Ha egy sáv kétfelé válik, mikor kell irányjelzőt használni?
Tehát adott egy sáv, ami, mondjuk egy kereszteződésnél, több sávra bomlik (balra forduló, egyenesen, és jobbra forduló). Mely esetben kell irányjelzőt használni, ha az egyes sávokba akarok besorolni?
Például:
[link] ,22.3208021,3a,75y,120.74h,74.07t/data=!3m7!1e1!3m5!1sm7ZXvoIttvSgqgRI9epF2g!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D15.927493288432899%26panoid%3Dm7ZXvoIttvSgqgRI9epF2g%26yaw%3D120.73984769738199!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDMwMi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
Az állomástól a SPAR felé haladva, a buszmegálló után a sáv kettéválik. Kell-e irányjelző ha a belső sávot választom, kell-e, ha a külsőt?

Egy dolgot kell elsajtítani, illetve megérteni.
NEM azért jelzünk mert kell, meg mert le van írva.
Hanem mert a közlekedés egy társas játék, ahol azért villogok, hogy a többieknek jelezzem a SZÁNDÉKOM.
Ha maradsz a sávban, akkor nem jelzel, ha váltasz, akkor mindegy, hogy hová, jelezni kell.
És időben, mert nem azt jelzed, hogy "most vátottam sávot".

Kérdező, én nem tudom megnyitni azt a linket, de általánosságban leírom, én hogyan szoktam csinálni.
Vannak olyan helyek, ahol (ahogyan írtad) egy sáv szétbomlik háromra és a sávok között szaggatott vonalak jelennek meg. Ott indexelek, ha a szaggatott vonalat átlépem.
De van olyan is, hogy egy sáv kiszélesedik, majd kettéválik és egyik fele pl. fölmegy egy felüljáróra, a másik fele meg lent megy tovább. Ilyen esetben nem szoktam indexelni, mert nem léptem át szaggatott vonalat.
Szerintem a KRESZ is kb. így szabályozza, de megmondom őszintén, én érzésből csinálom így.

#2 vagyok, na most mégis meg tudtam nyitni a linket. :-)
A konkrét kérdésedre válaszolva:
Én onnantól kétsávosnak tekintem az utat, hogy a parkoló autók véget érnek és kezdődik a hosszú-hosszú buszmegálló-sorozat. Vagyis ha belül maradok, akkor csakis akkor indexelek, ha a külsőbe állnék át. Ha viszont üres a buszmegálló-sor végig, és a külsőben akarok menni, akkor én rögtön odaállnék (akkor is indexelve), majd onnan a külső sávban hajtanék végig.
Egy fontos dolgot hadd írjak le!
Attól, hogy nincsenek sávok fölfestve, attól még ez kétsávos út, mert a szélessége két sávnak megfelelő! Tehát nem onnantól kétsávos, ahonnan fel van festve a szaggatott vonal, hanem már a zebra előtt kétsávos.
Ez egyébként nem is az indexelés miatt igazán fontos kérdés, hanem az, hogy aki át akar állni a másik sávba, annak figyelnie kell és elsőbbséget adnia annak a számára, aki abban a sávban van. Vagyis, ha a külsőben a buszmegállóból elindul egy busz, és a belsőből egy autó át akar állni a külsőbe, akkor a busznak van elsőbbsége, hiszen ő nem vált sávot, míg az autós igen.

Dehogyis ketsavos. Vegig van sargaval cakkozva, az ott vegig buszmegallo, nem forgalmi sav. Nem veletlen, hogy amint vege a cakkozasnak, onnantol kezdik a szagatottat, ami mar tenyleg 2 forgalmi sav, ezert ki is jelolik.
Jobb savba kisorolaskor kell/erdemes indexelni, balra is lehet ha bent maradsz, de az inkabb megteveszto, mint segitseg masoknak.

"Vegig van sargaval cakkozva, az ott vegig buszmegallo, nem forgalmi sav."
A kettő nem zárja ki egymást.
Ha buszöböl lenne, akkor nem lenne forgalmi sáv. De nem az (mellesleg azokat pont nem szokták sárgával megjelölni.)
Ez bizony két párhuzamos forgalmi sáv, és a külső sávban hosszú szakaszon buszmegálló van.
Ami egyebek mellett azt jelenti, hogy ha a busz elindul és a külső sávban marad, akkor a belső sávból oda kisorolni akaró járműnek elsőbbséget kell adnia a busz számára. És ez itt a lényeg, mert ennek a nem-tudásából lehet karambol.

Próbálom:
[link] ,22.3208021,3a,75y,120.74h,74.07t/data=!3m7!1e1!3m5!1sm7ZXvoIttvSgqgRI9epF2g!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D15.927493288432899%26panoid%3Dm7ZXvoIttvSgqgRI9epF2g%26yaw%3D120.73984769738199!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDMwMi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Na, nekem is ilyen lett. Szóval jelöld ki végig ezt a többsoros jelsorozatot, és belinkelve kiad egy térképet.
Vagy próbáld meg beírni a google map-be, hogy:
Mátészalka, Szalkay László u. 16.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!