Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Támogatnál ilyen korlátozást...

Támogatnál ilyen korlátozást a kezdő autóvezetőkre?

Figyelt kérdés
A jogosítvány megszerzése után 3 évig nem vezethet 100 lóerőnél erősebb autót. Az első fél évben csak egy tapasztalt autóvezető társaságban vezethet, az számít tapasztaltnak akinek már több mint 3 éves a jogsija.
okt. 7. 20:04
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
88%
Semmi értelme, egy 90 lóerőssel is neki lehet a szembe jövőnek hajtani, és pont belelehet halni.
okt. 9. 12:10
 22/32 A kérdező kommentje:
Azt mondod legyen 3 lóerős limit? Vagy akár lábbal hajtós?
okt. 9. 12:39
 23/32 A kérdező kommentje:

Egyébként senki ne próbálja nekem bemagyarázni, hogy egy friss jogsis alatt teljesen mindegy a 70, 100, 1500 lóerő. Szóval egy friss jogsis alatt nem kockázatosabb 500 lóerős 3 tonnás autó, szemben egy kb 100 lóerős átlagos autóval? Aki ezt állítja, az szimplán hülye.

Igen, mindegyikkel lehet balesetet okozni, de annak esélye és várható súlyossága nem mindegy.

okt. 9. 12:46
 24/32 anonim ***** válasza:
100%
#23 Még mindig az életkor számít. Aki elég érett, hogy felfogja mekkora lóerő van a kezében azzal kevesebb eséllyel történik baj, mint a tizenévesekkel akik bizonyítani meg menőzni akarnak.
okt. 9. 13:17
 25/32 anonim ***** válasza:
75%
24: de van aki 17 évesen felfogja, más meg 50 évesen se.
okt. 9. 13:23
 26/32 A kérdező kommentje:

13:23 Így van, de egy jogalkotó nem tudja személyre lebontani melyik 17 éves aki képes felelősen vezeti. Ellenben vannak nagyon szép statisztikák, ahol kijön a fiatalok veszélyesebb volta:

[link]

"mindössze 16 százalékát okozták a 65 év felettiek 2022-ben....A 30 év alatti sofőrök a balesetek 29 százalékáért felelősek, 31-45 között 27 százalékra csökken az arány, míg 46 és 60 év közöttiek „csak” 25 százalékban tehetők felelőssé a személyi sérülésekkel járó balesetekért."

1. Számít az életkor, //ezt jogalkotó, biztosító, bárki könnyen tudhatja egy személyről

2. Számít a vezetési tapasztalat, //Közvetetten a jogosítványszerzés idejéből lehet megsaccolni. Persze vannak kivételek, de a régebbi jogosítvány mögött egy tapasztaltabb sofőr van.

3. Azért az sem mindegy, hogy milyen autóról van szó.

okt. 9. 13:47
 27/32 anonim ***** válasza:
48%

"Mert miből gondolják, hogy az illető a jogsi megszerzése után azon időperiódus alatt rendszeresen vezet?"

Nem gondolják. Azzal viszont tisztában vannak, hogy a friss jogsis még nem vezetett.

"És akkor meg hol gyakoroljon az 1 vagy 2 év alatt?"

Hát ne egy üzleti célú autón... :D

okt. 9. 15:00
 28/32 anonim ***** válasza:
83%

Nem gondolom,hogy ezek bevezethető és tartható szabályok lennének.

Akinek pl se kutyája,se macskája,se családját,az kinek az autóján,avagy kivel gyakoroljon?

Nekem nincsenek már szüleim,csak barátaim,akik míg csináltam a jogsit,végig támogatták és mondták,nyugodtan gyakoroljak majd velük, átadják a volánt.

Most még nyár óta megvan a jogsin,egyetlen egy barátommal tudtam elmenni 1x másfél órát vezetni,azóta senki sem ilyen nagylelkű már érdekes módon. Keresem a tökéletes autóm,csak egyelőre nem találom.

Egyébként megértem,mert én is feltenem egy kezdőtől az autómat.

Arra reagálva meg,hogy legyen rutinos motoros a friss jogsis mellett - engem speciel csak feszelyez,ha ott ül valaki mellettem akinek bizonyítanom "kell", akinek megvan már a rutinja és akaratlanul is belém köt ha netán lefulladok,lassan indulok el,betartom a szabályokat,óvatosan megyek be egy körforgalomba,egy éles kanyarhoz visszaváltok egyesbe és még sorolhatnám. Ha más autójában csinálom ezt, méginkább stresszel a helyzet. Amikor próbakörre viszem a kiszemelt autókat,akkor is félek,hogy nehogy valamit benazzak,amikor még nem is enyém az autó.

Szóval köszi,de nem. Én személy szerint alig várom,hogy egyedül mehessek és gyakorolhassak. És ha 100+ lóerős autóm lesz sem fogok vele száguldozni, ez nem a lóerőtől függ,hanem erettsegtol.

Ha már valamit szabályozni kellene,akkor a jogosítvány megszerzését kotnem szigorúbb szabályokhoz. Benne maradtam kreszes és forgalmis csoportokban és hát elszornyedek,mennyi írástudatlan hisztizik,hogy szabadjára buknak meg a kresz vizsgán és vajon mi lehet a gond.

Na vajon mi.... És előbb-utobb valami csoda folytán ezek is kiszabadulnak a forgalomba és vagiznak majd a 30 éves bmw-kel.

okt. 9. 18:07
 29/32 anonim ***** válasza:
22%

Ez több szempontból is problémás, és aránytalan nehézségeket okoz azoknak a kezdő vezetőknek, akik amúgy normálisan és felelősségteljesen szeretnének közlekedni.

Én inkább a büntetési tételeket szigorítanám bizonyos esetekben a kezdő vezetők esetén, különös tekintettel a gyorshajtásra. Nem feltétlen hatalmas pénzbírságokra gondolok, hanem inkább a jogosítvány ideiglenes bevonására.

A tapasztalatom az, hogy a rutinos rókák jobban el tudják dönteni, hogy hol fér bele egy kis rosszaság, és hol és mikor kell még a megengedettnél is lassabban menni. A frissjogsis vagányok erre általában képtelenek, nem látják előre a potenciális veszélyhelyzeteket.

okt. 11. 00:08
 30/32 anonim ***** válasza:
34%

Na, erről beszélek. 29-es nagyon jól összefoglalta.

A rutinosnak szabad ,,rosszalkodni",mert hát rutinja,ugye? Az vezet jól,aki tudja,hol lehet áthágni a szabályokat. Éppen ezért hajlamos az emberek nagy százaléka belekötni a tanulóvezetőbe,aki az 50-es táblával 49cel megy és nem 60nal,vagy ha nem tapos tövig a gázba,amint zöldre vált a lámpa.

Maradjunk annyiban,hogy nem a friss jogsistól kellene elvenni a jogsit,hanem pont az ilyenektol,akik szerint jajjj egy piciket belefér túllépni a limitet,meg átcsusszanok még itt mert ez még sárga volt,közben már telibe piros. Rohadt frusztráló,hogy letolnak a nagy rutinos rókák indokolatlanul sietve úgy,hogy amúgy szabályosan megyek. Ezért is ne üljön inkább mellém senki. És nem véletlenül nem tettem ki a tanuló matricát sem. Egyáltalán nem segititek az embert beilleszkedni a forgalomba,csak egy céltábla lenne rajtam.

okt. 11. 06:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!