Mekkora balesetet okozhat?
Próbáld meg kicsiben!
Keress egy betonfalat, ami előtt van 20 méter beton, vagy járda, vagy sima talaj. Ülj fel egy bicajra! Kösd be a szemed! Akaszd ki mindkét féket! Kérj meg egy havert, hogy szigszalaggal ragassza a kezed a kormányhoz, a lábad a pedálhoz! Kezdj a fal felé tekerni, mint az állat!
Megtennéd? Na, akkor képzeld el ezt négyszer nagyobb sebességnél!
Ahogy a videóban is elhangzik: ekkora sebességnél már nem segít a légzsák.
Ez a baj a modern technikával: az emberek túl nagy mértékben támaszkodnak az ABS, ESP, aktív gyűrődési zóna, 8 légzsák és egyéb hangzatos dolgok nyújtotta fals biztonságérzetre.
És akkor mindenki csak magáról beszél - mi van azzal, ha a elkaszálsz egy gyalogost?
Nesztek, néznivaló!
Egy jó lengéscsillapító és egy jól beállított felfüggesztés becsapós lehet, mert nem érzed a sebességet. Ha még a menetzaj is kicsi, akkor meg pláne. Ehhez jön még, hogy az agyad egy idő után "megszokja" a sebességet.
Próbáld ki: menj fel az autópájára, és gyorsíts fel 130-ig. Mikor eléred, még soknak tűnik. Ezután gyorsíts fel 150-ig, menj így 1-2 percig, majd lassíts vissza 130-ra. Így már kifejezetten nyugodt tempónak fog tűnni. Annak ellenére, hogy 130- nál már a legszuperebb terepjáróval sincs sok esély a túlélésre.
Én már láttam balesetet megtörténni. Ők is kevesellték a 90-et. Lesodródtak, felrepültek a fák csúcsáíg, úgy repkedtek ki az autóból hogy az még a magasban pörgött. A karosszéria leszakadt az alvázról és szétnyílt. 5ből 3-an meghaltak, köztük egy 4 éves kislány, akit én hallottam utoljára lélegzetet venni...
Ha 90-el nekicsapódsz valaminek, akkor már csak 7tized másodperc van hátra az életedből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!