Az alábbi balesetben szerintetek ki volt a hibás?
Városban a belső sávban haladtam, de jobbra szerettem volna kanyarodni, így a sávváltási szabályokat abszolút betartva kisoroltam a jobb sávba. Ehhez a gázra kellett léptem, ugyanis előtte kb egyenlő sebességgel haladtam a külső sávban közlekedővel. Amikor befejeztem a sávváltást (bőven a mögöttem haladó féktávolságán kívül voltam, és távolodtam tőle) sárgára váltott az eddig zöld lámpa, és félve a 100e Ft-os csekktől nagy fékezéssel megálltam éppen a felfestett vonal előtt. 2-3 másodperc múlva csattanás. A nekem jövő (roma) illető hatalmas ordibálásba kezdett, majd miután konstatálta, hogy csak apró fénysérülés keletkezett, beült az autójába, és elhajtott. Szerintetek hogyan állapítja meg a rendőr, hogy itt ki volt a hibás?
Én tisztában vagyok vele, hogy egy kicsit benne voltam, mert átmehettem volna a sárgán, de a mögöttem jövő meg tudott volna állni, ha kellően figyel. Itt az igazi kérdés az, hogy a rendőr mi alapján állapítja meg, hogy a sávváltás mikor történt, és a másik autó féktávolságán belül vagy kívül mentem át a külső sávba.
Tehát:
"...jobbra szerettem volna kanyarodni, így kisoroltam a jobb sávba...
...amikor befejeztem a sávváltást, sárgára váltott az eddig zöld lámpa...
...és nagy fékezéssel megálltam"
Azért sántít a meséd, mert a saját bevallásod szerint is egy baromi nagyot kellett fékezned, rögtön az előzésed/sávváltásod után!!
Miért is kellett ekkorát fékezned, ha te ott amúgy be is akartál kanyarodni??
Vagy két keréken szoktak felétek kis ívben kanyarodni??
Amúgy a rendőr a féknyomodból megállapítja, hogy nem azzal a sebességgel mentél, amivel biztonságosan be lehetett volna ott kanyarodni, azaz relatív gyorshajtást is elkövettél!
Továbbá!
Ha igaz, hogy te ekkora sebességgel kanyarodtál volna,
akkor pont az ugyanakkor zöldet kapó gyalogosok/gyerekek közé vágódtál volna be!
Jobb nem is bele gondolni.
Gyanítom, hogy friss a jogsid és/vagy semmi gyakorlatod.
Tedd fel a "T" betűt, és ne menj 50-nél gyorsabban!
Nem értem, miért kell a szavaim kiforgatni.
Olyan sebességgel mentem, amivel probléma nélkül be lehet ott fordulni. Nem vagyok friss jogsis, és nem 2 keréken akartam fordulni.
Arra esetleg nem gondol senki, hogy az lehetett a gond, hogy látta az illető, hogy fékezek, de azt gondolta, hogy csak a kanyar miatt, és nem a lámpa miatt? Egyébként ő is jobbra akart fordulni (mivel ez egy jobbra kanyarodó sáv) tehát kettőnk közül neki volt túl nagy sebessége, mivel én meg bírtam állni, ő meg nem.
""Ehhez a gázra kellett léptem, ugyanis előtte kb egyenlő sebességgel haladtam a külső sávban közlekedővel...." És neki volt nagy a sebessége..."
"tehát kettőnk közül neki volt túl nagy sebessége, mivel én meg bírtam állni, ő meg nem."
Döntsd már el, hogy mi van. Kezdem azt érezni, hogy te voltál a hibás, és itt kérsz megerősítést az ellenkezőjéről.
Nagy fékezéssel megálltál a sárgánál?
Engedd meg,hogy gratuláljak!
Az ilyen majmoktól félek énis komolyan mondom...
A piros lámpa 50e Ft, kétlem, hogy a sárga 100 lenne.
A kresz szerint, ha a sárga lámpa előtt nem tudsz biztonságosan megállni, tehát vészfékezned kell, akkor át kell hajtani a kereszteződésen. Sok felől hallottam, hogy ez már megváltozott és most már a sárgánál sem vizsgálják, hogy féktávon kívül voltál e, hanem azonnal büntetnek. De semmilyen hivatalos írást nem találtam erről és emellett baromi logikátlan is, szóval szerintem ez hülyeség.
Ha ezt a részét nézzük a dolognak, akkor ebben egyértelműen te vagy a hibás. Viszont, ha jól mérted fel (mert lehet, hogy nem) és tényleg a mögötted lévő féktávolságán kívül voltál, akkor simán meg kellett volna tudnia állnia mögötted. Eleve meg kellett volna állnia a sárgánál is és írtad, hogy épp piros lett volna mire odaérsz, tehát már ő is a piroson ment volna át. Mindketten hibásak vagytok. A rendőrök meg szerintem féknyomok, térfigyelő kamerák és szemtanúk alapján ítélhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!