Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Pontosan mit jelent az útzár...

Pontosan mit jelent az útzár tábla a valóságban?

Figyelt kérdés

A meghatározás szerint ezt: "Útzár" (95/d. ábra), a tábla azt jelzi, hogy az utat rendőrség útzár telepítésével lezárta. Nem értem, hogy ez mit jelent, mert nincs benne minden ide vonatkozó információ a leírásában. Ezeket gondolom de nem tudom melyik igaz:

-Be sem lehet hajtani ha ott ez a tábla, azonnal meg kell fordulni.)Tehát egy ideiglenes behajtani tilos táblának képzeljem az útzár táblát?)

-Tilos megfordulni mert utánam jön a rendőr. (Tehát inkább kötelező megállás kötelező ellenőrzéssel jellegű táblának képzeljem?)

-Teljesen mindegy, hogy megfordulok vagy megállok ha ott áll előttem néhány autó és az elől lévőt igazoltatja a rendőr.

dec. 8. 11:51
 1/5 anonim ***** válasza:
64%

Az útzár tábla azt hrlzi, hogy az út kd van zárva. Igaz, nem töneges jelenség, de kreszvizsga nélkül is erthető.

Nem kell másképpen értelmezni.

Arra nem mehetsz.

Mi lehet az oka? LEGgyakrabban az, hogy az út fizikailag használhatatlan. Kőomlás, árvíz, baleset stb.

dec. 8. 12:35
 2/5 anonim ***** válasza:
46%

Én még útzárnál nem találkoztam igazoltatással.

Olyan volt már, hogy megszökött egy rab, lezártak több utat és a rendőrök benéztek a szemelyautokba, hogy nem e ül ott bent.

Kisteherautoknál meg kamionoknál meg a raktérbe néztek be.

Idén ősszel árvíz miatt erre sok útlezárás volt.

Két rendőrauto keresztbe állva elfoglalja az utat, kiraknak egy behajtani tilos táblát alatta "Behajtani tilos, árvíz miatt" felirattal, hogy még a hülyék is levágják mi a helyzet.

+ egyszer olyannal találkoztam, hogy itt nálunk faluban útzár/terelés volt halálos baleset miatt.

Pont előttünk történt, én meg jöttem volna haza.

Mondtam hol lakok: beengedtek, mondták, hogy az autót pár házzal előrrébb tudom letenni és onnan gyalog haza, majd amikor vége a helyszínelésnek akkor mehetek vele haza.

dec. 8. 13:07
 3/5 anonim ***** válasza:
47%
Kicsit túlkomplikálod. Le van zárva, nem tudsz átjutni az útzáron, ennyi
dec. 8. 13:45
 4/5 anonim ***** válasza:
31%

Többnyire nem a rendőrség hanem a közútkezelő zárta le az utat átmenetileg mivel tartósan már zsákutca lenne. Azért fontos jelezni mert aki megszokásból közlekedik legalább kap róla információt.

Ha a kiépített út véget ér vagyis aszfaltos/betonos földútban folytatódik azt is jelezni kellene de arról sem a járművezetőnek sem az útkezelőnek nincs fogalma.

dec. 8. 15:03
 5/5 anonim ***** válasza:
Az útzárat az út elejére teszik ki. Elvileg be sem tudsz hajtani, mert fizikailag eltorlaszolja az utat, de én jártam már úgy, hogy koromsötétben behajtottam egy ilyen útra a körforgalomból, mert az isten barma a szembesávba tette ki a táblát és nem látszódott jól. Akkor kaptam gyanút, amikor elértem a következő kereszteződésig, az viszont teljes szélességében le volt zárva, így végülis visszafordultam, mert gyanús volt.
dec. 9. 02:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!