Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Kinek van elsőbbsége?

Ördög Erik kérdése:

Kinek van elsőbbsége?

Figyelt kérdés
A lakóhelyem környékén felmerült egy két KRESZ kérdésem. Az alább képen összefoglaltam a dolgot: [link]

2012. nov. 26. 16:12
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Szerintem a lilának van elsőbbsége a pirossal szemben, a jobbkéz szabály miatt.

A sárga és piros esetében (Hacsak nem túl szűk az úttest) nincs forgalmi kapcsolat.

2012. nov. 26. 16:38
 2/14 anonim ***** válasza:
41%
Ha nincs tábla jobb kéz. Más kérdés, hogy a ltp-i parkolókban még a behajtani tilos táblára is tesznek, nagy ívben. Ezért mindig körültekintően kell közlekedni, figyelni balra és jobbra is. Szerintem jobban megéri kellő körültekintéssel haladni, mint bajlódni a lakatolással, illetve a biztosítóval.
2012. nov. 26. 17:12
 3/14 A kérdező kommentje:

Az elsőnél egyértelműnek tűnik a jobb kéz szabály. Ott ami bekavarhat, az a "parkoló tábla". Kérdés, bekavar-e?!

A másodiknál amiatt, hogy a bekeretezett autók ott állnak, túl szűk az úttest ahhoz, hogy 2 autó elférjen egymás mellett. Tehát ki kell kerülnöm őket(ha én vagyok a sárga), amihez kiteszem az indexet, de így olyan mintha átmennék a szembe sávba, mert az egyirányú utca tábla oda még nem él. Egyértelműnek tűnik, de mégis elbizonytalanít, hogy ebben a helyzetben is a sárgának van-e elsőbbsége?!

Ha lehet, ne azzal foglalkozzunk, hogy hogy kell vezetni ltp-i környezetben?! A KRESZ szerinti közlekedésre lennék kíváncsi.

Köszönöm az eddigi válaszokat is!

2012. nov. 26. 18:12
 4/14 anonim ***** válasza:

"Ott ami bekavarhat, az a "parkoló tábla""

én nem látok ilyet. ha van, akkor a parkolóból kihajtónak nincs elsőbbsége, nincs jobbkézszabály

2012. nov. 26. 19:45
 5/14 anonim ***** válasza:
66%

A. KRESZ szerint a koma parkolóból hajt rá az utcára, így nincs elsőbbsége. Más kérdés, hogy én biztos, ami biztos alapon jobbkezesként kezelem az ilyen helyeket.

B. KRESZ szerint nem is lehetne ilyen helyzet, hiszen tilosban parkolókat kerül ki az, aki épp az egyirányúba hajt be. De ha nagyon muszáj beleilleszteni a szabályrendszerbe, akkor az lehet a megoldás, hogy ha már megkezdte a kikerülést, akkor jobbkéz-szabály alapján elsőbbsége van, de ha még nem kezdte meg, akkor ő ugyebár a saját oldalán lévő akadályt kerülne ki a szembejövő oldalán, így a szemből kikanyarodónak van elsőbbsége.

2012. nov. 26. 21:42
 6/14 TomThunderbolt válasza:

A piros sárga esetében:

Mivel a piros-nak és a sárgának sincs táblája ezért jobbkéz-szabály és a sárga autó nyugodtan továbbmehet.

A Piros lila esetében meg:

Mivel a lila autó egy parkolóból halad ki elsőbbséget kell bármilyen autónak adnia ami a közúton közlekedik!

Na most szóljatok le ha nincs igazam ,de nincs jogsim és 15 vagyok. Szerintetek hogy fog menni a vizsga? :)

2012. nov. 27. 04:48
 7/14 zsuzsabazsa ***** válasza:

Azt írod, hogy egyirányú utcában halad a sárga, akkor a piros miért akar jobbra kikanyarodni?

Szemben a forgalommal?

De ha ettől el is tekintünk itt a jobb kéz szabály az érvényes. A sárgának van elsőbbsége a pirossal szemben.

2012. nov. 27. 11:59
 8/14 A kérdező kommentje:

"Azt írod, hogy egyirányú utcában halad a sárga, akkor a piros miért akar jobbra kikanyarodni?

Szemben a forgalommal?"

Nem akarlak leszólni, de mindenki megértette a szituációt... :). Nem azt írtam, hogy egyirányú utcában halad, hanem hogy egyirányú utcába tart. Ez mondjuk egy felesleges extra információ :).

Köszönöm a válaszokat.

2012. nov. 27. 13:19
 9/14 A kérdező kommentje:

Ja, az ötös hozzászólást érzem a leghasznosabbnak. Más nem említette a kikerülendő autókat, amiket én is fontosnak éreztem.

Hasonlónak gondolom a szituációt, mint amikor kikanyarodunk egy felsőbbrendű útra (mondjuk főútra) elsőbbség adási kötelezettséggel. Mondjuk jobbra kanyarodunk, tehát elnézünk balra, ahonnan nem várható forgalom :). Ez után nagyon sokan meg is kezdik a kikanyarodást, megfeledkezve arról, hogy mi van ha valaki jobbról éppen benne van egy előzésben. Ütközés esetén mi leszünk a hibásak, mert ő valószínűleg szabályosan haladt a szembe sávban, mi pedig nem adtunk elsőbbséget.

A parkolós szituációnál pedig egyértelműen a tábla a lényeg. Jobb kéz szabály van, de mivel parkolóból kanyarodik ki, ezért ezek szerint nekünk van elsőbbségünk (ebben sem voltam biztos :) ). Azt viszont senki sem szúrta ki, hogy a tábla a kérdéses szituáció (kereszteződés) után helyezkedik el, ezért szerintem egyikőtök válasza sem volt helyes. Az a tábla csak az utána lévő részre érvényes szerintem. Akkor lenne hatályos a sárga és a lila nyílra (autóra) nézve, ha közvetlenül a tábla utáni kereszteződésnél történne ugyan ez a forgalmi szituáció. Így szerintem marad a jobb kéz szabály, tehát a lilának van elsőbbsége. Javítsatok ki ha tévedek!

2012. nov. 27. 13:45
 10/14 anonim ***** válasza:

>> Így szerintem marad a jobb kéz szabály, tehát a lilának van elsőbbsége. Javítsatok ki ha tévedek!

Szívesen kijavítalak, de elég kellene legyen a 6. számú válasz is.

Hiába van a parkoló-tábla a parkoló bejárata után. Ha nincs tábla egyáltalán, az a parkoló akkor is parkoló marad és vonatkozik rá a következő: A parkoló nem közút, aki onnan kihajt, az mindenkinek elsőbbséget kell adjon. Punktum.

2012. nov. 27. 23:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!