Ha Magyarországon egy külföldi mentőautó gázol el akkor jó eséllyel meg is mentenek?
Mostanában látok külföldi mentőautókat Budapesten, tegnap előtt olasz mentőt láttam, tegnap pedig románt, és gondolkoztam ,hogy ha egy külföldi mentőautó elgázolna és a mentők kiérkezésén múlna,hogy megtudnak e menteni akkor ők egyből meg is menthetnének a náluk lévő felszerelésekkel?
Kicsit bután hangzik a kérdés,de érdekes lenne.
Nyilván, persze, miért ne látnának el?
Nem kell ehhez, hogy ők üssenek el, ha összeesel az utcán, és ők ezt épp látják, természetesen kötelességük segíteni. Egy orvosnak/mentősnek a segítségnyújtási kötelezettsége (igazából mindenkié, képességeihez mérten) független attól, hogy a saját országában van-e, vagy nem.
Elméletileg ha egy hazai vagy külföldi autós/motoros gázol el, elsősegélyt kell nyújtania, hiszen van elsősegélynyújtó felszerelése is vizsgázott is elsősegélynyújtásból.
Most hangosan röhögsz? Nem baj, én is. Szóval az autósok, motorosok elsősegélynyújtására ne bízd az életedet, de egy külföldi mentő (már ha tényleg mentő, nem csak betegszállító és valóban mentőként van itt, nem csak bemutatóautó) személyzete jó eséllyel el fog látni, nem hagynak az utcán meghalni. Lehet, hogy magyar mentő fog kórházba vinni, de az alapvető műveleteket ellátják ők is.
Alákérdezek a kérdésnek, tudom nem szabályos:
Egy mentést végző mentő balesetet okoz, de a jármű és személyzete „üzemképes” marad, akkor tovább robog a beteggel vagy betegért, vagy akkor helyben menti a balesetet szenvedőt?
Mivel a közlekedésben résztvevőknek legjobb tudásuk szerint kell segíteni és elsősegélyt nyújtani, így igen, fognak segíteni.
Sőt kötelező, mint akárkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!