Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ki kezdheti meg először az...

Ki kezdheti meg először az előzést? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Előzni akarok egy előttem kis sebességgel haladó járművet. Jelzem a szándékomat, ugyanakkor a mögöttem haladó jármű szintén jelzi az előzési szándékát. Ebben az esetben ki kezdheti meg először az előzést?
2011. máj. 3. 22:46
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:

szerintem te

mivel a mögötted lévő egyszerre kettőt előzni az tudtommal pedig szabályellenes

nem?

lehet hogy én tudom rosszul

2011. máj. 3. 23:10
 2/29 anonim ***** válasza:
én nem tudok ilyen szabályellenességről...amúgy szerintem az aki előbb kimozdul
2011. máj. 3. 23:14
 3/29 anonim ***** válasza:
Miért lenne szabályellenes több autót előzni? Erre nincs szabály, ahogy előttem írták. Nyilván célszerűbb tartani a sorrendet, mert az első nem biztos, hogy látja a hátsó szándékát, és az se biztos, hogy előzés után a hátsó lesz a gyorsabb.
2011. máj. 3. 23:19
 4/29 anonim ***** válasza:
Az első válasz jó, csak az indoklás nem. Nem azért nem kezdheti meg a mögötted lévő az előzést, mert 1-nél több járművet nem szabad előzni, (ha a feltételek fennállnak, akkor bármennyi előzhető...) hanem azért, mert nem kezdhető el az előzés, ha az előttem lévő jármű előzésbe kezdett.
2011. máj. 3. 23:20
 5/29 anonim ***** válasza:

És akkor az előttem válaszoló 82%os válaszoló válasza is rossz.

Az előzhet először,aki először hajlamot mutat az előzésre,azaz kiteszi az irányjelzőt.

De mindenféleképpen győződjünk meg arról,hogy a mögöttünk haladók ezt figyelembe is veszik-e.

2011. máj. 3. 23:28
 6/29 anonim ***** válasza:
Az elől lévő meg nem kezdhet előzésbe, ha a mögötte haladó elkezdte őt előzni. :)De itt egyszerre kezdtek előzésbe.
2011. máj. 3. 23:29
 7/29 anonim ***** válasza:
Summa summarum, ha egyszerre villan az index, az fog előzni, aki hamarabb kirakja a kocsi orrát. :) A helyzet egyébként nem mondható veszélyesnek, egy irányba, kb. azonos sebességgel haladnak, így vész nélkül pillanatok alatt kialakulhat a sorrend.
2011. máj. 3. 23:34
 8/29 anonim ***** válasza:

A válasz írója 63%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 23:28

Mielőtt valamit -hiányos tudásod miatt - rossznak minősítesz, tudd úgy a KRESZ-t, mint egy szakember.

Nem akartam részletesen elmondani, de akkor most megteszem. Az előzés megkezdésének azt a helyzetet kell tekinteni, amikor az előzést végrehajtó az irányváltoztatási szabály megtartásával (ha kell ezt is elmagyarázom neked részletesebben...) az előzendő jármű mögül kihúzódott az úttestnek arra a részére, amelyen az előzést végrehajtja, és az előzendő járművet annyira megközelítette, hogy annak az esetleges irányváltoztatása már ténylegesen zavarná az előzést végrehajtót. Tehát az előzési szándék nem azonos az általad "kiteszi az irányjelzőt"-tel. Egyébként ez az értelmezés eldönti a kérdést, mert a kérdező és a mögötte lévő hiába "tette ki" az irányjelzőt - ez önmagában még egyiküknél sem jelenti az előzés megkezdését. Tovább kellene folytatni a "filmet", hogy el lehessen dönteni a kérdést.

2011. máj. 3. 23:46
 9/29 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom hogy aki először kezd indexelni, azaz mutatja a szándékát hogy előzni szeretne. Ha mögött 3 autóval jelzi ezt vki, akkor ő!

És nincs megírva hány autót előzhetünk szerintem, a lényeg hogy jól belátható legyen a szakasz és biztosan be tudjuk fejezni az előzést mielőtt szemből jönne jármű, anélkül hogy akadályoznánk a forgalmat.

2011. máj. 3. 23:47
 10/29 anonim ***** válasza:

"Én úgy tudom hogy aki először kezd indexelni, azaz mutatja a szándékát hogy előzni szeretne"

Olvasd el a feletted lévő szabály-értelmezést. Az "indexelés" önmagában azért nem jelenthet előzési szándékot, mert az önmagában más manőverre is utalhat, ezért a járműnek az úttesten való elhelyezkedésével is jeleznie kell azt. Pl.: Ha a követendő jármű mögött kiteszed balra az irányjelzőt és nem húzódsz ki az úttestnek arra a részére, ahol már egyértelmű az előzési szándékod, akkor ez jelentheti azt is, hogy a közeli útkereszteződésben balra akarsz kanyarodni. Ezért írja le pontosan a KRESZ, hogy az esetek egy részében nem elég az irányjelző használata, hanem a manőverezési szándékot a jármű úttesten való elhelyezésével/mozgásával is érzékeltetni kell. Ez olyan, mint mondjuk a a jobbra kanyarodás. Hiába teszed ki az irányjelzőt jobbra, ha nem húzódsz az úttest jobb oldalára, a szándékod megtévesztő lehet.

2011. máj. 4. 00:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!