Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Hogyan kellene a kerékpárosoka...

Hogyan kellene a kerékpárosokat, és a gyalogosakat felkészíteni a közlekedésre, elérni, hogy tudják a KRESZ-t?

Figyelt kérdés

Ma haladtam autóval egy védett úton egyenesen. Jobbról az elsőbbségadás kötelező táblát figyelmen kívül hagyva kivágódik egy kerékpáros, és balra, azaz felém kanyarodott. Vészfékezéssel megálltam a kerékpárostól 1-2 méterre.

Ezt követően kinyitottam az ajtót, és megkérdeztem, hogy tudja-e, hogy elsőbbséget kellett volna adnia nekem. A válasz annyi volt, hogy kirakta a kezét pedig, majd eltekert gyorsan.

Ha elütöm, akkor ő lett volna a hibás.

(Mellékesen rendőr vagyok, elmagyaráztam volna neki a dolgokat, de elment.)

Ez egyébként a második ilyen eset volt, ha gyorsabban hajtok a megengedettnél, vagy nem számítok rá, akkor elütöm. Mi lenne a megoldás? KRESZ vizsgához kötni a kerékpározást?

2013. jan. 10. 21:50
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:

off:

Hát ezt az állatfajt kéne irtani, mert ha ezek nem lennének, akkor nem lennének a sáv közepén tekerő biciklisek. Akkor minden esetben bízhatnának abban, hogy az autós nem veszélyezteti az életüket, és ahogy az útviszonyok engedik, a lehető legjobban lehúzódna minden biciklis. De amíg ez nincs biztosítva, addig jobb, ha bentebb mennek, mert akkor kénytelenek normális tempóra lassítani mögöttük, és onnan egy kátyú, veszélyes csatornafedél vagy egyéb esetén még mindig lehet jobbra húzódni. De ha teljesen jobb szélen van a biciklis, és centikre leszorítják/beszorítják őt a gyorshajtó autósok, akkor egy ilyen hirtelen fellépő úthiba esetén nincs hova letérnie, mindenképp esés van és baleset. Ha jobbra nincs már hely a padkától, akkor balra húzódik, de itt egy minimális 10-15 centis kanyar is már életveszélyes, ha 1-2 centi távolságot tartanak tőle az ilyen vadbarmok:

"mr.flash válasza:

Ugyan, a gyalogos meg a biciklis külön állatfaj, bármire képesek. Pláne a biciklisek, ha nem hagysz fél métert mikor elmész mellette (persze szabálytalanul megy, a sáv kellős közepén, kivilágítatlanul) akkor mutogat, meg anyázik. De sorolhatnám még, ahogy a gyalogosok hülyeségeit is, de felesleges.

Megoldás nem nagyon van, legalábbis reális, a mentalitással van gond, azzal meg nem tudsz mit kezdeni sajnos. Én is szoktam gyorshajtani, éjjel 2kor hazafele mikor nem jön szembe senki, belátható útszakaszon, de a gyalogos vagy a biciklis meghal vagy kórházba kerül ha elütöm, ez a nem mindegy, nincs felelősségérzetük."

mr.flash! Kívánom mielőbbi találkozásodat egy betonvillanyoszloppal, vagy egy hammeressel, mert úgy tűnik fogalmad sincs, mi az a felelősség és felelősségérzet!

2013. jan. 14. 11:36
 22/27 anonim ***** válasza:

Köszönöm, neked is hasonló jókat. Ahelyett hogy személyeskedsz és belémállsz (én nem tettem) talán gondolkozhatnál is azon miért írtam amit írtam. Hiába megyek 20al az 50es táblánál, hiába van a lábam a féken ha a biciklis féktávon belül fogja magát és simán átmegy az úton keresztbe, mert a másik oldalon van dolga,

Nem tudok helyette is körülnézni meg gondolkozni. És marha sok ilyen van.

Ugyanez mikor éjjel megyek valahova, és a főút szélén, beláthatatlan kanyarban teker valaki, persze a sáv közepén, és ha a kitáblázott 60al megyek telibe is kapom.

Mégis mit csináljak, vegyek neki lámpát, álljak meg és magyarázzam el neki hogy ugyan menjen már lejjebb a padkára mert megdöglik?

Ha kicsit gondolkoznának rájönnének hogy tök jól el lehetne lenni szabályosan is, én speciel segítem őket, de rengeteg a balf*sz aki csak megy mint a vakegér, és nincs tisztában azzal hogy ha kijön elém és elkapom akkor én kiszálok a kocsiból, ő viszont megy kórházba.

De ez bizton felelőtlenség, a qrva anyámat hogy nem állok meg ha meglátok egy biciklist, és rohadjak meg mert zavar hogy azthiszik sérthetetlenek, ugye?

2013. jan. 14. 11:47
 23/27 Alex Fly ***** válasza:

anno még nekünk az általánosban tanítottak KRESZ-t; talán folytatni kellett volna ezt a szokásukat.

Kerékpáros jogosítvány alapból nem menne: nem csak egyik előző válaszoló érvei miatt (nyugdíjas Józsi bácsi stb.), hanem ellentétben áll a -hazánk által is aláírt- Bécsi közlekedési Egyezmény előírásaival.

Másrészt meg az autóvezetéshez részt kell venni tanfolyamon és vizsgát is kell tenni arról, hogy el lett sajátítva -aztán meg lehet nézni, hogyan közlekednek az utakon azok, akiknek elméletileg ismerniük kellene a szabályokat...

2013. jan. 15. 21:06
 24/27 anonim válasza:

Valóban nem lenne rossz, ha a közlekedés minden szereplője tisztában lenne a szabályokkal. Ez persze sajnos nem jelenti azt, hogy be is tartják. Addig azonban, amíg a fejekben nincs rend, és sokan nem fogják fel, hogy az utakon nem csak egyedül vannak, nem hiszem, hogy változna valami. Én is közlekedem autóval, biciklin és gyalog is, tehát van tapasztalatom a közlekedési morált illetően több szempontból is. Én minden elindulás előtt tudatosítani szoktam magamban, hogy nem csak magamra és a velem utazókra kell vigyáznom, hanem mások helyett is figyelnem kell, ha már ők nem teszik meg.

"Ha elütöm, akkor ő lett volna a hibás."

Ez így igaz, csak sajnos a Te életed is tönkrement volna.

Szerintem sokan bele sem gondolnak, hogy nem csak a saját életüket veszélyeztetik a figyelmetlenségükkel/szabálytalanságukkal.

Vagy úgy gondolják, hogy a baleset az az esemény, ami mindig csak mással történik meg, velük soha.

Ennek a hozzáállásnak kellene megváltoznia, de sajnos nem hiszek abban, hogy belátható időn belül ez megtörténik.

2013. jan. 19. 16:50
 25/27 PureGame válasza:
52%
Középiskolákban, gimnáziumokban kötelezővé tenném a KRESZ oktatását, érettséginél vizsgázási lehetőséggel. Ált. iskolában pedig lehetne már megalapozni a dolgot.
2013. jan. 19. 19:39
 26/27 A kérdező kommentje:

Egyébként szerintem a közlekedés, szabálysértések, bűncselekmények ismerete van olyan fontos mint a vallás, így a hittan óra. Jó lenne elérni, hogy legalább választható tantárgy lenne a közlekedés, hatóság munkájának segítése, ahol rendőr, tűzoltó, mentős tanítaná meg még az általános iskolákban az alapvető dolgokat.

A közlekedési szabályok ismerete gyalogosoknak, és kerékpárosoknak egyaránt hasznos lenne.

Ami borzasztó szerintem, hogy heti rendszerességgel találkozok olyan fiatalokkal, akik nem tudják, hogy a rendőrség telefonszáma a 107, vagy olyannal aki nem tudja, hogy ingyenes. Az alapvető nyomrögzítési dolgokról pedig ne is beszéljünk, mikor feltakarítanak a bűncselekmények áldozatai, ezzel eltüntetve a nyomokat. Ismétlem magam, szerintem ezeket az alapvető dolgokat tanítani kellene, a közlekedéssel párhuzamosan. Például lakástűz esetén mivel szabad oltani, ajtókat nem szabad kinyitni etc.

2013. jan. 21. 16:55
 27/27 anonim ***** válasza:

Én, éltem már a lehetőséggel, vagyis a 107-es szám felhívásával - telefonfülkéből. Kapcsoljuk ezt, kapcsoljuk azt... .

Nehezükre lenne kiírni a helyi rendőrőrs közvetlen telefonszámát? Ez igaz, a tűzoltókra és a mentőkre is. Nehogy a telefonáló várjon a segítséggel kapcsán.

Ha már, a közlekedés a téma: előttem elbukott egy motoros. Vérzett a feje, én a sisakját akartam volna levenni (kicsit rosszul ment, mivel idáig azt nem tudtam, hogyan kell + az ijedtségemben, nem gondolkodtam kellően). A mentő, 20 perc alatt ért ki.

Amúgy igaz, a segélyhívás, annyira ingyenes, hogy a mobilokban, SIM kártya nélkül is, hívhatod őket.

2013. jan. 21. 18:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!