Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Kedves Autósok! Azoktól...

Kedves Autósok! Azoktól kérdezem, akiket nem érdekel a gyalogos a gyalogátkelőhelynél. Miért nem álltok meg, és engeditek át a gyalogost?

Figyelt kérdés
Igazán érdekel, hogy a KRESZ betartása csak ebben a helyzetben nem fontos, vagy más eseteknél sem? Általában 3-4 autós enged át.

2013. júl. 15. 00:33
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:

Húú, elég sokrétű válaszokat kaptam. Köszönöm mindenkinek, még ha nem is értek mindegyikkel egyet. De hát ezért beszélgetünk.

#6, #7, #8, #10, #13, #16, #17, #18, #20

Nagyon köszönöm.

"Gyalogosként hatásos módszer,hogy határozottan megindulsz a zebra fele és felveszed a szemkontaktot a sofőrrel. Nálam 10-ből 9szer bejön."

Ahogy korábban írtam, többször volt olyan, amikor jeleztem, hogy átmennék. Inkább gyorsított a sofőr. Ez, szerintem, szimpla aljasság. Konkrétan olyankor is volt, amikor a kenguruban lógott a baba, a kezemben a bevásárolt cucc.

" Ahol nagy az autós forgalom, ott az esetek 90%-ban van lámpa a zebránál."

Akkor úgy látszik, én a 10%-os környéken lakom. Nincs lámpa. Lakótelep mellett...

"Ahol nem nagy az autós forgalom, ott meg maximum vársz 10 másodpercet és átmész."

"Nem hinném, hogy az a 3 másodperc, amit vársz a zebránál fizikai fájdalommal jár"

"Amúgy 1-2 autót meg lehet várni..."

"De azt ne mesélje be nekem senki, hogy tök üres úton megáll zebránál 1 gyalogos kedvéért, mert ez hazugság."

Én is azt tapasztaltam, hogy egy-egy autó hamarabb átenged, mint sok egymás után. Ahogy az egyik kommentelő írta, valahogy mindenki azt gondolja, hogy majd a következő átengedi. Ilyen esetekben nem 3 és nem is 10 másodpercet kell várni. Annyiért fel sem merült volna bennem a kérdés kiírása. Illetve egyszeri ilyen esetben sem írtam volna ki. A sokszori ismétlődés miatt tettem.

"Nem tudom miért pörög ezen a témán ennyi ember ennyit."

Bocs, rég jártam errefelé, nekem az első ilyen kérdésem, és a feldobott kérdések között sem volt hasonló.

"Egyébként nem nehéz kitalálni, hogy mennyi az autó féktávja. A tempójából könnyen kitalálja egy 10 éves gyerek is."

Van az ismerősi körömben 10 éves, majd megkérdezem. Én csak azt tudom, hogy biztonságban érzem-e magam, mielőtt lelépek, vagy nem.

"Ahol nagy a forgalom úgyis van zebra.

Ahol meg nincs nagy hülyeség, hogy megálljon egy olyan autó, ahol mögötte nem jön semmi..."

Kérlek, olvasd el még egyszer a kérdést! Nem az úton akárhol nem engedtek át, hanem a zebrán.

2013. júl. 15. 22:08
 22/33 anonim ***** válasza:
Kajak, most azt hiszed, hogy én nem közlekedek? Ugyan abban az országban élek, hétköznap általában Pesten vagyok, hétvégén általában vidéken és sehol sem vészes a helyzet. Legtöbbször gyalog szoktam mászkálni, nem autóval, szóval nem azért védem az autósokat. Csak az olyan falvaknál durva a helyzet, ahol forgalmas főút megy keresztül a településen. Na ott tényleg van, hogy kell vagy 20 másodpercet várni zebránál, de Pesten... van hogy piroson átmegyek gyalog a zebrán, mert a kutya se jön. Tudom, tudom, itt most a gyalogosok jogaiért megy a harc... most majd mindjárt jön valaki, aki megint elmondja, hogy a nagybetűs Nyugaton bezzeg 3 km-ről megállnak neked az autósok a zebránál... csak hiszed.
2013. júl. 16. 00:06
 23/33 anonim ***** válasza:
51%

"Ajaj, jön az erősebb kutya toszik című előadás. Képzeld azt, hogy a gyalog valójban egy tank vagy soktonnás nyergesvontató, sokkal könnyebben fog menni az elsőbbség megadása!"

Röhögni fogsz, de a gyalogos nem egy több tonnás nyergesvontató.

"Miért, te nem tudsz várni? Kit érdekel, hogy te lelassulsz? "

Engem mondjuk.

"A jobbkezet sem adod meg, mert lassítani kell? Ja, dehogynem adod meg, onnan nem "puhatestű" fog érkezni, hanem olyan gépjármű, ami esetleg kárt tesz benned, nemcsak összepirosozza a szélvédőt és a gumit. "

Pontosan.

"És ugye azonos súlycsoportnál, vagy a már említett nehézjárművek esetén illendően tudjuk az elsőbbségi szabályokat, sőőőőőőt előzékenyek is tudunk lenni, nekik balról is elsőbbségük van :-) "

Be fogsz kakilni, de vannak olyan KRESZ szabályok, amik a buszoknak például olyan jogokat biztosítanak, amit az egyszerű halandó autós nem engedhet meg magának :) Például köteles egy személyautó a buszmegállóból kijövő busznak elsőbbséget adni. Váó.

"Magyarul közéjük hajtasz? Az igen o__O "

Nem te nagyon egyszerű, hanem ha tiszta a zebra, viszont látom, hogy a zebrától fél méterre még valaki jön a zebra felé, akkor szépen áthajtok előtte.

"Ellentétesek a tapasztalataink. Engem sokkal gyakrabban elengednek, ha az illető egyedül van az úton. Tényleg! Amint a forgalom erősödik, ezt a szabályt elfelejti mindenki, na és akkor jön az anarchia, meg a majdakövetkezőelengedi. Ilyenkor 4-5 ótót is meg kell várnom, mire megállnak vagy lelassítanak. "

Te komolyan képes vagy kiugrani egy autó elé, csak azért, mert elvileg neked van elsőbbséged? Neked kisebbségi komplexusod támad, ha meglátsz egy zebrát?

"De, baj. Ne a gyalognak kelljen mérlegelnie, hogy neked az elsőbbség megadása kényelmetlenséggel jár-e vagy sem, mert te sem mérlegelsz, ha jobbról érkezel valakinek. JÁR az elsőbbség és kész."

Persze, ha lelépett a zebrára akkor jár neki. Ha áll és néz mint borjú az új kapura, akkor nem. Meglepő módon ezerszer előfordult már velem, hogy megállok a gyalogosnak zebránál (igen, én is meg szoktam), kedvesen tessékelem át, erre ő észbe kap és rájön, hogy talán nem a zebra mellett kéne hédereznie, mert enyhén félreérthető. Ilyenkor boldog mosollyal az arcomon hajtok tovább. Ebből én csak annyit tanulok, hogy a zebra mellett ácsorgó ember az esetek igen nagy százalékában át se akar menni az úton. Ha nem jelzi, hogy ő át szeretne fáradni, akkor bizony ge-.cire de nem fogok megállni a semmiért.

2013. júl. 16. 00:14
 24/33 anonim ***** válasza:

"Röhögni fogsz, de a gyalogos nem egy több tonnás nyergesvontató."

De továbbra is kérlek, hogy képzeld azt. Ne élj vissza azzal, hogy téged véd a karosszéria. Te sem szeretnéd, ha a gyerekedet, párodat valaki a lökhárítójával fenyegetné, mert ő az erősebb.

"Engem mondjuk."

Engem meg nem :)

"Pontosan."

Ez a jobbkéz nem megadására vonatkozik, vagy arra, hogy fosol hogy valaki berepül jobboldalról? Nem tudom melyik a jobb variáns.

"Be fogsz kakilni, de vannak olyan KRESZ szabályok, amik a buszoknak például olyan jogokat biztosítanak, amit az egyszerű halandó autós nem engedhet meg magának :) Például köteles egy személyautó a buszmegállóból kijövő busznak elsőbbséget adni. Váó. "

Ismerem a KRESZ-t, ezt is. Nem tudom mit szeretnél, buszmegállóba beállni majd onnan kijönni és elsőbbséget kapni? Majd ha lesz 60+ utasod. (Persze itt van egy logikai csavar részemről, mert ez az a szitu, ahol a zebrás-effekt működik, és mindenki retteg, hogy neki kell a busz mögött mennie, így percekig(!) ki sem engedik a buszt a megállóból, csak ha a busz beveti a fizikai erejét. Sajna ez gyalogként nem jön be.)

"Nem te nagyon egyszerű, hanem ha tiszta a zebra, viszont látom, hogy a zebrától fél méterre még valaki jön a zebra felé, akkor szépen áthajtok előtte."

Ez egy tök más eset, amit most felvázoltál. Az előbb azt mondtad, hogy 5 percig is ott állhatnál, ha nem vagy erélyes. Ez úgy értettem, hogy te a felénél elunod a várakozást, és egyszerűen átmész. A gyalogokon.

Amit viszont itt írtál, azzal szerintem nincs gond. Ha haladok a zebra felé, nem kell perceket várni rám, mire odaérek. A baj akkor van, ha már ácsorgok egy ideje, és nem akarnak az istenért sem átengedni.

"Te komolyan képes vagy kiugrani egy autó elé, csak azért, mert elvileg neked van elsőbbséged? Neked kisebbségi komplexusod támad, ha meglátsz egy zebrát?

Persze, ha lelépett a zebrára akkor jár neki. Ha áll és néz mint borjú az új kapura, akkor nem. "

Érted, hogy mit állítasz? Ne lépjek le a zebrára az autó elé, de nincs elsőbbségem, ha csak a zebra mellett állok. Sakk-matt, ne is próbálkozzak az átkeléssel?

Heló, rendőrség, embert minden lámpavédelem nélküli zebra mellé, jobban megtudnák magukat szedni, mint a trafizással...

Nincs kisebbségi komplexusom, csak élni szeretnék az elsőbbségemmel. Ennyi.

"Meglepő módon ezerszer előfordult már velem, hogy megállok a gyalogosnak zebránál (igen, én is meg szoktam), kedvesen tessékelem át, erre ő észbe kap és rájön, hogy talán nem a zebra mellett kéne hédereznie, mert enyhén félreérthető. Ilyenkor boldog mosollyal az arcomon hajtok tovább. Ebből én csak annyit tanulok, hogy a zebra mellett ácsorgó ember az esetek igen nagy százalékában át se akar menni az úton. Ha nem jelzi, hogy ő át szeretne fáradni, akkor bizony ge-.cire de nem fogok megállni a semmiért."

Ez bosszantó, elismerem, igazad van. Én figyelek arra, hogy ne tévesszem meg az autósokat, sajnos látom, hogy mások nem. De ez továbbra sem jogosít fel arra, hogy önkényesen megvond a gyalogtól az elsőbbségét, ha tényleg igényli, mert te "sietsz". Ha ennyire lassú az autós közlekedés, akkor válassz már alternatívát, aztán meglátod, mivel is lassabb. Még így is meg fogja érni.

2013. júl. 16. 05:58
 25/33 anonim ***** válasza:

14: javaslom a KRESZ alapos áttanulmányozását. A gyalogos elsőbbségét a zebrán ugyanúgy szabályozza, mint a kamion elsőbbségét a főútvonalon.

KRESZ 21.§.(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.

2013. júl. 16. 11:15
 26/33 anonim ***** válasza:

14# vagyok.

Pontosan leírtad a lényeget:

KRESZ 21.§.(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen ÁTHALADÓ (nem a járdán - ami egyébként nem is az út része - álló) gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.

Tehát főút stb. nem szerepel benne...

2013. júl. 17. 01:25
 27/33 anonim ***** válasza:
100%
Még esetleg annyit tennék hozzá, hogy nem hiszem el, hogy nem lehet megvárni, míg elmennek az autók. Forgalmas helyen tényleg lámpa van. Ha nincs lámpa, akkor is körülnézek. Tudod én az egyenrangú útkereszteződésben is elnézek autóval is mindig balra. Ha onnan egy kamion jön és nem áll meg, akkor valószínű nem kell a bíróságra mennem csak temetésre. De egyébként én szinte mindig átengedem a gyalogost a zebrán, de a KRESZ-ben nincs ilyen.
2013. júl. 17. 01:28
 28/33 A kérdező kommentje:

Köszönöm, nem kell többször megismételni, hogy én várjam meg az autóst, mert az úgyis, erősebb, gyorsabb nálam.

Végül is a kérdésre megkaptam a választ.

2013. júl. 17. 12:31
 29/33 anonim ***** válasza:
Csak azt tudnám nyugaton miért tudnak mindig megállni az autósok, és nem szabályokon kibúvót keresve , meg "úgyse ugrik elém ha kedves az élete" felkiáltással áthajtani előtte??? Ott nem ez a balkáni ősember mentalitás van mint idehaza, hogy az én bunkóm nagyobb , itt csak fájdalmas büntetési tételekkel lehet nevelni az embereket szabálybetartásra.
2013. júl. 17. 13:15
 30/33 anonim ***** válasza:
89%

"Még esetleg annyit tennék hozzá, hogy nem hiszem el, hogy nem lehet megvárni, míg elmennek az autók."

Javaslok egy youtube-körsétát, valamerre van egy csokor videó, ami megmutatja a lámpa nélküli, baromi forgalmas kereszteződéseket (mert nem egy ilyen van). Ott az átkelés 5-6 perces várakozás után úgy zajlik, hogy az autós elé tolják a biciklit vagy valami mást, amiért esetleg nem kár, és akkor anyázva megadják az elsőbbséget...

De az utolsó leírta a lényeget, itt még mindig balkán van, ahol az ész helyett az erő dominál, nekem nagy autóm van, neked nincs semmid, hát mentsd a tyúksz.ros életed, ha jövök!

Talán az ilyen mentalitású embernek szerencséje lesz, és nem repteti meg a gyerekét babakocsival együtt egy fajtársa.

2013. júl. 18. 07:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!