Autóúton mennyivel szoktatok menni? Tartjátok a 90-et, vagy kevesebbel is zötykölődtök vállalva, hogy feltorlódik mögöttetek a sor?
Párom állandóan szentségel, hogy az ilyennek minek jogsi, mikor 90-nel lehet menni, és 60-70-nel kullogunk a kocsisor mögött, tehát az első, aki feltartja a sort, tényleg max 70-nel megy. Előzni nem mindig lehet, kanyargós út, forgalmas 4-es, stb. Ekkor mindig azt mondja, hogy ilyenekből vannak a balesetek, mert ahol 90-nel lehet menni, miért megyünk 70-nel. Az emberek beidegesednek, előzni akarnak, de nem lehet, és már megvan a baj. Sokszor adok neki igazat, mert mikor végre megelőzzük az "elsőt", látjuk, hogy telefonál, vagy csak 80 éves, stb. DE: én is ezért nem vezetek, mert engem frusztrál, hogy mögöttem mit gondolnak a vezetési technikámról, pont ilyenek, mint a párom, mert ha nekem a 70 a kényelmes és biztonságos tempó, akkor miért menjek 90-nel? Ti mit gondoltok erről? Igaza van?
Minden úton, ahova megyünk találkozunk legalább két ilyen esettel. (arról nem is beszélve, mikor a belső sávban teszik ezt meg, mikor kétsávosra bővül az út).
A maximumot nem kell tartani, csak az aránytalanul nagy akadályozás helytelen. Az egyéb elfoglaltsága miatt bandukolóra nem tudok mit írni. Az simán tapló a szabálytalanságán és veszélyességén.
Ám autók (mondom, autók) menettulajdonságai nem egyformák. Az enyém pl. rosszul tűri a silány utat. A legkisebb kátyút, buckát stb. közvetíti felém, a hasmagassága sok, a szélessége keskeny. A kanyart sem szereti. Más építésű autóval simám megyek 100 km/órával, de ebben 80-at is soknak érzem.
Frusztrál,hogy mások mitgondolnak?
Soha ne vezess!
Azért az is elég komoly baleseti forrás, ha valaki gyorsabban megy, mint amit a tudása-kocsija megenged. Persze ne a belső sávban ballagjon, tartsa be a minimális kötelező sebességet (úgy tudom, ilyen csak autópályán van), ne akadályozza az előzést, sőt akár segíthet is.
Én azt a jó tanácsot kaptam kezdő vezetőként a férjemtől, hogy "úgy menj, hogy ne félj, majd megelőz, aki akar". Mivel előzni sokáig egyáltalán nem mertem, arra is figyelmeztetett, hogy sok helyet hagyjak a teherautók mögött, így legalább nem egyben kellett a két járművet megelőzni a mögöttünk jövőknek.
Ne írjátok, hogy miért vezet, akinek nincs gyakorlata. Úszni is csak vízben lehet megtanulni.
Minimális kötelező sebesség autópályán sincs. A kapaszkodósávos részen szokott lenne olyan tábla, amely előír egy sebességet, amit ha tartani kell.
Egyébként csak olyan megkötés van, hogy nem mehet fel a pályára olyan gépjármű, amely önerejéből, sík úton nem képes 60 km/óra sebességgel menni. De ez a kitétel nem jelenti azt, hogy legkevesebb ennyivel kell menni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!