A képen látható forgalmi szituációban miért másodikként haladhatok tovább?
Itt a jobb kéz szabály érvényes. Tehát B elsőbbséget ad A-nak, A pedig elsőbbséget ad nekünk, tehát a helyes válasz az kellene legyen ,hogy elsőként haladunk tovább, nem?
Mert B jobbra kis ívben kanyarodik, te pedig balra nagy ívbe, így köztetek nem a jobbkézszabály dönt.
A motoros csak azért van a képen, hogy összezavarjon. Mivel ő egyenesen megy, B-t semmi nem kötelezi arra hogy elsőbbséget adjonb neki.
Nem tudom milyen elv alapján oktat az eTitan, de nem értem a logikát benne. Gyerekem is most csinálja a AM kategóriára a kreszt, mivel sajnos nem sikerült neki a hatósági vizsga, így leültem vele tanulni, és elkezdtük a legelejétől. Első modulban, a műszaki rész követően, a következő modulban elkezdett neki is képes feladatokat dobálni, miközben a kanyarodási és jobbkéz szabályokat még nem is tanította.
Valószínű, hogy a kérdező is ezért nem érti ezt a feladatot, mert a kanyarodási szabályról nem is tud még.
Kérdező! Az, hogy „Itt a jobb kéz szabály érvényes. Tehát B elsőbbséget ad A-nak”, nagyon nem jön össze.
Bármilyen szabály alapján akkor kell elsőbbséget adni – egyáltalán, akkor lehetséges –, ha a sorrend szabályzása nélkül, tovább haladás esetén, időben és térben találkoznának, azaz, ütköznének. B és A nem találkozik, láthatod a tovább haladó útjukat mutató vastag fekete nyílhegyes rajzokból. Ha nem lenne a műszerfallal jelzett jármű, akkor mindkettő megállás nélkül haladhatna tovább. Az, hogy B elsőbbséget ad A-nak, akkor lehetne, ha B egyenesen folytatná az útját.
1. Hogyne lenne elsőbbségi viszoly, a B járműnek elsőbbsége van velem szemben a kanyarodási szabály szerint.
A motoros pont olyan közlekedő mint a többi.
Tehát 1. a B jármű majd én és végül a motoros.
Ezért kell 2.-ként mennem.
Kérdező, hát borzasztó rosszul tudod ezeket.
Akkor van kanyarodási, ha nincs jobb kéz szabály! A kettő nem egyenrangú, a KRESz így fogalmaz: "Az útkereszteződésben a járművel elsőbbséget kell adni a jobbról érkező minden jármű és a balról érkező villamos részére."
Kanyarodási szabály:
"Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni."
Ebből elég nyilvánvaló, hogy a kereszteződésben a jobb kéz a mérvadó, ha nincs vagy nem lehet alkalmazni, akkor a kanyarodási.
Pár gondolat:
* A (B) nem keresztezi senki útját.
* Az (A) elsőbbséget ad neked.
* Te elsőbbséget adsz a (B)-nek.
Ezek alapján gondold át a sorrendet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!