Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Igaz szerintetek, hogy az...

Igaz szerintetek, hogy az autósok manapság jobban átengedik a gyalogosokat, mint 15-20 éve?

Figyelt kérdés
Gyerekkoromban a 2000-es években, 2010-es évek elején arra emlékszem, hogy sokszor kellett a szüleimnek félreugrania, félrerántania engem, mert az egyik megálló autót kikerülte jobbról, vagy balról nagy sebességgel egy másik. Valamint nem volt ritka, hogy zebrán jó pár autó elment, mire az egyik átengedett minket. Manapság pedig sokszor az első autó is átenged, de a harmadik legkésőbb igen. Jól látom, vagy tényleg igaz ez a pozitív tendencia?
nov. 2. 20:38
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

A javulás egyértelmű, itt a 35 ezres városban abszolúte korrekt a helyzet. De érdemes ezt is megnézni, Ksh adatokból rajzoltam:

[link]

nov. 3. 02:03
 12/24 anonim ***** válasza:
100%

Nyíregyházán nőttem fel, számomra már 15 éve nagy kultúrsokk volt, hogy Budapesten az autósok megálltak és átengedtek a zebrán. Később is azt tapasztaltam, hogy Nyíregyen ha kell elgázolnak.

Mára sokat javult a helyzet. Még így is sok a figyelmetlen, vagy tudatosan önző autós de mivel egyre több helyen van kamera és fedélzeti kamera így a többség nem kockáztatja a jogsiját.

nov. 3. 12:49
 13/24 anonim ***** válasza:
74%

Azt értsétek meg, hogy régebben nem is tudtuk, nem is hallottuk, hogy a gyalogost a zebránál át kell engedni. Majd átmegy amikor nem jön semmi, addig vár. Az úttest a miénk, autósoké. Ez volt az attitűd. Még az oktató sem mondta, nem figyelmeztetett.

A kilencvenes évek elején jártam először Németországban kocsival, akkor még egy kockaladával. Leparkoltam a lakás elé, a földszinten kinyílt egy ablak és egy nő kiszólt, hogy ne farral álljak be, mert egyrészt az ablakra, másrészt a sövényre megy a kipufogó gáz. Ott, abban a pillanatban tanultam meg.

Kirakatot nézegettem, család kicsit lemaradt, őket vártam, amikor meguntam a kirakatot, megfordultam, az utca felé. Pont egy zebra felé, de attól vagy 2 méterre. Autók megálltak, kérdőn néztek rám. WTF? Nem értettem. Mi bajuk van velem?

Megyek a Ladával, kis ívben kanyarodok zebránál, ahol épp állt egy gyalogos. Eszembe nem jutott átengedni, fogalmam sem volt, hogy ahogy wc használat után kezet mosunk, a gyalogost is át kell engedni a zebrán. A faszi rácsapott a kocsi tetejére és dühödten mutogatott. Megálltam, de ő akkorra már átment az úton. Ahogy kiszálltam, odajött egy járókelő és elmondta, hogy át kellett volna engednem, ha a rendőr meglátott volna, megbüntetett volna. Ott, abban a pillanatban tanultam meg.

Azóta szigorúan betartom. Ha jó irányba kell, szívesen fejlődöm

nov. 3. 13:56
 14/24 anonim válasza:
100%
Igen énis és mások is ezt vették észre.
nov. 3. 16:29
 15/24 anonim ***** válasza:
57%

8

Nem a 2000-es évek elején.

Ez tavalyi cikk, van benne vizsgalap, nem tudom, változott-e azóta, de ebben a középső sor tetején még mindig hibapontot ér a gyalogoscsalogatás.

[link]

13

A német KRESZ-ben állítólag benne van már évtizedek óta, hogy a lelépni készülő (egyértelmű áthaladási szándékot mutató) gyalogosnak elsőbbsége van. Netes cikkek szerint az új magyar KRESZ-ben is benne lesz, a jelenlegiben nincs.

Néhányan rendszeresen pampognak itt, hogy jelenleg is kötelezően át kell engedni a járda szélén álló gyalogost, és hiába idézem nekik a KRESZ ide vonatkozó részeit, ahol egyértelműen leírják, hogy csak az átkelő gyalogosoknak van elsőbbségük, erre csak nyomkodják ész nélkül a pirosat.

Sajnos, Major Róbert rendőr ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara Közbiztonsági Tanszékének vezetője is nekem ad igazat:

"A szakértő kifejtette, hogy a jelenleg hatályos KRESZ-ben a gyalogosnak a gyalogátkelőhelyen van elsőbbsége a gépjárművekkel szemben. Ez lényegében azt jelenti, hogy akkor van elsőbbségük, amikor már leléptek a járdáról."

És ez fog megváltozni az új KRESZ-ben.

[link]

nov. 3. 17:17
 16/24 anonim ***** válasza:
75%

#15 Ebből is látszik, hogy az emberek nem tudják értelmezni az olvasottakat.

A gyalogos zebra hiányában bárhol átkelhet az úttesten, viszont ekkor nincsen elsőbbsége. Ha már lelépett az úttestre, akkor természetesen nem gázolhatod el, de vizsgán hibapontot ér, ha az elsőbbséged ellenére az úttestre csalod.

nov. 3. 17:28
 17/24 anonim ***** válasza:
80%

"Ez lényegében azt jelenti, hogy akkor van elsőbbségük, amikor már leléptek a járdáról"

Ebből is látszik, hogy a KRESZ szabályokat összességében és nem részeket kiragadva kell értelmezni.

"Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni."

Magyarul ha látod, hogy elsőbbségi helyzet fog kialakulni, akkor annak úgy kell cselekedni, hogy az elsőbbségi helyzetnek eleget tudj tenni.

nov. 3. 17:40
 18/24 anonim ***** válasza:
78%

16

IS. Meg a zebra előtt IS.

17

Így van, ezt nem is mondta senki, hogy nem így van. Értelmezned kellene a leírtakat. Legalább amit te leírtál...

Mert te is azt írtad, hogy MAJD AKKOR lesz elsőbbsége a gyalogosnak, amikor lelépett. ("fog kialakulni")

És természetesen, erre készülni kell, hogy a gyalogos lelép, és lassítani, szükség esetén megállni. De jogilag addig nincs elsőbbsége, ameddig le nem lépett.

De amúgy meg el kellene fogadni, hogy a tanszékvezető talán csak jól tudja, ebbe nem kellene belekötni.

nov. 4. 07:23
 19/24 anonim ***** válasza:
21%

#18 De, elsőbbsége van.

Jogilag is. Baleset esetén is az autóst fogják felelősségre vonni és elsőbbség még nem adása esetén is az autóst veszi ki a rendőr 🙂

Nyilván aki ezt nem akarja megadni, az bele fogja magyarázni, hogy miért nincs elsőbbsége 🙂

Nem kötök senkibe, csak a tényeket írom le.

nov. 4. 07:57
 20/24 anonim ***** válasza:
75%

18 Az előre láthatóan kialakuló elsőbbség is elsőbbség.

A kereszteződésben jobbról érkezőnek is elsőbbsége van, ott mégsem magyarázza bele egyik autós sem, hogy csak a kereszteződésben. Ha látod hogy jönnek jobbról és elsőbbségadási kötelezettség fog kialakulni, akkor ott is meg fogod adni azt. Gyalogos esetében zebrán ugyanez a helyzet.

nov. 4. 08:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!