Ez mennyire volt szabályos a mentő részéről?
A 4-6-os Széna téri megállójában szálltam le a Széll Kálmán tér felé közlekedő villamosról.Több utassal együtt a villamos előtt mentünk volna át mikor a másik villamos sínjén a Széll Kálmán tér irányába haladó mentőautó hangjelzés és lassítás nélkül a villamos takarásából előbukkant és több embert kis híján elsodort akik a sínen lévő zebrán szerettek volna átkelni.
Aztán a mentő kiment az útra és ott felkapcsolta a hangot is.Több gyalogos is felhördült, és engem is felháborított mert senki sem számított rá,hogy mentőautó fog jönni.A másik villamos pedig még kereszteződésbe megindult autósforgalom miatt a Széll Kálmán tér határán várakozott.
De szerintem elvárható lett volna,hogy minimum hangjelzéssel és lassítva közelíti meg a sínen lévő zebrát, hisz tudnia kéne,hogy a villamos takarásából jöhetnek gyalogosok.
Ha valaki nem ismeretes a környéken akkor egy kép:
Itt történt az eset, a baloldali villamosról szálltam le (a képen a 2019-es) a másik villamos pedig nem volt ott a megállóban és onnét jött a mentő.
1.Nem vagyok pesti
2.Látszik,hogy nem ismered a környéket.A másik villamos a Széll Kálmán tér határában várakozott a kereszteződés előtt mivel a kereszteződésben megindult az autós forgalom, ezért a villamos pirosat kapott.
De egyébként is csak nekem jobb oldalról számítottam érkező járműre ami pedig a villamos volt ami pár méterrel odébb állt és várta,hogy begördüljön a megállóba.E helyett azonban "némán" és lassítás nélkül jött egy mentőautó balról, amit egyrészt nem láttam mert ott állt a villamos amiről leszálltam, másrészt pedig nem szokott onnét jármű érkezni, ha pedig mégis akkor az hangjelzéssel és tekintettel a "bamba" gyalogosokra fokozott figyelemmel jön.
(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs,
a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
b) egyéb helyen bárhol,
a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.
Volt a közelben gyalogátkelőhely, legalább ugyanannyira szegtétek meg a KRESZ-t, mint a mentőautó sofőrje. Megosztott felelősség, valószínű mindenki a saját kárát fizetné.
Már elnézést,de ki mondta,hogy piros volt a gyalogosoknak?!
Mikor a Széll Kálmán felé tartó villamos beérkezik (2019-es) a gyalogosoknak zöldre vált a lámpa ugyanis az előtérben látható úton megindul a keresztforgalom az autósoknak,ezért szokott a Széll Kálmán tér határában várakozni a Széna tér irányába tartó villamos(2017-es)
S a 2019-es jobboldalán lévő úton (ahol a Mamut is van) szintén meg kell állniuk az autósoknak a kereszteződésben megindult forgalom miatt.Ezért értelem szerűen a gyalogosok zöldet kapnak.
Aki ilyen jól ismeri a környéket,hogy lámpás átkelő van,az igazán tudhatná ezt és kikövetkezhette volna,hogy ha a Széna tér irányába tartó villamos pirosat kapott akkor a kereszteződésben forgalom van,magyarán csak a gyalogosok tudnak közlekedni.
A másik pedig,hogy ha a gyalogosoknak piros lett volna akkor még a sínen sem tudnak áthaladni,mivel ha a gyalogosoknak piros az azt jelenti,hogy megindult a két oldalt lévő autós forgalom,tehát a kereszteződésben sincs már forgalom,így pedig a villamosok is elindulhatnak.Tehát ha a villamosok elindulnak a Sz.K tér és a Széna tér irányába értelemszerűen a gyalogosok nem tudnak átmenni.
Továbbá a mentős a sínen haladva nem láthatta,hogy kinek van zöld vagy piros mert a villamosnak szabad/tilos utat engedő lámpát takarta a 2019-es villamos a másik pedig a Széll Kálmán tér irányába néz, így azt sem láthatta a mentő sofőrje.Ugyan így a mentős kikövetkezhette volna,hogy a villamosok állnak és a kereszteződésben mennek az autósok akkor a gyalogosoknak lehet,hogy zöld a lámpa és lassítani kellene vagy minimum hangjelzést tenni az autóra,hogy esélyt adjon a járókelőknek,hogy észrevegyék őt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!