Zebrára féktávolságon belül lelépő gyalogos a hibás ha elütik?
[link] 17:30tól kb
szerintem az autóvezető a hibás, mert fokozott figyelemmel kell megközelíteni a zebrát
Nem az autóvezető a hibás. Ha úgy kellene közlekedni, hogy meg tudjak állni a zebra előtt, akkor 5-tel kellene mennem, vagy még lassabban.
Lassítok a zebránál, és ha olyan mozdulatot látok, hogy valaki át akar jönni, akkor megállok, ha nem, akkor továbbhajtok. Igenis a gyalogosnak is kötelessége a saját és más testi épségét nem veszélyeztetve közlekedni.
6: Megengedett, hogy képletesen homlokon csókoljalak?
gyalogos, zebra, felé – ez a német gyakorlat. Sokszor tapasztaltam. Kezdetben nem is mindig értettem miért lassítanak vagy állnak meg. (Ugyanis zebra és útkereszteződés nélkül is sokszor megálltak nekem, pusztán azért, mert a képes felem az úttest felé mutatott.
A magyar rutin meg az, hogy letapossuk a gyalog sarkát, vagy átrombolunk előtte.
Valamikor nagyon régen az volt a KRESZ gyalogosokra vonatkozó részében, hogy a gyalogos akkor léphet le a járdáról a zebrára, ha meggyőződött arról, hogy a gépjárműnek elég ideje van ahhoz, hogy biztonságosan meg tudjon állni.
(Nem biztos, hogy szó szerint így volt, de nagyjából ez volt a lényege.)
Ezt (nem véletlenül) megszüntették, hiszen egyrészt a gyalogosnak semmilyen KRESZ vizsgát nem kell tennie ahhoz, hogy gyalogoljon (sajnos a kerékpárosoknak sem de az már más kérdés) másrészt meg azért szüntették meg, mert a gyalogos ( özv Hudálekné 72 éves nyugdíjas) nem kötelezhető arra, hogy megítélje a közeledő jármű távolságát és sebességét, vagyis azt, hogy mikor tud biztonságosan lelépni a zebrára.
Ezért ez dióhéjban úgy lett megváltoztatva, hogy a gyalogosnak a gyalogátkelő helyen mindig elsőbbsége van. (Kivéve ha a jelzőlámpa számára tilos jelzést ad.)
Ezért a járműveknek olyan sebességgel kell megközelíteni a gyalogátkelő helyet, hogy szükség esetén meg tudjon állni, és eleget tudjon tenni az elsőbbség adási kötelezettségének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!