Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Egy balesetet szenvedett...

Egy balesetet szenvedett repülőgép esetében miért keresik annyira a fekete-dobozt?

Figyelt kérdés
A fekete-doboz többnyire csak a repülés irányító és a pilóták közti utolsó párbeszédet rögzíti. Ez az irányító központban nem áll rendelkezésre?
2010. nov. 18. 21:10
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A feketedoboz - ha jól tudom - a pilótafülkén belüli beszélgetéseket is rögzíti (amik esetleg nem mennek "adásba"), illetve a gép repülési adatait is tárolja. Igaz, nem az összeset, mert véges a tárolókapacitása, de az utolsó pár perc adatai rajta vannak. Azokból pedig a szakértők sok okosat ki tudnak hámozni (például azt, esetlegesen mely berendezések hibásodtak meg).
2010. nov. 18. 21:14
 2/9 UM4 ***** válasza:
100%
a fekete doboz rögzít minden olyan adatot időben folyamatosan követhetően amit a pilótafülkében látni lehet, nem csak a beszélgetést
2010. nov. 18. 21:15
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
2 fekete doboz van, nem egy. Az egyik a pilótafülkében elhangzó összes beszélgetést rögzíti, tehát nem csak az irányítótorony és a repülő párbeszédét. A másik meg a repülési adatokat.
2010. nov. 18. 21:36
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

a régebbi típusoknál volt két külön "fekete doboz", az egyik az FDR (flight data recorder/repülési adatrögzítő) a másik CVR (cockpit voice recorder/pilótafülke-hangrögzítő)

a mai típusoknál már egybe van építve tehát egyetlen fekete doboz van ami folyamatosan rögzíti a repülési információkat (sebesség, magasság, a jelenlegi pizíciót másodpercenként frissíti tehát az útvonalát is) valamint másodpercenkénti frissítéssel tárol technikai információkat is (futómű, üzemanyagszint, hajtóművek állapota és tolóereje, stbstb)

az itt felsoroltak csak a töredéke hogy még mi mindent rögzít ez a bizonyos doboz.

Az irányító központban sajnos nem áll rendelkezésre ez az információ (ott csak a repülőgép pillanatnyi helyzete, magassága, sebessége, és a járat száma látható.)

Máig azért rögzítik a fedélzeten az adatokat mert nem volt meg a technológia hogy ilyen fontos és ekkora mennyiségű adatokat továbbítsanak az irányítótoronynak (ugyanis a egy pici "laggolás" vagy packet loss miatt már hibás adatokat rögzítenének)

DE

A mai technológia már lehetővé tenné hogy ne a fedélzeten rögzítség az adatokat, hanem egy irányítótoronyban, de ennek a rendszernek a kiépítése és szabványossá tétele nagyon sok idő és pénz. (de már elvileg dolgoznak rajta)

2010. nov. 18. 22:41
 5/9 anonim válasza:
Én úgy tudom hogy a fekete doboz az utosó 25 órát tartalmazza.
2012. júl. 15. 10:04
 6/9 A kérdező kommentje:

Nézd a National Geographic Chennel Légikatasztrófák című dokumentum filmjeit és sok mindenre választ kaphatsz.

Szerintem azért nem lesz felesleges a fekete-doboz soha, mert egy repülőgép több irányíró toronnyal is kapcsolatban van, és nem biztos, hogy mindenhol akarják/tudják majd tárolni a repülő gép adatait.

2012. júl. 15. 20:09
 7/9 anonim ***** válasza:

22:41 vagyok

A másik pedig az hogy a repülőgép nem mindig tud kapcsolatot tartani a toronnyal a távolság miatt.

Nem is tudom már melyik katasztrófa volt az, ahol egy óceán felett bajba került a repülőgép. (alsó oldalkormány kiakadt balra) és úgy kommunikált a toronnyal hogy elsőnek egy másik repülőgépnek adta tovább az információt, és az adta tovább a toronynak.

2012. júl. 15. 21:51
 8/9 anonim ***** válasza:
A másik pedig az, hogy a pilótafülkében lehetnek olyan hangok amiből elég sok minden kiderül. Pl.: átesésnél a kormányrázó hangja, vészjelzések hangja, ha rakoncátlankodik a kormányrásegítés akkor a pilóta nyögése, ilyesmik.
2012. júl. 15. 21:53
 9/9 anonim ***** válasza:
Rögzíti a személyzet beszélgetését, és a műszerek aktuális működését.
2012. okt. 24. 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!