Adott 2 balra telezölddel kanyarodó sáv, ahol a külsőt egyenesen is engedi kiegészítő lámpával 12 másodperc különbséggel? Joggal dudálnak le, ha én a külsőből akarok balra kanyarodni feltartva a mögöttem lévőket?
Konkrét helyszín (remélem pontosan írtam le):
Balra kanyarodik 2 sáv, de a külsőt egyenesen is engedi (12 másodpercig utána telezöldre vált).
Valamelyik nap a sávban a sor elején (én a 4.-5. autós lehettem) az illető - természetesen balra indexxel jelezte, hogy nem egyenesen megy és egy idegbeteg folyamatosan nyomta a dudát neki.
Ilyenkor jogos vagy ki kellett volna szállni elbeszélgetni a dudálós barommal?
Tegyük fel, nem is Debreceni az illető? Ha csak az útburkolati jeleket figyeli honnan kellene mégis tudnia, hogy abból előtte egyenesen is engedi a forgalmat?
Vagy ennyire előzékenynek kellene lenni, mert a legtöbb embernek pár másodperc is élet-halál kérdése és pszichés kezelésre szorulna?

Onnan kellene tudnia, hogy erre 3 dolog is felhívja a figyelmét. Egyrészt a jelzőlámpa maszkolt (nem telezöldes), látszik benne a haladás iránya. Van besorolás rendjét jelző tábla ( [link] ), továbbá az útburkolati jel. Ha ebből a háromból nem sikerül összerakni, hogy mi a helyzet, akkor így járt.
Kiszállni szerintem nem érdemes, mert eleve ideges, ha nyugodtan nem tudja értelmezni a szituációt (miért nem mozdul a sor), akkor idegesen még kevésbé fogja.
Akkor lenne elfogadható egy pöccentésnyi duda, ha valaki nem jelezné irányjelzővel a szándékát és nem is indulna el az egyenes szabad jelzésre.

"Tegyük fel, nem is Debreceni az illető? Ha csak az útburkolati jeleket figyeli honnan kellene mégis tudnia, hogy abból előtte egyenesen is engedi a forgalmat?"
Hát akkor adja le a jogsiját, mert fogalma sincs, hogy hol van. Előrejelző tábla, felfestések, de még a lámpa is mutatja. Ha ezeket nem veszi észre, akkor mit néz, mit lát?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!