Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ki kezdheti meg először az...

Ki kezdheti meg először az előzést? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Előzni akarok egy előttem kis sebességgel haladó járművet. Jelzem a szándékomat, ugyanakkor a mögöttem haladó jármű szintén jelzi az előzési szándékát. Ebben az esetben ki kezdheti meg először az előzést?
2011. máj. 3. 22:46
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

Hát de ez az, hogy az idióta jogalkotó miért ilyen nyakatekerten fogalmazza meg a dolgokat? Miért nem lehet ezeket egyértelműen leírni? Vagy esetleg konkrétan tételesen felsorolni (pl.: ha a gyalogos láthatóan át akar menni, mindkét oldalon meg kell állni. Pont. Ebből utána nincsen vita...)? Úgy utálom a jogászokat az ilyenekért....

Az már másik dolog hogy a kresz sokszor még önmagával sem konzisztens, olyan ellentmondások vannak benne, hogy öröm nézni. Na mindegy.

2011. máj. 5. 20:15
 22/29 anonim ***** válasza:

Nagyon ijesztő számomra, hogy olyan emberek közlekednek az utakon, akik ennyire nincsenek tisztában KRESZ-szel és a közlekedési szabályokkal.

A balra indexelő IGENIS ELŐZHETŐ BALRÓL! Ha te már megkezdted az előzését, és rádhúzza a kormányt, közúti baleset-okozásért fog felelni, mert mint már írtam volt ELSŐBBSÉGED VAN! Ugyanis aki menetirányát meg kívánja változtatni (akár előzni akar, akár balra kanyarodni) annak meg kell győződnie (tükörbe nézéssel és hátrapillantással is) róla, hogy az ő előzését nem kezdték meg. Szerinted ha "kimozdul" valaki elé, és az nekimegy a balesetvizsgáló hogy fogja eldönteni, ki indexelt előbb? Ilyenkor az elsőbbség adás szabályai az irányadók.

De mondok mást. Valaki kint felejti az indexét balra. Talán kilométereken keresztül fogod követni? Vagy ledudálod?

Vagy lendületből utolérsz egy traktor által "felgyűjtött" sort. A sorrend: 1. traktor, 2. személyautó, 3. kisteherautó. A haladási sebességük kb. 55 km/h, a tied 9 km/h. A 2. indexel, de te ezt nem látod a 3.-tól, az előttük lévő (jól belátható) útszakasz pedig lehetővé teszi a biztonságos előzést részedre. Be kell állnod 55-re, és kivárnod a sorod, vagy lendületből elmehetsz mellettük? Persze, hogy utóbbi.

Az index irányváltoztatási szándékot jelent. A közlekedés többi résztvevőjét NEM KÖTELEZI SEMMIRE és NEM TILT NEKIK SEMMIT! Csak figyelmeztet.

2011. máj. 5. 20:57
 23/29 anonim ***** válasza:

"A balra indexelő IGENIS ELŐZHETŐ BALRÓL! Ha te már megkezdted az előzését.."

Az előzés feltételinél kifelejtetted 3. pontot..eleve meg sem kezdheted. sorry.

2011. máj. 8. 16:48
 24/29 anonim válasza:

utolsónak igaza van. attol h indexelek nem mehetek. ha mögöttem az autós már a szembesávon van, és látom h jön (tehát előz) akkor nem huzom ki elé a kormányt h nesze te barom sztem én vok a gyorsabb! hanem megvárom, és utána indulok el énis.

ha pedig én már megkezdtem az előzést, (és nem csak a szándékot mutatom h mit szeretnék) akkor nekem van elsőbbségem, és a mögöttem lévő nem gyorsithat rám h nem jössz ki te nyomi, ottmaradsz én előzök előbb.. ha meg egyszerre, tényleg egy azon másodpercben kezditek meg az előzést, akkor sincs gond mert a sebességetek közel azonos, tehát nem fogtok egymásramászni, hanem szépen a sorrend megtartásával előzni fogtok..

ennyi.

2011. máj. 15. 11:39
 25/29 anonim válasza:
mmint utolsó előttinek:D ;) bocsánat:D (az előttem lévőnek szolt h az előtte lévőnek igaza van:D)
2011. máj. 15. 11:40
 26/29 anonim ***** válasza:

"A 2. indexel, de te ezt nem látod a 3.-tól, az előttük lévő (jól belátható) útszakasz pedig lehetővé teszi a biztonságos előzést részedre."

A 2. nem fog indexelni-és egyben már húzodni is balra,mivel

tudja az előzés 2. pontját és használja baloldali tükröt. :-)

2011. máj. 15. 12:28
 27/29 anonim ***** válasza:

"attol h indexelek nem mehetek"

Persze,hogy nem,a kis kart akkor nyomod le,mikor előzés feltételeiröl +győződtél ugye?

2011. máj. 15. 12:31
 28/29 anonim válasza:
nem akkor. a szándék mindig megelőzi a cselekvést. ha lekanyarodó sávba ki akarsz menni, előbb index jobbra, aztán lassitás és kikanyarodás... először mindig csak a szándékot jelzed, csak utána csinálsz valamit, nem akkor kezdesz indexelni mikor már kanyarodsz...
2011. máj. 15. 15:14
 29/29 anonim ***** válasza:

"

nem akkor. a szándék mindig megelőzi a cselekvést."

Sajnos te is kevered a szezont a fazonnal,az előzésnél szépen lefuttatod az első 3 pontot,majd utána jön az index,

utána cselekvés.

2011. máj. 16. 20:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!