Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Most mi is van csak sárga...

Most mi is van csak sárga vonal van de tiltó tabla nem, akkor szabad ott parkolni?

Figyelt kérdés
jún. 26. 08:58
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
67%
Ha majd megszerzed a jogosítványt, tudni fogod, hogy az út szélén lévő folyamatos sárga vonal tiltja a várakozást tábla nélkül is.
jún. 26. 09:30
 2/12 A kérdező kommentje:
Amikor megszereztem még nem tiltotta, de engem a jelenleg érvényes KRESZ érdekel.
jún. 26. 09:58
 3/12 anonim ***** válasza:
14%
1. vagyok. Tudomásul vettem. A kérdést elengedem, ha ez a stílusod.
jún. 26. 10:07
 4/12 A kérdező kommentje:

Itt inkább a te stilusoddal volt gond.

Na mi van visszanyalt a fagyi?

jún. 26. 12:28
 5/12 anonim ***** válasza:
54%

Folyamatos vagy szaggatott a vonal? Előbbi esetében megállni sem lehet az utóbbi esetében várakozni nem szabad.

Egyébként tábla nélkül is tiltja.

jún. 26. 18:28
 6/12 A kérdező kommentje:
Szaggatott de az érdekel tábla nélkül is tiltja e. Bármelyik. Mert 30 éve nem így volt. (Nem tudom mi a gondja azzal az egyesnek ha nem a 30 évvel ezelőtti szabály érdekel, hanem a mai)
jún. 26. 18:53
 7/12 anonim ***** válasza:
79%

1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól (azaz, a KRESZ)

┌─ „18. § (1)

m) megállási tilalmat jelző vonal: az úttest szélén vagy a járda szegélyén levő folytonos vonal, amely – jogszabály rendelkezéséből vagy jelzőtábla jelzéséből folyó – megállási tilalomra hívja fel a figyelmet;

n) várakozási tilalmat jelző vonal: az úttest szélén vagy a járda szegélyén levő szaggatott vonal, amely – jogszabály rendelkezéséből vagy jelzőtábla jelzéséből folyó – várakozási tilalomra hívja fel a figyelmet;” ─┘

Ez, 1976. január 1-től, vagyis 48 és fél éve változatlan.

Tehát, ha nincs sem megállást, sem várakozást tiltó tábla, és jogszabály sem tiltja a várakozást (van elég oldalirányú hely, nincs beláthatatlan kanyar, bukkanó stb.), akkor a vonal önmagában nem tilt.

┌─ „18. § (2)

b) l)–n) és p) pontjaiban említett útburkolati jel sárga,”

Ez, 1997. szeptember 15-től, vagyis több mint 26 éve változatlan.

// Az nem indok, hogy 30 éve szerezted a vezetői engedélyt. Egyrészt, ha nem is sárga, de fehér vonalként, akkor már 18 éve benne volt a KRESZ-ben. Másrészt, pl. nekem nem kell tudnom, hogy lakott területen, személygépkocsival nem 60 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, hogy lakott területen kívül van úttípustól függő sebességkorlátozás, hogy használni kell a biztonsági övet, hogy van kerékpárút, gyalogosövezet stb., mert több mint 54 évvel ezelőtt szereztem vezetői engedélyt?

És mit fogsz majd szólni, ha belátható időn belül megjelenik az új KRESZ?

jún. 26. 19:43
 8/12 anonim ***** válasza:
25%
Bírom az ilyen idiótákat, 30 éve szerzett jogsit, azóta rá se nézett a kRESZ-re, 90%-át elfelejtette, és csodálkozik, amikor leordítják a fejét, mert fingja sincs a szabályokról.
jún. 26. 20:02
 9/12 A kérdező kommentje:

Itt egyedül a nagyképű egyesnek nincsen fingja a szabályokról.

Amúgy meg pont ez kell tenni amit én teszek utána járni akkor lenne gond hanem tenném meg úgyhogy vannak súlyos fogalmi zavarok a fejedben nyolcas. Ha valaki itt idióta az te vagy

jún. 26. 20:39
 10/12 A kérdező kommentje:
Mit kell tenni ha megjelenik az új kresz? Pontosan azt amit most teszek, utána nézni.
jún. 26. 20:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!