Kedves Autósok! Azoktól kérdezem, akiket nem érdekel a gyalogos a gyalogátkelőhelynél. Miért nem álltok meg, és engeditek át a gyalogost?
Osztom # 4 álláspontját.
Ahol nagy a forgalom úgyis van zebra.
Ahol meg nincs nagy hülyeség, hogy megálljon egy olyan autó, ahol mögötte nem jön semmi...
9: "Mert ha a járdán állsz, akkor nagyon nincs elsőbbséged, csak ha leléptél."
A főúton érkező kamionnak is csak a kereszteződésBEN van elsőbbsége. Amíg nem ér oda, addig nincs. Mégis megállsz és megvárod, hogy elmenjen.
Megmondom miért nem állnak meg: mert nincs szankcionálva . Ha bekameráznának random jó néhány gyalogátkelőt és aki nem áll meg annak küldenék az 50ezret objektív felelősségre ,akkor hidd el megváltozna a helyzet. Vagy civil ruhás rendőr beállna a zebrához és aki elhajt előtte azt már állítanák is meg kicsit arrébb. Valaki írta .hogy nagyforgalmú utakon nincs lámpa nélküli zebra.. hát bőven sok van, kétsávos Bp-i út ahol bizony rengeteg ilyen zebra van és nem állnak meg, ott lehet megőszülni. Vagy egyik sávban megállnak a másikban meg elcsapják a gyalogost.
Mit büntetnek manapság ? Sebességtúllépést és tilos parkolást ,semmi mást. Akkor minek álljanak meg? Gondolja az autós: úgyse ugrik elé meghalni a gyalogos ő bizony meg nem áll, még 5ft-tal több lesz a benzinfogyasztása és 10mp-el később ér a tescoba. Ugyanez az autós ,szépen megáll a macisajtnál, piros lámpánál és elengedi a többi autóst akinek elsőbbsége van ,nem azzal jön ,hogy dehát mögöttem a mellékúton nem jön senki , én bizony kimegyek a főútra a másik elé mert drága a benzin.Ahogy a főúton haladó sem fékez le minden kereszteződés előtt .
10 esetből 9-ben megállok.
De ha látom, hogy akkor ért a járdához és én már 5 m-re vagyok, nem fogok satuféket nyomni, mert akkor kb. a zebrán állnék meg. De van, hogy ott áll a zebra előtt valaki, aztán másfelé bámészkodik, na arról sem lehet eldönteni, hogy most mit akar, jön, vagy megy.
Magyarázzátok már meg nekem mi ez a nagy időkiesés amitől féltek? Tíz másodperc alatt még a leglassabb gyalogos is átér. Ellenben egyszer, csak egyszer lépjen ki eléd valaki és életed végéig járhatsz pszichiáterhez (már ha kiengedtek a börtönből). Ez tényleg megéri?
Én mindig átengedem a gyalogost, ha van rá lehetőségem, szerintem ennek kéne a normának lenni.
Csak le lettem pontozva =) Úgy látszik, a zebra továbbra sem szent állat. Kár, mert így még sok embernek fel kell feküdnie a motorháztetőre, hogy észhez kapjanak.
Azért bizakodom, előbb-utóbb csak beérjük a jobb közlekedési morállal rendelkező államokat.
"em, a gyalognak elsőbbsége van, és hogyha Juci néni 120 évesen, gyökkettővel vánszorog át előtted a járókeretével, miközben te vagy az évi egy ótó, ami elhalad azon az úton, akkor is MEGVÁROD."
Igen, az autó meg kb 10x nehezebb mint a gyalogos és ha a kettő találkozik, akkor nem az autó fog 5 méter repülés után a betonra kenődni. Fel kéne fogni, hogy akkor van elsőbbséged, ha megadják. Nem hinném, hogy az a 3 másodperc, amit vársz a zebránál fizikai fájdalommal jár. Engem viszont kocsival lelassítana eléggé, ha 50 méterenként, tök üres úton kéne megállnom minden egyes zebránál.
Forgalmas útnál megállok a gyalogosnak a zebránál én is. Akkor is megállok, ha a gyalogos lelép a zebrára féktávon kívül, belül még hála az égnek nem léptek le, mert akkor a fenti trancsírozós eset jött volna. (Ilyenkor persze jön az, hogy mindenki mint az őrült elkezd rohanni a zebra felé és ha nem vagyok kicsit keményebb, akkor 5 percig állhatnék a zebra előtt a kocsival, míg mindenki aki 4 km-es körzetben volt, át nem ment előttem a zebrán.)
De azt ne mesélje be nekem senki, hogy tök üres úton megáll zebránál 1 gyalogos kedvéért, mert ez hazugság. Gyalogosként tapasztalom, hogy ilyen ember NINCS és nem is baj.
"Igen, az autó meg kb 10x nehezebb mint a gyalogos és ha a kettő találkozik, akkor nem az autó fog 5 méter repülés után a betonra kenődni. Fel kéne fogni, hogy akkor van elsőbbséged, ha megadják."
Ajaj, jön az erősebb kutya toszik című előadás. Képzeld azt, hogy a gyalog valójban egy tank vagy soktonnás nyergesvontató, sokkal könnyebben fog menni az elsőbbség megadása!
"Nem hinném, hogy az a 3 másodperc, amit vársz a zebránál fizikai fájdalommal jár. Engem viszont kocsival lelassítana eléggé, ha 50 méterenként, tök üres úton kéne megállnom minden egyes zebránál."
Miért, te nem tudsz várni? Kit érdekel, hogy te lelassulsz?
A jobbkezet sem adod meg, mert lassítani kell? Ja, dehogynem adod meg, onnan nem "puhatestű" fog érkezni, hanem olyan gépjármű, ami esetleg kárt tesz benned, nemcsak összepirosozza a szélvédőt és a gumit.
És ugye azonos súlycsoportnál, vagy a már említett nehézjárművek esetén illendően tudjuk az elsőbbségi szabályokat, sőőőőőőt előzékenyek is tudunk lenni, nekik balról is elsőbbségük van :-)
"Akkor is megállok, ha a gyalogos lelép a zebrára féktávon kívül,"
Hát még jó!
"Ilyenkor persze jön az, hogy mindenki mint az őrült elkezd rohanni a zebra felé és ha nem vagyok kicsit keményebb, akkor 5 percig állhatnék a zebra előtt a kocsival, míg mindenki aki 4 km-es körzetben volt, át nem ment előttem a zebrán."
Magyarul közéjük hajtasz? Az igen o__O
"De azt ne mesélje be nekem senki, hogy tök üres úton megáll zebránál 1 gyalogos kedvéért, mert ez hazugság. Gyalogosként tapasztalom, hogy ilyen ember NINCS"
Ellentétesek a tapasztalataink. Engem sokkal gyakrabban elengednek, ha az illető egyedül van az úton. Tényleg! Amint a forgalom erősödik, ezt a szabályt elfelejti mindenki, na és akkor jön az anarchia, meg a majdakövetkezőelengedi. Ilyenkor 4-5 ótót is meg kell várnom, mire megállnak vagy lelassítanak.
"és nem is baj."
De, baj. Ne a gyalognak kelljen mérlegelnie, hogy neked az elsőbbség megadása kényelmetlenséggel jár-e vagy sem, mert te sem mérlegelsz, ha jobbról érkezel valakinek. JÁR az elsőbbség és kész. Ha nem adják meg, a másik hibázott. Ennyire egyszerű. (Nyilván van mindenkinek életösztöne, nem ugrik épeszű ember le a zebrára szétnézés nélkül, ahogy egyenrangú kereszteződésenél is jellemző a fokozott figyelem, és ha kell, lemond az elsőbbségről, mert KIKÉNYSZERÍTIK, de ezt ne fogadjuk már el normálisként...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!