Ez mennyire volt szabályos a mentő részéről?
A 4-6-os Széna téri megállójában szálltam le a Széll Kálmán tér felé közlekedő villamosról.Több utassal együtt a villamos előtt mentünk volna át mikor a másik villamos sínjén a Széll Kálmán tér irányába haladó mentőautó hangjelzés és lassítás nélkül a villamos takarásából előbukkant és több embert kis híján elsodort akik a sínen lévő zebrán szerettek volna átkelni.
Aztán a mentő kiment az útra és ott felkapcsolta a hangot is.Több gyalogos is felhördült, és engem is felháborított mert senki sem számított rá,hogy mentőautó fog jönni.A másik villamos pedig még kereszteződésbe megindult autósforgalom miatt a Széll Kálmán tér határán várakozott.
De szerintem elvárható lett volna,hogy minimum hangjelzéssel és lassítva közelíti meg a sínen lévő zebrát, hisz tudnia kéne,hogy a villamos takarásából jöhetnek gyalogosok.
Ha valaki nem ismeretes a környéken akkor egy kép:
Itt történt az eset, a baloldali villamosról szálltam le (a képen a 2019-es) a másik villamos pedig nem volt ott a megállóban és onnét jött a mentő.
"mikor a másik villamos sínjén a Széll Kálmán tér irányába haladó mentőautó hangjelzés és lassítás nélkül a villamos takarásából előbukkant és több embert kis híján elsodort "
Nekem ebből az derül ki, hogy a mentős mit is keresett a sínen, ha nem volt sem fény- sem hangjelzése. Másrészt jogos a gyalogos felháborodás, miért is kellett volna számítania egy némán haladó mentőautóra a sínen. Aki meg azt írja, hogy tipikus pesti meg birka, annyi erővel amikor ő közlekedik, nyilván számít rá, hogy egy repülőgépet kap a nyakába. Nyilván villamosra lehet számítani, az viszont igaz, hogy egy körülnézést megért volna a dolog, ha takarásban vagy.
Akkor szokták levenni a hangot amikor nincs senki sem a közelben (pl. egy egyenes szakaszon minek szólna a hangjelzés ha nincs ott senki akinek figyelnie kéne rá)
Én azt gondolom,hogy a sínen haladva lekapcsolták a hangot mert ott nem volt semmi és senki akinek figyelnie kellett volna,azonban elfelejtették visszatenni a hangot akkor amikor már számítani kellett volna a gyalogosokra.
(Lehet,hogy a mentőápolók -akik egyébként kapcsolgatják a hangot-. a betegtérben voltak és a sofőrnek kiment a fejéből.)
Ettől függetlenül továbbra is felháborít az eset.
A kérdező kommentje:
Lámpa van az úttesten átkelőknek!De nem azoknak akik a sínen mennek át...
Nem tudom, mennyit nyom ez a latban, hogyan is kell érteni. A zebránál lévő lámpa csakis és kizárólag a vele szemben, a felfestésen áthaladó gyalogosnak ad szabad utat, vagy tiltja meg az átmenetelt. Szép fővárosunkban szokás, hogy a leszálló utasok a zöld jelzésre hivatkozva a peron teljes hosszában kóricálnak.
A jármű takarásából lelépni az útra egyébként roppant veszélyes. Akkor is fokozott figyelem kell, ha lámpás zebra van. Más helyen meg nem is szabad.
17 nem tudom miért lett lehúzva, de teljesen helyénvaló is ide illő a meglátása.
Egyébként a legvadabb szirénézók Pesten a BKV-s kocsik. Ők mágállás nélkül bömböltetik.
Még az elején mentőztem. Nagyon nagy stress a söförnek, személyzetnek, de a betegnek is a sziréna. Annak idején folyamatosan ment (régen volt), de ma már minimálisra csökkentik. Csak akkor szól, ha feltétlenül szükséges.
A youtubon rengeteg felvétel van vonulásokról. Egyet-kettőt nézzetek végig. És azt is, mennyire hülyék az autósok, gyalogosok. Számos olyan felvétel van, amelyiken, állandóan váltogatják a hangot, de a gyalogos kényelmesen átballag a kocsi előtt. Autósok meg nem állnak meg, pedig kötelesek megtenni.
Azt nem lehet a kérdés alapján eldönteni, hogy késve kapcsolták-e be a fiúk az MKJ-t. De az biztos, hogy a zebra és a szabad jelzés sem mentesíti a gyalogost a figyelmes körülnézés alól. Jármű előtt kiemelten fontos.
Persze más kötött pályás jármű esetében, mert villamosok ritkán előzgetik egymást. De vasúti baleset is volt már abból, hogy a vonat helytelen vágányon ment, az sorompóba bergadt autós erre nem számított.
Éppenséggel villamossal is előfordulhat, bár belátom ritka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!