Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Milyen távolságban illik...

Milyen távolságban illik lekapcsolni a távolsági fényszórót, hogy ne zavarjuk az előttünk haladót?

Figyelt kérdés

Már többször tapasztaltam, hogy hisztizik előttem az autós, mert távolságival megyek. Persze nem közvetlen mögötte, hanem 1-1,5 km-ről már villogtatja a féklámpát, ma este pedig a ködzárófényt kapcsolgatta egy szerencsétlen. Itt Alföldön vannak 5 km-es egyenes szakaszok is, úgyhogy még gyér forgalom mellett is szinte biztos, hogy megy messze előttem egy autó.

Én előre szoktam nézni, és nekem semmi bajom nincs azzal, hogy 200 méterre mögöttem még nem kapcsol valaki tompítottra. 90-100-as tempónál nem árt messzire látni. Lehet kutya az úton, őz, részeg biciglis vagy gyalogos, de ha csak 50 méterre látok, szinte lehetetlen elkerülni. 2 hete pont egy őz miatt kellett félrerántani a kormány, mert tompítottal mentem, és utolsó pillanatban vettem észre. Távolságival lett volna időm lelassítani.

Ti mikor kapcsoltok tompítottra? És mi az a távolság, amikor már zavar a mögöttetek jövő autó távolsági fényszórója?

A KRESZ-ben van erre vonatkozó szabály vagy ajánlás?

szept. 13. 01:47
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
19%
Ha zavarja másokat akkor kapcsold le. Nekem a refi 2 km-ről is nagyon zavaró.
szept. 13. 12:35
 12/19 anonim ***** válasza:
24%

Azt mondja az hombre hogy a sort zárod :DDDDDD

Ettől függetlenül jogilag nem létező fogalomról van szó.

Ami pedig azt illeti és indokolt a hátsó ködlámpa használata és én úgy döntök hogy használom, csak akkor kapcsolom ki, ha nem indokolt. Ha valakit ez zavar, nyugodtan tarthat követési távolságot, aztán nem zavar. Akármennyiszer kikapcsoltam csak felhívást adtam hogy bele másszon a hátsómba úgyhogy ezzel még jót is teszek.

Akik tudnak közvetlen közelről bámulni erős féklámpákat gond nélkül ezzel se legyen probléma.

A távolsági is ugyanez mert nekem hisztizhet nem érdekel. Leveszem ha eléggé közel értem vagy érkezett de ha az út végén van biztos hogy nem kapcsolom le.

szept. 13. 13:11
 13/19 anonim ***** válasza:
0%
Csak azt nem értem kedves 12-es, hogy ha nyilvánvalóan nem vezettél még igazi ködben, ezért nem érted, mire való az a lámpa, és miért tapad rád a mögötted levő (mert amúgy pl. ha nincs elöl ködfényszórója, ha nem tapad rá valakire, nem tudna 25-nél gyorsabban menni, de valakit követni biztonságosabb, mint vakon vezetni, vagy rohadt lassan menni), akkor mégis minek van véleményed arról, hogy te mikor kapcsolgatod kedved szerint azt a fényt? Nem tudod, mire való, és nem éltél még át olyan szituációt, amikor van értelme, ez egyértelmű a válaszodból.
szept. 13. 13:22
 14/19 A kérdező kommentje:

Mi az, hogy nem használod a belső tükröt? Van, de nem nézel rá? Vagy le is szerelted? A külső tükrök többnyire domborúak, úgyhogy még távolabbinak látod a mögötted menőt, és a lámpája is kevésbé zavaró.

Pedig én fogom eldönteni, hogy 1 km-re még nem kapcsolom le tompítottra, pont.

Lapozzunk az őzről pl. egy ittas gyalogos emberre!

Éjszakáról van szó, úgyis észreveszem, ha közeledik egy autó hátulról. A tükör nagyon fontos előzéskor, sávváltáskor, stb., de a semmit nem nézegetem 10 másodpercenként. Hogy jön éjjel a semmi közepén a semmiből egy biciklis vagy motoros?

szept. 14. 00:15
 15/19 A kérdező kommentje:

"b) a másik jármű követése esetében olyan távolságon belül, ahonnan a fényszóró – a visszapillantó tükrön át – az elöl haladó jármű vezetőjét elvakíthatja,"

Ez szubjektív gumiszabály. Konkrét távolságról nincs szó. Engem tükrön át nem vakít el egy fényszóró, legfeljebb zavaró, ha már nagyon közel van. Ma is jött mögöttem távolságival egy autó kb. 1 km-re, direkt alaposan megnéztem minden tükörben, abszolút nem zavaró.

szept. 14. 00:25
 16/19 A kérdező kommentje:

"Az meg nem ködzárófény mit zársz?"

"Ettől függetlenül jogilag nem létező fogalomról van szó."

Pedig ez egy általános, hétköznapi fogalom. Szakújságírók is előszeretettel használják, de még pár webáruház is ezen a néven árulja a hátsó ködlámpát. Szerintem ez egy zseniális elnevezés, minden benne van. Ez a magyar nyelv szépsége.

szept. 14. 00:35
 17/19 anonim ***** válasza:
46%

Vadveszélyes helyen nem fogok tompítottal menni, mert valaki túlérzékeny 500 m-ről.

Sőt, ha előttem megy 100 m-re, egy kicsit akkor is felkapcsolom, ha vadmozgást látok.

Azt tudtátok, hogy a belső tükröt át lehet állítani éjszakaira?

A külső tükrök meg fényre sötétedőek.

szept. 14. 07:32
 18/19 anonim ***** válasza:
0%

Én akkor tanultam ezt meg, hogy hátulról zavaró a refi amikor valaki mögött így mentem, majd miután kielőztem ő is felnyomta és szembesített vele. 2 hónapos lehetett a jogsim akkor.

Én akkor kapcsolok refit ha az előttem haladó legalább 1 km távolságra van.

szept. 14. 09:44
 19/19 anonim ***** válasza:

Én meg akkor szépen megálltam volna az út szélén és magam elé engedtem volna!

Egy gondolat a hátulról elvakításhoz: sokan hisztiznek a refi miatt, de arra gondoltál már, hogy milyen zavaró, ha az előtted haladó seggében vonatozol 5 m-re?! Hiába tompított...

Nincs megfelelési kényszerem, ha úgy döntök, hogy refi, akkor refi.

Az is íratlan szabály, hogy nem tolom az előttem lévőt.

Vagy lemaradok vagy megelőzöm!

szept. 15. 09:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!