Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Milyen távolságban illik...

Milyen távolságban illik lekapcsolni a távolsági fényszórót, hogy ne zavarjuk az előttünk haladót?

Figyelt kérdés

Már többször tapasztaltam, hogy hisztizik előttem az autós, mert távolságival megyek. Persze nem közvetlen mögötte, hanem 1-1,5 km-ről már villogtatja a féklámpát, ma este pedig a ködzárófényt kapcsolgatta egy szerencsétlen. Itt Alföldön vannak 5 km-es egyenes szakaszok is, úgyhogy még gyér forgalom mellett is szinte biztos, hogy megy messze előttem egy autó.

Én előre szoktam nézni, és nekem semmi bajom nincs azzal, hogy 200 méterre mögöttem még nem kapcsol valaki tompítottra. 90-100-as tempónál nem árt messzire látni. Lehet kutya az úton, őz, részeg biciglis vagy gyalogos, de ha csak 50 méterre látok, szinte lehetetlen elkerülni. 2 hete pont egy őz miatt kellett félrerántani a kormány, mert tompítottal mentem, és utolsó pillanatban vettem észre. Távolságival lett volna időm lelassítani.

Ti mikor kapcsoltok tompítottra? És mi az a távolság, amikor már zavar a mögöttetek jövő autó távolsági fényszórója?

A KRESZ-ben van erre vonatkozó szabály vagy ajánlás?

szept. 13. 01:47
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
75%
azonnal ahogy meglátsz egy másik járművet a távolban illik lekapcsolni
szept. 13. 02:05
 2/19 anonim ***** válasza:
75%
Ha látod, akkor már le is kapcsolod. Ha te látod a helyzetjelzőjét, akkor őt zavarja a visszapilantóban a távolságid. Ezt nem tanítják már elméleten, hogy mire az első vezetésórádra mész, tudjad?
szept. 13. 04:46
 3/19 anonim ***** válasza:
18%
Mellesleg megyek országúton, beláthatatlan kanyar, amikor már látom, hogy itt kanyar lesz, kapcsolom lefele, és kanyar után ha szembe nem jön senki, akkor kapcsolom vissza. Ha sokat kanyarog az út, nincs is értelme kapcsolgatni, akkor végig tompított. Elméleti vizsgán nem lett volna szabad átengedni azt, aki kiír egy ilyen kérdést. Honnan van a jogosítványod, józsefvárosi piacról?
szept. 13. 04:48
 4/19 anonim ***** válasza:
38%
Őzet meg amúgy is utolsó pillanatban veszed észre, mert az utolsó pillanatban ugrik eléd, ez az ösztöne, nagymacskák ellen csak kiszámíthatatlan mozgással tud védekezni. Nem kifogás. Az meg, hogy te előrenézel... hát, ne haragudj, ha nbem pásztázod a környezeted, nem pillantasz bele akár nyílegyenes autópályán a tükreidbe, hogy ki van mögötted, ki volt, vajon ki lehet a holtteredben a differencia alapján, akkor tényleg minek vezetsz. Nem csak előre kell nézni, hanem szinte 360 fokban tisztában kéne lenni a környezeteddel. És attól, hogy te alkalmatlan vagy a közúti közlekedésre, nem kell mások dolgát nehezítened azzal, hogy nem tudod, melyik világítás MIRE VALÓ. Logika. Látszani és látni, de nem kell karácsonyfát csinálni az autódból, csak mert te vak vagy. Ne vezess sötétben, ha sötét vagy.
szept. 13. 04:51
 5/19 anonim ***** válasza:
10%

"(3) A tompított fényszóró helyett távolsági fényszórót használni – fényjelzés kivételével – csak lakott területen kívül szabad. Tilos a távolsági fényszóró használata

a) másik járművel vagy hajtott (vezetett) állattal való szembetalálkozás esetében olyan távolságon belül, ahonnan a fényszóró a szembejövő jármű, illetőleg állat vezetőjét elvakíthatja,

b) a másik jármű követése esetében olyan távolságon belül, ahonnan a fényszóró – a visszapillantó tükrön át – az elöl haladó jármű vezetőjét elvakíthatja,

c) ha a fényszóró az úttal párhuzamos vasúti pályán vagy vízi úton haladó jármű vezetőjét elvakíthatja."

Forrás: [link]

szept. 13. 07:43
 6/19 anonim ***** válasza:
100%
200 m elég kevés, ott már vakíthat egy jól beállított reflektor is. Én olyan 4-500 m körül kapcsolom le. Ennél távolabbról esetleg észre lehet venni tükörből, hogy refi, de nem fog elvakítani senkit. (Kivéve, ha legmagasabbra van állítva a lámpa, esetleg még a puttony is meg van rakva. Akkor előfordulhat, hogy nagyon távolra hord, és vakít. De akkor a tompított is elvakítja a szembe jövőt, vagy akit utolérsz. Ha pl. tompítottal megy valaki, és rányomják a refit, akkor erre kell gondolni, és lejjebb tekerni.)
szept. 13. 09:39
 7/19 anonim ***** válasza:
41%

Le kell szarni mit hisztizik. Ha eléggé messze van tőled akkor mehet a távolsági. Azért ne kelljen már lekapcsolni mert 1 kmre előtted van valaki. Hogy veszed észre ha hirtelen egy vadon élő állat eléd szalad? Szemből érkezve ugyanez.

Egyébként a tükröt át kell állítani éjszakaira ha nem sötétedik magától.

Az meg nem ködzárófény mit zársz? A bankszámlát. Hátsó helyzetjelző ködlámpa.

szept. 13. 09:42
 8/19 anonim ***** válasza:
0%
#7 A sort zárod. Annak ég, aki a tükrében már nem lát tompított fényszórót, azaz sereghajtó a ködben haladó sorban.
szept. 13. 10:42
 9/19 A kérdező kommentje:

Szerintem meg az az 1-1,5 km max szemből lehet zavaró, de nem az, hogy a tükörben van egy fénylő pont a perifériás látásomban. A belső tükröt pedig fel kell pattintani éjjel, de sokan nem használják ezt a funkciót.

Korom sötétben a semmi közepén mit kéne néznem 360 fokban? 🤔 Nem a tükröt bámulom, hanem az utat.

Volt, hogy a sávom közepén állt az őz, megálltam, és vártam kb. 1 percet, mire lesétált az útról. Már úgy volt, hogy kiszállok és letolom. Nyílt terepen azért lehet látni, hogy szalad az út felé. Erdős, bokros részen már okozhat meglepetést.

Én is 500 méter körül kapcsolom le.

szept. 13. 12:02
 10/19 anonim ***** válasza:
0%
Fel kell pattintani a belső tükröt? Soha nem is használom a belső tükröt. :D De ne te döntsd már el, hogy az oldalsó tükreimet mennyire akarod elvakítani. Nem vakíthatsz el, pont. Az őzet meg nyílt terepen sem látod, ha van egy árok az út mellett, és onnan ugrik, márpedig általában ezt csinálják.És nem, nem bámulni kell a tükröt, de ha tök egyedül vagy az úton, akkor is illik 10 másodpercenként legalább egyszer rápillantani. Még a fejedet sem kell megmozdítani hozzá. De most már értem, hogy miért nem látják az autósok a bicikliseket meg a motorosokat. Mert némelyik olyan csőlátó balf*sz, mint te.
szept. 13. 12:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!