Egy balesetet szenvedett repülőgép esetében miért keresik annyira a fekete-dobozt?
a régebbi típusoknál volt két külön "fekete doboz", az egyik az FDR (flight data recorder/repülési adatrögzítő) a másik CVR (cockpit voice recorder/pilótafülke-hangrögzítő)
a mai típusoknál már egybe van építve tehát egyetlen fekete doboz van ami folyamatosan rögzíti a repülési információkat (sebesség, magasság, a jelenlegi pizíciót másodpercenként frissíti tehát az útvonalát is) valamint másodpercenkénti frissítéssel tárol technikai információkat is (futómű, üzemanyagszint, hajtóművek állapota és tolóereje, stbstb)
az itt felsoroltak csak a töredéke hogy még mi mindent rögzít ez a bizonyos doboz.
Az irányító központban sajnos nem áll rendelkezésre ez az információ (ott csak a repülőgép pillanatnyi helyzete, magassága, sebessége, és a járat száma látható.)
Máig azért rögzítik a fedélzeten az adatokat mert nem volt meg a technológia hogy ilyen fontos és ekkora mennyiségű adatokat továbbítsanak az irányítótoronynak (ugyanis a egy pici "laggolás" vagy packet loss miatt már hibás adatokat rögzítenének)
DE
A mai technológia már lehetővé tenné hogy ne a fedélzeten rögzítség az adatokat, hanem egy irányítótoronyban, de ennek a rendszernek a kiépítése és szabványossá tétele nagyon sok idő és pénz. (de már elvileg dolgoznak rajta)
Nézd a National Geographic Chennel Légikatasztrófák című dokumentum filmjeit és sok mindenre választ kaphatsz.
Szerintem azért nem lesz felesleges a fekete-doboz soha, mert egy repülőgép több irányíró toronnyal is kapcsolatban van, és nem biztos, hogy mindenhol akarják/tudják majd tárolni a repülő gép adatait.
22:41 vagyok
A másik pedig az hogy a repülőgép nem mindig tud kapcsolatot tartani a toronnyal a távolság miatt.
Nem is tudom már melyik katasztrófa volt az, ahol egy óceán felett bajba került a repülőgép. (alsó oldalkormány kiakadt balra) és úgy kommunikált a toronnyal hogy elsőnek egy másik repülőgépnek adta tovább az információt, és az adta tovább a toronynak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!