Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Zebrára féktávolságon belül...

Zebrára féktávolságon belül lelépő gyalogos a hibás ha elütik?

Figyelt kérdés

[link] 17:30tól kb

szerintem az autóvezető a hibás, mert fokozott figyelemmel kell megközelíteni a zebrát

2012. aug. 24. 12:18
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

Értem én, hogy mit akarsz rám erőltetni, de te nem érted a legfőbb dolgokat.

Felesleges regényeket írnod, neked igazad van abban az esetben, ha nem féktávolságon belül lép le az útról.

Linkelek neked én is a KRESZ-ből:

21.§ (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.

(8) A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja. Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

Érted? Csak akkor léphet le az útra, ha meggyőződik arról, hogy az elsőbbséget a részére megadták. Illetve mint ahogyan a KRESZ is fogalmaz, a megkülönböztető jelzést használó járműnek is elsőbbsége van, ő pedig nem fog megállni minden gyalogátkelőhely előtt.

Sajnos volt már tapasztalatom ilyen esettel, azért bátorkodom írni. Sajnos a gyalogosok közül sokan nincsenek tisztában ezzel, pedig már az általános iskola első osztályában tanítják az átkelést.

2012. aug. 28. 20:49
 22/24 anonim ***** válasza:

Nincs nagy baj. Értsétek már meg, hogy a kérdés arról szól, hogy féktávolságon belül (tehát vészfékkel sem) tudsz megállni. Ismerem a KRESZ módosítást, de a gyalogos megbizonyosodását nem vették ki!

Amennyiben ha nektek van igazatok, akkor mutassátok meg, hogy hogyan is mindig elsőbbséged! Elmegyek bárhova megnézni!

2012. aug. 28. 20:53
 23/24 anonim ***** válasza:

#18 "Gyalogos a zebrára nem tud féktávolságon belül lelépni."

Ekkora marhaságot is rég hallottam. A gyalogos felelőssége 0, igaz? Ezt te sem gondolhatod komolyan.

2012. aug. 28. 20:56
 24/24 anonim ***** válasza:
Amennyiben az autós meg tud állni, de mégsem úgy közlekedett, hogy bármilyen veszélyt el tudjon hárítani, akkor természetesen az autós a felelős. De amennyiben te lassítva, körültekintve közlekedsz, és eléd ugrik 3 méterre egy agresszív nagymama, akkor bizony ő lesz a felelős, ha meghal, ha nem!
2012. aug. 28. 20:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!