Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Kedves Autósok! Azoktól...

Kedves Autósok! Azoktól kérdezem, akiket nem érdekel a gyalogos a gyalogátkelőhelynél. Miért nem álltok meg, és engeditek át a gyalogost?

Figyelt kérdés
Igazán érdekel, hogy a KRESZ betartása csak ebben a helyzetben nem fontos, vagy más eseteknél sem? Általában 3-4 autós enged át.

2013. júl. 15. 00:33
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:

Osztom # 4 álláspontját.

Ahol nagy a forgalom úgyis van zebra.

Ahol meg nincs nagy hülyeség, hogy megálljon egy olyan autó, ahol mögötte nem jön semmi...

2013. júl. 15. 09:02
 12/33 anonim ***** válasza:

9: "Mert ha a járdán állsz, akkor nagyon nincs elsőbbséged, csak ha leléptél."

A főúton érkező kamionnak is csak a kereszteződésBEN van elsőbbsége. Amíg nem ér oda, addig nincs. Mégis megállsz és megvárod, hogy elmenjen.

2013. júl. 15. 11:48
 13/33 anonim ***** válasza:

Megmondom miért nem állnak meg: mert nincs szankcionálva . Ha bekameráznának random jó néhány gyalogátkelőt és aki nem áll meg annak küldenék az 50ezret objektív felelősségre ,akkor hidd el megváltozna a helyzet. Vagy civil ruhás rendőr beállna a zebrához és aki elhajt előtte azt már állítanák is meg kicsit arrébb. Valaki írta .hogy nagyforgalmú utakon nincs lámpa nélküli zebra.. hát bőven sok van, kétsávos Bp-i út ahol bizony rengeteg ilyen zebra van és nem állnak meg, ott lehet megőszülni. Vagy egyik sávban megállnak a másikban meg elcsapják a gyalogost.

Mit büntetnek manapság ? Sebességtúllépést és tilos parkolást ,semmi mást. Akkor minek álljanak meg? Gondolja az autós: úgyse ugrik elé meghalni a gyalogos ő bizony meg nem áll, még 5ft-tal több lesz a benzinfogyasztása és 10mp-el később ér a tescoba. Ugyanez az autós ,szépen megáll a macisajtnál, piros lámpánál és elengedi a többi autóst akinek elsőbbsége van ,nem azzal jön ,hogy dehát mögöttem a mellékúton nem jön senki , én bizony kimegyek a főútra a másik elé mert drága a benzin.Ahogy a főúton haladó sem fékez le minden kereszteződés előtt .

2013. júl. 15. 13:57
 14/33 anonim ***** válasza:
A kamionnak az elsőbbsége szabályozva van. Gyalogátkelőhelynél nincs ilyen a kreszben.
2013. júl. 15. 14:33
 15/33 anonim ***** válasza:

10 esetből 9-ben megállok.

De ha látom, hogy akkor ért a járdához és én már 5 m-re vagyok, nem fogok satuféket nyomni, mert akkor kb. a zebrán állnék meg. De van, hogy ott áll a zebra előtt valaki, aztán másfelé bámészkodik, na arról sem lehet eldönteni, hogy most mit akar, jön, vagy megy.

2013. júl. 15. 14:54
 16/33 anonim ***** válasza:

Magyarázzátok már meg nekem mi ez a nagy időkiesés amitől féltek? Tíz másodperc alatt még a leglassabb gyalogos is átér. Ellenben egyszer, csak egyszer lépjen ki eléd valaki és életed végéig járhatsz pszichiáterhez (már ha kiengedtek a börtönből). Ez tényleg megéri?

Én mindig átengedem a gyalogost, ha van rá lehetőségem, szerintem ennek kéne a normának lenni.

2013. júl. 15. 15:51
 17/33 anonim ***** válasza:
Azért hozzátartozik az is, hogy a zebrát eleve lassan kell megközelíteni. Olyan 30 km/h valós sebességgel megyek át a zebrákon, ha jönne egy futó, vagy egy biciklis, akit először még nem lehet látni és gondolkodás nélkül átteperne, nem esne nagy baja egy esetleges ütközéskor. Egy átlagos gyalogos meg nem fog két másodperc alatt ott teremni az autó előtt. Lassan kell menni és figyelni, hogy ha helyzet van akkor meg tudjon állni.
2013. júl. 15. 18:00
 18/33 anonim ***** válasza:
58%

Csak le lettem pontozva =) Úgy látszik, a zebra továbbra sem szent állat. Kár, mert így még sok embernek fel kell feküdnie a motorháztetőre, hogy észhez kapjanak.

Azért bizakodom, előbb-utóbb csak beérjük a jobb közlekedési morállal rendelkező államokat.

2013. júl. 15. 18:35
 19/33 anonim ***** válasza:
36%

"em, a gyalognak elsőbbsége van, és hogyha Juci néni 120 évesen, gyökkettővel vánszorog át előtted a járókeretével, miközben te vagy az évi egy ótó, ami elhalad azon az úton, akkor is MEGVÁROD."

Igen, az autó meg kb 10x nehezebb mint a gyalogos és ha a kettő találkozik, akkor nem az autó fog 5 méter repülés után a betonra kenődni. Fel kéne fogni, hogy akkor van elsőbbséged, ha megadják. Nem hinném, hogy az a 3 másodperc, amit vársz a zebránál fizikai fájdalommal jár. Engem viszont kocsival lelassítana eléggé, ha 50 méterenként, tök üres úton kéne megállnom minden egyes zebránál.

Forgalmas útnál megállok a gyalogosnak a zebránál én is. Akkor is megállok, ha a gyalogos lelép a zebrára féktávon kívül, belül még hála az égnek nem léptek le, mert akkor a fenti trancsírozós eset jött volna. (Ilyenkor persze jön az, hogy mindenki mint az őrült elkezd rohanni a zebra felé és ha nem vagyok kicsit keményebb, akkor 5 percig állhatnék a zebra előtt a kocsival, míg mindenki aki 4 km-es körzetben volt, át nem ment előttem a zebrán.)

De azt ne mesélje be nekem senki, hogy tök üres úton megáll zebránál 1 gyalogos kedvéért, mert ez hazugság. Gyalogosként tapasztalom, hogy ilyen ember NINCS és nem is baj.

2013. júl. 15. 18:47
 20/33 anonim ***** válasza:
75%

"Igen, az autó meg kb 10x nehezebb mint a gyalogos és ha a kettő találkozik, akkor nem az autó fog 5 méter repülés után a betonra kenődni. Fel kéne fogni, hogy akkor van elsőbbséged, ha megadják."

Ajaj, jön az erősebb kutya toszik című előadás. Képzeld azt, hogy a gyalog valójban egy tank vagy soktonnás nyergesvontató, sokkal könnyebben fog menni az elsőbbség megadása!

"Nem hinném, hogy az a 3 másodperc, amit vársz a zebránál fizikai fájdalommal jár. Engem viszont kocsival lelassítana eléggé, ha 50 méterenként, tök üres úton kéne megállnom minden egyes zebránál."

Miért, te nem tudsz várni? Kit érdekel, hogy te lelassulsz?

A jobbkezet sem adod meg, mert lassítani kell? Ja, dehogynem adod meg, onnan nem "puhatestű" fog érkezni, hanem olyan gépjármű, ami esetleg kárt tesz benned, nemcsak összepirosozza a szélvédőt és a gumit.

És ugye azonos súlycsoportnál, vagy a már említett nehézjárművek esetén illendően tudjuk az elsőbbségi szabályokat, sőőőőőőt előzékenyek is tudunk lenni, nekik balról is elsőbbségük van :-)

"Akkor is megállok, ha a gyalogos lelép a zebrára féktávon kívül,"

Hát még jó!

"Ilyenkor persze jön az, hogy mindenki mint az őrült elkezd rohanni a zebra felé és ha nem vagyok kicsit keményebb, akkor 5 percig állhatnék a zebra előtt a kocsival, míg mindenki aki 4 km-es körzetben volt, át nem ment előttem a zebrán."

Magyarul közéjük hajtasz? Az igen o__O

"De azt ne mesélje be nekem senki, hogy tök üres úton megáll zebránál 1 gyalogos kedvéért, mert ez hazugság. Gyalogosként tapasztalom, hogy ilyen ember NINCS"

Ellentétesek a tapasztalataink. Engem sokkal gyakrabban elengednek, ha az illető egyedül van az úton. Tényleg! Amint a forgalom erősödik, ezt a szabályt elfelejti mindenki, na és akkor jön az anarchia, meg a majdakövetkezőelengedi. Ilyenkor 4-5 ótót is meg kell várnom, mire megállnak vagy lelassítanak.

"és nem is baj."

De, baj. Ne a gyalognak kelljen mérlegelnie, hogy neked az elsőbbség megadása kényelmetlenséggel jár-e vagy sem, mert te sem mérlegelsz, ha jobbról érkezel valakinek. JÁR az elsőbbség és kész. Ha nem adják meg, a másik hibázott. Ennyire egyszerű. (Nyilván van mindenkinek életösztöne, nem ugrik épeszű ember le a zebrára szétnézés nélkül, ahogy egyenrangú kereszteződésenél is jellemző a fokozott figyelem, és ha kell, lemond az elsőbbségről, mert KIKÉNYSZERÍTIK, de ezt ne fogadjuk már el normálisként...)

2013. júl. 15. 19:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!