Kinek van elsőbbsége az alábbi helyzetben?
A gyalogátkelőn átballagó gyalogosnak, akinek a lámpa pirosat mutat, vagy a főúton közlekedő autósnak akinek a lámpa zöldet mutat?
Bugyuta kérdésnek tűnik, de mivan ha elütök egy gyalogost aki átszalad a piroson? Kinek fognak hinni? Ahol lakom gyakori eset, hogy a fiatal iskolások átfutkosnak a zebrán a piros jelzés ellenére...
Az autósnak.
De ha elütöd akkor nagyon kétséges a helyzet, mivel a zebrát akkor is fokozott óvatossággal kell megközelíteni, ha zölded van... Bár valószínűleg ejtenék a vádat ha pirosba szaladna át a gyalogos.
Elvileg neked lenne elsőbbséged, de azért ennyire nem egyszerű a helyzet:
"
A gyalogosforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek
(2) Az (1) bekezdésben említett fényjelző készülék fényjelzéseinek a jelentése:
a) a folyamatos zöld fény szabad utat jelez: a gyalogos az úttesten áthaladhat;
b) a villogó zöld fény az áthaladásra engedélyezett időtartam végét jelzi: a gyalogos az úttestre nem léphet, az úttesten levő gyalogos pedig köteles az áthaladást mielőbb befejezni;
c) a piros fény az áthaladás tilalmát jelzi: a gyalogos az úttestre nem léphet.
"
Hogyan bizonyítod be, hogy nem még zöldön lépett le, és kezdte meg az áthaladást, de közben piros lett?
Illetőleg ügye van egy olyan is, hogy mindent meg kell tenni a baleset megelőzése érdekében.
Nem tudom ilyenkor mit ítélnek, mert nem tudom mit tudsz és hogyan bizonyítani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!