Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Kedves Autósok! Azoktól...

Kedves Autósok! Azoktól kérdezem, akiket nem érdekel a gyalogos a gyalogátkelőhelynél. Miért nem álltok meg, és engeditek át a gyalogost?

Figyelt kérdés
Igazán érdekel, hogy a KRESZ betartása csak ebben a helyzetben nem fontos, vagy más eseteknél sem? Általában 3-4 autós enged át.

2013. júl. 15. 00:33
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
86%

Nem jól csinálod. Az elsőbbségért nem könyörögni kell, hanem élni kell vele.

Ha féktávon kívül van (nem vészfék-távon), és egy enyhe lassítással el tud engedni ha akar: lelépek. Lassítani fog, egy gázolást senki nem kockáztat.

Autósként, ha látom hogy ott áll, intek, lassítok. Ha nem indul el, megyek tovább. Az olyan gyalogost, aki csak akkor hajlandó megmozdulni, ha megállok, de legalább 5 méternél messzebb a zebrától, nem engedem el.

Ha a lassításra, intésre nem indul el, felőlem gyökeret is ereszthet a járda szélén...

2013. júl. 15. 00:38
 2/33 A kérdező kommentje:
Sosem vezettem autót, nem tudom, mennyi a féktávolság. Élnék én az elsőbbséggel, ha megadnák. Volt már, hogy jeleztem, hogy szeretnék átmenni, inkább gyorsított a sofőr. Régebben ezt csináltam, amit javasoltál, leléptem az útról. De most a gyerekemmel a kenguruban már nem vagánykodom. Ha nem érzem, hogy biztonságban átjutok, el sem indulok.
2013. júl. 15. 00:44
 3/33 anonim válasza:
A helyzet az,hogy ez egész nehéz dolog. Határozottnak kell lenni. Nekem van jogsim is,gyalogolok is sokat. Gyalogosként hatásos módszer,hogy határozottan megindulsz a zebra fele és felveszed a szemkontaktot a sofőrrel. Nálam 10-ből 9szer bejön. NAgyon fontos a határozottság ,akármivel is közlekedik az ember.
2013. júl. 15. 01:07
 4/33 anonim ***** válasza:
62%

Most nem azért, sokszor közlekedek autóval és gyalog is, de...

1. Ahol nagy az autós forgalom, ott az esetek 90%-ban van lámpa a zebránál.

2. Ahol nem nagy az autós forgalom, ott meg maximum vársz 10 másodpercet és átmész. Nekem sincs nagy kedvem akkor megállni gyalogosnak, ha se mögöttem, se előttem senki nem jön az úton, csak velem szúr ki ha lelép elém. És ugyan így, gyalogosként sem erőltetem megállásra az autóst, ha látom, hogy utána át tudok menni könnyedén. Nem tudom miért pörög ezen a témán ennyi ember ennyit.

2013. júl. 15. 01:58
 5/33 anonim ***** válasza:
52%

Egyébként nem nehéz kitalálni, hogy mennyi az autó féktávja. A tempójából könnyen kitalálja egy 10 éves gyerek is.

Amúgy a kedvenceim a kamikáze gyalogosok, akik körül se néznek, úgy futnak rá a zebrára.

2013. júl. 15. 01:59
 6/33 anonim ***** válasza:
49%

Na, azért csak megérkezett az első ember, aki úgy gondolja, hogy várjonmánmegagyalog, ha utánam nem jön senki =) Különösen élvezem, amikor ezt az elvet szakadó esőben alkalmazzák.

Nem, a gyalognak elsőbbsége van, és hogyha Juci néni 120 évesen, gyökkettővel vánszorog át előtted a járókeretével, miközben te vagy az évi egy ótó, ami elhalad azon az úton, akkor is MEGVÁROD. Nagyon ideje lenne leszokni erről az elmeháborodott neszívassonagyalog hülyeségről. És utána csodálkoztok, miért áll a gyalog a zebra mellett mint a cövek...? Talán valami oka is van, lehet gondolkozni rajta.

2013. júl. 15. 05:22
 7/33 anonim ***** válasza:
100%

Én sokat autózok és gyalogolok is, de valahogy sosem derogált megállni és átengedni egy gyalogost, akár jöttek mögöttem, akár nem. Az elvesztegetett másodpercek számolgatása helyett tudomásul kellene venni, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevője a gyalogos, ezért részesül bizonyos helyeken kiemelt védelemben.

Egyébiránt azért is furcsa a hazai helyzet nekem, mert számos, hozzánk képest alapvetően rosszabb közlekedési morállal bíró országban is meg szokták adni a gyalogosok elsôbbségét.

2013. júl. 15. 05:36
 8/33 anonim ***** válasza:
100%
Tudom hogy gyakran nem engedik át a gyalogost. Mifelénk ez kb 10 autóból 2-3 aki nem engedi át. De ha egy szülő viszi a kenguruban a kicsit akkor 99% hogy átengedik. A maradék 1% miatt legyél óvatos, és tudd olvasni az autósok ráutaló magatartásából. Ha már látod hogy észrevett és lassít akkor menj, de ha bizonytalan vagy a szándékában akkor inkább állj meg.
2013. júl. 15. 07:55
 9/33 anonim ***** válasza:
Mert ha a járdán állsz, akkor nagyon nincs elsőbbséged, csak ha leléptél. Amúgy 1-2 autót meg lehet várni... Én is sokat megyek gyalog és meg tudom várni, míg valaki átenged vagy elfogynak az autók.
2013. júl. 15. 08:14
 10/33 anonim ***** válasza:
100%

Engem zebran,zold lampanal utottek el majdnem babakocsival 7 eve.Az egyik autosor rendesen megallt egyiranyu,de katsavos uton,a masik sav ures volt.Aztan az ut felenel felbukkant egy szaguldo orult az ures savban( nem lattam a tobbi autotol)aki ugy gondolta,hogy fekezes nelkul athajt a piroson.Sikerult idoben elrantani a babakocsit,igy kb 2cm-re ment el tolunk.Azonnal sirogorcsot kaptam a remulettol,persze az allo autokbol kiszalltak,hogy megnezzek jol vagyunk-e.Egy ideig nem is mertem utana kilepni otthonrol.

Azota en is,a ferjem is atengedjuk a kisgyerekeseket meg akkor is,ha veletlenul sincs zebra a kozelben,zebran pedig plane mindenkit.

2013. júl. 15. 09:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!