreszt!

Ezt aztán jól megcifráztad!

Megpróbálom teljesen hétköznapi módon leírni!

A magyar kresz szabályozása egyértelműen kimondja, hogy:

150cm magasságig kötelező a testsúlyhoz igazodó gyerekülés.

Kresz 48§. 7:

"A gépkocsi és a mopedautó üléseihez - a vezető ülését kivéve - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be.... "

A vezető ülésen kívül, bárhová rögzíthető gyermekülés.

Pont. Akár előre, akár hátranéző.

"...Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. "

Első ülésre háttal csak akkor rögzíthetsz gyerekülést, ha a légzsák NEM aktív. Nincs kor meghatározás.

Lehet 5hónapos, vagy 4éves.

"A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható."

Ezt azért konkretizálja, mert a gyermekbiztonsági rendszer fogalmát a Köhém határozza meg. (vagyis ülésmagasítóban nem szállítható 3év alatti gyermek.)

2014. febr. 3. 15:25
 20/28 anonim ***** válasza:

"Elől és hátul 3 év felett tilos menetiránynak háttal ülni. "

ezt mégis hol írja a kresz???

nincs ilyen tiltás benne sehol

2014. febr. 3. 19:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!