Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Középszigettel ellátott...

Középszigettel ellátott gyalogátkelőhelyen, ha a gyalogos a túloldalon lelép a járdáról, meg kell-e állni?

Figyelt kérdés

Mi szabályozza ezt? KRESZ-ben ugyanis nem találom.

Elvileg a középszigetes résznél a gyalogos átkelőhely fehér felfestése megszakad. Tehát mintha ez két "zebra lenne"...

2011. nov. 23. 10:16
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Most vizsgáztam szóval tutira ezt megtanultam mert én se értettem. Nem kell megállnod ha balról jobbra lelépett az útról a gyalogos a járdasziget védi őt. Sőt akkor se kell megállni balról ha lelép ha féktávon kívül van több sávnál esetleg. Hisz mire átér addigra elhagyod a zebrát(gyalogos átkelő helyett)

De ha a járdaszigetet elhagyja balról a gyalogos meg kell állnod. Sőt 2 sávnál ha már megállt valaki autóval neked is meg kell állnod. Azért kell megállnod mert takarásból kiléphet a gyalogos eléd. (sok mindenkit ütöttek már így el)

2011. dec. 2. 05:21
 12/19 anonim ***** válasza:
28%

Meg kell.

Ha másért nem hát azért,hogy biztosan ne üsd el a felsőbbrendűség tudatától felajzott gyalogost.

Én "gyalogosbátorító"-nak hívom az efféle járdaszigetet melyek megléte előtt körültekintőbbek voltak az áthaladók,a nyugdíjas mamóka kétszer is meggondolta,hogy elinduljon-e?

Most meg?

Mint egy kamikaze-képző ...

Kedvencem a babakocsit elém lökő nőstényördög.

Nekem meg egyenes út - Baracskára!

2011. dec. 2. 06:42
 13/19 anonim ***** válasza:

9-es: Audival meg BMW-vel kocsikázó "parasztra" gondolj,ne a kétkezű, szorgos mezőgazdasági munkásra, aki a szánkba termeli az ételt.

bocsi az OFF-ért :)

2011. dec. 2. 13:22
 14/19 anonim ***** válasza:
el felejtették nagy dobra verni ,hogy vissza vonták azt a törvényt ,hogy meg kell állni a szándékát jelző gyalogosnál!!!! csak a le lépő a nyerő!!!!!!
2011. dec. 2. 16:31
 15/19 anonim ***** válasza:

"el felejtették nagy dobra verni ,hogy vissza vonták azt a törvényt ,hogy meg kell állni a szándékát jelző gyalogosnál!!!! csak a le lépő a nyerő!!!!!!"

Mikor hozták a törvényt, és mikor vonták vissza?

2011. dec. 3. 00:06
 16/19 A kérdező kommentje:

Hát látom nem túl nagy az egyetértés :)

A most vizsgázónak van talán igaza, azt gondolom. Bár nem értem a KRESZ miért nem ír ilyen típusú átkelőhelyről.

Aki azt írta, hogy az egy "zebra", az mit gondol, miért nincs a középszigetes részen felfestve? Vagy akkor minek van az a középsziget, miért nincs csak hosszan felfestve?

2011. dec. 16. 15:41
 17/19 dizus ***** válasza:
A sziget volt hamarabb utána kentek fehér csíkokat az útra.A szigetet meg nem akarták összekenni.
2011. dec. 16. 15:52
 18/19 anonim ***** válasza:
Sok helyen külön jelzőlámpájan is van a két oldalnak, sőt ha van villamos, akkor még annak is!
2012. máj. 22. 13:56
 19/19 anonim válasza:
Hát érdekelt gondoltam megkeresem. Azt hiszem a kijelölt gyalogos átkelőhely értelemszerűen az úttesten lehet csak. A járdasziget az egy járda, mely ki van emelve az úttesttől, vagy valamivel elválasztva attól. A járdaszigetes átkelőhely úgy néz ki: járda--gyalogos-átkelőhely--járda--gyalogos-átkelőhely--járda. Fogalom Kijelölt gyalogos-átkelőhely: az úton a gyalogosok áthaladására szolgáló, útburkolati jellel jelölt terület, ahol a KRESZ 21. § (7) bekezdés értelmében a gyalogosoknak elsőbbsége van a járművekkel szemben. forrás: [link]
2021. jan. 15. 19:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!