Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Hogyan kellene a kerékpárosoka...

Hogyan kellene a kerékpárosokat, és a gyalogosakat felkészíteni a közlekedésre, elérni, hogy tudják a KRESZ-t?

Figyelt kérdés

Ma haladtam autóval egy védett úton egyenesen. Jobbról az elsőbbségadás kötelező táblát figyelmen kívül hagyva kivágódik egy kerékpáros, és balra, azaz felém kanyarodott. Vészfékezéssel megálltam a kerékpárostól 1-2 méterre.

Ezt követően kinyitottam az ajtót, és megkérdeztem, hogy tudja-e, hogy elsőbbséget kellett volna adnia nekem. A válasz annyi volt, hogy kirakta a kezét pedig, majd eltekert gyorsan.

Ha elütöm, akkor ő lett volna a hibás.

(Mellékesen rendőr vagyok, elmagyaráztam volna neki a dolgokat, de elment.)

Ez egyébként a második ilyen eset volt, ha gyorsabban hajtok a megengedettnél, vagy nem számítok rá, akkor elütöm. Mi lenne a megoldás? KRESZ vizsgához kötni a kerékpározást?

2013. jan. 10. 21:50
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

Én válaszoltam:

általános iskolai tantárgy révén.

Az idős emberek miatt lenne nehéz. Ha azt nézzük, hogy a mopedautóról, elektromos kerékpárra szálltak, mivel arra nem kell jogsi, így a mezei kerékpáron közlekedő idős emberek is, felszólalnának miatta.

@mr.flash:

az állatfajjal való jelzést, meg abba lehet hagyni. Az autósokra is lehet ezt írni. Közlekedünk, ezt kell észben tartani. Most mondjam azt, hogy én is, ugrottam el, egy autó elől, aki majdnem elütött engem a zebrán? Jelzőlámpa nem volt, táblák kitéve, én meg, le is léptem a zebrára. Hozzáteszem, hogy az autós, még sávot is váltott, vagyis fékezés helyett, szinte nekem jött.

Kerékpárost is kiabáltam már le, a járdáról, főleg úgy, hogy alig pár méterre, egy jobb kerékpárút volt. A hülyéje, nem tudja, hogy veszélyesebb az autókihajtókkal teli járda, mint a széles úttest (ahol én viszont, biztonságosabban tekerek).

Visszatérve a kérdésre: tényleg nem könnyű a helyzet, a közlekedési morálon kell javítani. Úgy adnak el kerékpárokat, hogy nem járműnek tekintik, hanem csak egy, kétkerekű eszköznek. Gondolok itt, a hipermarketekre.

2013. jan. 10. 22:56
 12/27 anonim ***** válasza:
83%

És az első második fele? Rengeteg szabálytalan autóst látok. Nekik elvben megtanították, hogyan kell közlekedni. Elvileg vizsgáztak is belőle. Akkor miért nem tudják? Ha tudják, miért nem tartják be?

Én gyalogosan, kerékpárral és autóval is közlekedem. Olyan ember nem létezik, aki ezt hiba nélkül műveli. Képtelenség. De a durva és szándékos szabálytalanságokat nem lehet mivel menteni.

Ha van kerékpárút, kerékpársáv stb., akkor azon kell kerekezni.

Kérlek szépen, autó a következő helyzetekben dudált eddig rám, mert nem tudott miattam haladni:

– Bp. Veres Péter úti kerékpárúton, azon hosszában haladt.

- zebrán, amelyen gyalog toltam át a bringát (szerinte akkor nem vagyok gyalogos)

- védett úton haladtamban, kerékpársávon, mert ő jobbra kanyarodott, én nem, rám húzta kormányt, majd anyázott.

Sorolhatnék sokat, pl. azt is, amikor rendőrökkel biztosított zárt sorba hajtott bele az autós.

Gyalogosként közlekedve dudált rám autós amikor kanyarodott, amikor kanyarodott, s zebra is volt, amikor kanyarodott, zebra is volt, lámpa is, nekem (is) szabad jelzéssel.

Ugyanakkor rendszeresen látom, hogy kerekes társak ott is szembe bemennek az egyirányú utcába, ahol tilos, akkor is az úttesten kerekeznek, ha nagyon jó minőségű kerékpárút van stb.

Gyalogosok teljesen össze-vissza kóricálnak.

Szóval mindenkinek előbb magába kellene nézni, s nem a másikra mutogatni. Most én is azt tettem, de nem megkerülhető.

2013. jan. 10. 22:58
 13/27 anonim ***** válasza:
0%
A másik idióta egyed a sok vén hülye a szellembiciklijeikkel. Úgy közlekednek, mint aki se nem hall, sem nem lát. Én biztos, hogy jogosítványhoz kötném a biciklizést meg az elektromos bicikliket is.
2013. jan. 10. 23:19
 14/27 anonim ***** válasza:
51%

Ha valaki fejéből kipattanna a bringástanfolyam, abból azonnal politikai kérdés lenne. Mer ugye le kéne vizsgáztatni Jóska bácsit is, nem csak a Pistikét. És hogy jön ahhoz egy kormány, hogy terhet rakjon a szent tehén réteg, a nyugdíjasok vállára?? (ugye átmegy az irónia...)

De hogy valamit kéne már, az tuti. Magamat gyakorlott hobbikerékpárosnak mondanám :) de elborzaszt a mindennapok bicigilista sötétsége. Évtizadek alatt egy kiba. világítást nem tudott elérni se földi se égi hatalom! A hobbimból kifolyólag számtalanszor tekerek későn, sötétben, de még olyan nem volt, hogy két falu között nem kavart volna egy kivilágítatlan biciglista az éjszakában.

Bringáskánt most nem fejtegetném a közl. morált, közismert... a rendőröktől meg minél távolabb kell maradni :)

2013. jan. 10. 23:21
 15/27 anonim ***** válasza:
56%

Nem tudom nem észrevenni a kérdező nagyvonalúságát, amikor a kollégáiról van szó. A rendőrautó vezetője mkj nélkül mióta lépheti át a záróvonalat, a rendőrségre vonatkozó törvény mely része menti fel az irányjelzés alól, s milyen szabály alapján mehet át a tiloson?

Lehet, a bringás is sietett valahova?

2013. jan. 10. 23:35
 16/27 A kérdező kommentje:

Nem kell a rendőrtől távol maradni. Be kell tartani a szabályokat, és olyan járművel kell részt venni a közlekedésben, ami alkalmas arra.

Akinek nem telik 400 Forintos világításra, az fizesse a büntetést, és örüljön, hogy nem ütötték még el. Az a gond, hogy az emberek egy része beleszar mindenbe, ha megbüntetik akkor meg a rendőr a hibás. Pedig el kellene gondolkozni azon, hogy te magad mit tudsz tenni a közlekedési morálért.

2013. jan. 10. 23:37
 17/27 A kérdező kommentje:
Megtennéd, hogy a kérdésre válaszolsz?
2013. jan. 10. 23:41
 18/27 anonim ***** válasza:
76%

Ez nekem szól? Folyamatosan a kérdésre válaszolok.

Magyarország lakossága nem autóemberből, kerékpáremberből, nem gyalogemberből áll, hanem emberekből, akik így vagy úgy közlekednek.

A felvetésedet értem, hogy tanfolyam kellene. Egyet is értek vele. De kétségem van a hatásossága felől. az autót vezető emberek is szoktak néha gyalog menni, s talán bringára is ülnek. Azokban az országokban, ahol mindhármat rendszeresen művelik, sokkal jobban figyelnek egymásra, s nem csak a büntetés miatt.

Az autót vezető biciklista tudja, mennyire szar, amikor elsuhannak mellette, s széles oldaltávot fog tartani. A bicikliző autós jobban átérzi, milyen az, amikor a kiszámíthatatlan mozgású bringások hozzák rá a frászt.

Tudod, nekem ezer éve egy okos rendőr azt mondta, hogy nem szabályosan kell közlekedni, hanem úgy, hogy mindenki épségben hazaérjen. Nagyon okos mondás volt!

A tanfolyamokkal, meg esetleg oktató műsorokkal az a baj, hogy soha nem életszerű, érdekes, hanem ásítozós, rossz.

Pedig szórakoztató vetélkedőket is lehetne szervezni, amelyen nagy röhögések között többet meg lehetne tanulni, mint egy komolykodó kresztanfolyamon.

2013. jan. 10. 23:52
 19/27 anonim ***** válasza:

Esetleg a gimnáziumi tantervbe beleszuszakolhatnák a B kategóriás jogsit, vagy hozzâ hasonló tanfolyamot indíthatnának, esetleg az ECDL-hez hasonlóan, könnyedén megszrezhetõ lenne.

Viszont lenne egy visszakérdezésem: a kerékpáros rendõrsêg.mennyire van M.o.-n? Mert én, még egyet sem láttam. Vissza is térek rá, miért is kérdezem: egyszerüen azért, mert akkor a biciklisek is felelõsebbek volnának. Más az, ha egy rendõrautó elöl megpattani, mint egy kerékpáros rendõr elöl. A másik: így õ is úgy érezné, hogy jobban odafigyelnek rá. Más, ha valaki egy autóból mutogatni, mintha egy bringáról tenné ugyanezt.

Én, amióta rendõröket látok a metrón, máris biztonságosabban érzem magam. Egy biciklis rendôrtõl azt látom, hogy õ is átérzi a kerékpárosok problémáját, mégis nem okoz gondot a szabályok betartása.

2013. jan. 11. 04:49
 20/27 anonim ***** válasza:

Fura dolog ez, kölyök koromban volt az iskolában KRESZ oktatás, volt közlekedési szakkör, létezett az OKBT sok oktatófilmmel, amit a TV-ben adtak le. (Persze nem volt 130 csatorna, csak 2 és megnéztünk mindent...)

Voltak játékos vetélkedők (kötelezően :( ), volt kerékpáros tanpálya...

30-40 éve is pont ugyanazok voltak a problémák, mint most, példának itt egy '82-es film:

http://www.youtube.com/watch?v=D2EGKpJUyRs

2013. jan. 11. 08:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!