Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha egy sáv kétfelé válik,...

Ha egy sáv kétfelé válik, mikor kell irányjelzőt használni?

Figyelt kérdés

Tehát adott egy sáv, ami, mondjuk egy kereszteződésnél, több sávra bomlik (balra forduló, egyenesen, és jobbra forduló). Mely esetben kell irányjelzőt használni, ha az egyes sávokba akarok besorolni?

Például:

[link] ,22.3208021,3a,75y,120.74h,74.07t/data=!3m7!1e1!3m5!1sm7ZXvoIttvSgqgRI9epF2g!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D15.927493288432899%26panoid%3Dm7ZXvoIttvSgqgRI9epF2g%26yaw%3D120.73984769738199!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDMwMi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Az állomástól a SPAR felé haladva, a buszmegálló után a sáv kettéválik. Kell-e irányjelző ha a belső sávot választom, kell-e, ha a külsőt?

tegnap 10:57
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
79%
Ja de ertem hogy lehet ott baleset. Elindul a busz, kisorol a megallobol az allitolagos belsobe, te meg nekimesz hatulrol, mert hat miert nem maradt a sajat savjaban az a busz. Igy tenyleg lehet. Ha mindenki ugy erti hogy 1 sav van, akkor ilyesmi nem tortenik.
tegnap 12:50
 12/20 anonim ***** válasza:
0%

#8, megint hülyeségeket írsz.

"Elindulo buszt eleve kiengeded."

Udvariasságból igen, de nincs elsőbbsége. Koccanás esetén a megállóból az autó elé kihajtó busz a hibás. Itt pont az a pláne, hogy amíg mindegyik egyenesen megy, addig elférnek egymás mellett, vagyis kialakul a párhuzamos közlekedés. Pont ez a lényeg. Ha pedig egyik át akar menni a másik sávjába, akkor a sávváltás szabályai szerint mehet át.

Egyébként semmi nem tiltja autósnak sem, hogy a külső sávban, tehát a sárga vonallal jelölt részen hajtson végig. Ha nem áll ott busz, akkor ez teljesen életszerű helyzet: besorol a jobb oldali sávba, amint az megnyílik.

A másik oldal egészen más, záróvonallal le van zárva. Ami így szerintem nem is szabványos, mert akkor elvileg a buszok sem léphetnék át, mikor a megállóba beállnak.

tegnap 12:56
 13/20 anonim ***** válasza:
70%

"Elindul a busz, kisorol a megallobol az allitolagos belsobe, te meg nekimesz hatulrol, mert hat miert nem maradt a sajat savjaban az a busz."

Tudtomm a busz is jelez (legalábbis kellene), mielőtt az öbölből kijön, már ahol megálló öböl van.

Itt sincs másképp, nem csak úgy jön ki, minden előjel nélkül.

tegnap 12:58
 14/20 anonim ***** válasza:
40%
Amikor irányt változtatsz.
tegnap 13:01
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
Hat nem tudom, a buszt en meg ugy tanultam, hogy buszmegallobol ki kell engedni es kesz, most nem talalok szabalyt ra. A kerdeses helyen ha fel-le mozgok az uton, mindenhol jol latszik, hogy ahol nem buszmegallo, vagy parkolo van kijelolve az ut szelen, ott bizony elkezdik kijelolni a savokat. Nem hinnem hogy ez veletlen. Arra is kene szerintem szabalynak lenni valahol, hogy ketiranyu uton, ha ugyabban az iranyban tobb forgalmi sav van, azt jelolni kell, de ezt meg se probalom megkeresni mert nyilvan nem a kresz szabalyozza a felfestesek szabalyait.
tegnap 13:11
 16/20 anonim ***** válasza:
Én indexelnék. Arra való az irányjelző, hogy jelezd a szándékod. Ha a belsőbe megyek, akkor balra, ha a külsőbe, akkor jobbra. Lehet, hogy nem kell, de így teljesen egyértelmű.
tegnap 13:14
 17/20 anonim ***** válasza:
0%

"Hat nem tudom, a buszt en meg ugy tanultam, hogy buszmegallobol ki kell engedni es kesz, most nem talalok szabalyt ra."

Segíteni kell a kihajtását, de a busznak nincs elsőbbsége ilyenkor.

"A kerdeses helyen ha fel-le mozgok az uton, mindenhol jol latszik, hogy ahol nem buszmegallo, vagy parkolo van kijelolve az ut szelen, ott bizony elkezdik kijelolni a savokat. Nem hinnem hogy ez veletlen."

Ezt valóban nem értem én sem. Sokkal egyértelműbb lenne, ha felfestették volna a szaggatott vonalat végig.

"Arra is kene szerintem szabalynak lenni valahol, hogy ketiranyu uton, ha ugyabban az iranyban tobb forgalmi sav van, azt jelolni kell"

Én úgy emlékszem, hogy az van írva, hogy ha két sávnak megfelelő szélességű (magyarul: elférnek egymás mellett szépen a járművek), akkor a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni akkor is, ha nincsenek felfestve a sávok. Tehát attól, hogy nincsenek szaggatott vonalak, attól még lehet az két sáv.

tegnap 13:21
 18/20 anonim ***** válasza:
Link: [link]
tegnap 13:27
 19/20 anonim ***** válasza:
27%

"Hat nem tudom, a buszt en meg ugy tanultam, hogy buszmegallobol ki kell engedni es kesz, most nem talalok szabalyt ra."

Valamire emlékszem a 80-as évekből, akkor még gyerek voltam, és nem volt jogsim, de az megmaradt, hogy a Hofi viccelt vele, hogy "ezen túl úgy lesz, hogy index, és BUMMM... kijött a busz."

tegnap 13:56
 20/20 anonim ***** válasza:
0%

Édes istenem miken agyaltok... tényleg igaz a mondás, hogy a magyarok kedvenc játékszere az indexelés.

Le kell szarni, fogod magad, választasz egy sávot, aztán behúzod oda. A semmin ennyit agyalni.

tegnap 19:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!